1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Üdvözlöm! A képen egy tölcsérjázmin (Mandevilla splendens) látható. Brazíliából származik, emlegetik még brazil szereleminda néven is. A félárnyékot és a szűrt napfényt kedveli, nyáron minden nap öntözze, de néha hagyja teljesen kiszáradni a talajt! Télen csak akkor kell öntözni, ha kókadnak a levelei. A telelés 7-15 °C-on kell megvalósítani. Nagyon intezvív növekedésű növény, az elvirágzás után csípje vissza a hajtás végeket, így lehet kicsit szabályozni a növekedését. Ha visszametszi, akkor a következő évben több virágot fog hozni, kb.: 10-15 cm-re kell maximum visszanyírni. A gyökereinek nagyon fontos, hogy tudjanak fejlődni, nőni, ezért nagy cserépbe kell tavasszal átültetni és foszforos műtrágyával hetente öntözni.
Kedves Halmy Péter! A fás dugványozás egy egyszerű vegetatív szaporítási mód. Előnye, hogy biztosan fajta azonos utódot kapunk, mert ugyanannyi kromoszóma van a dugványban is, mint az anyanövényben. Fás dugványozással szaporítják a ribiszkefajtákat és egyes gyümölcsfa alanyokat (myrobalan, birs). A dugványszedés időszaka lombhullástól az első fagyok beálltáig tart, de a fagytűrő fajokat, fajtákat még januárban is lehet szedni. Szedés után a dugványanyagot kötegeljük, címkézzük, nyirkos homokba vermeljük és a felhasználásig tároljuk. A dugványok méretre vágása a szedés után közvetlenül vagy a tél folyamán történik, de az eredés szempontjából előnyösebb az azonnali feldolgozás. A fásdugványok hossza általában 15-30 cm közötti, így egy jól fejlett vesszőből 2-3 dugvány is készíthető. A fás dugványok dugványozására sor kerülhet ősszel, legkésőbb október végéig (hogy legyen idő a gyökeresedés megindulására), vagy pedig tavasszal, amikor a talaj felső rétegei már elérték a 10 °C-ot.
Tisztelt kérdező! Mielőtt belekezdene egy pázsit/gyep kialakításába, érdemes először utána olvasgatni, hogy milyen módszerek vannak, mekkora keret áll a rendelkezésre, mivel a gyepszőnyeg leterítése lényegesebben gyorsabb és hatékonyabb, mint fűmaggal próbálkozni, viszont árban meglepően nagy különbségek vannak. Tanácsolom, hogy olvasson egy kis irodalmat a pázsit kialakításáról, és ha utána is kérdései vannak, nyugodtan írjon nekünk. Minél specifikusabb a kérdés, annál nagyobb segítségére lehetünk Önnek. Néhány olvasnivaló: Gyepesítés fűmagvetéssel Gyeptéglázás gyorsan szőnyegtekerccsel Milyen területeket gyepesítsünk? Melyek a leggyakoribb gyepbetegségek? Hogyan telepítsünk gyepszőnyeget? Hogyan alapozzuk meg a jövő évre a gyepünket? Pázsit vagy gyep? Melyiket válasszuk a kertünkbe?
Kedves István! Amikor az iskolában a záróvizsga volt, azon imádkoztunk, hogy ne a rózsa tételt húzzuk, mert azon mindenki elvérzett! Ez egy nagyon szép növény család, de erre külön szakosodnak emberek, mert annyira bonyolult ezeknek a növényeknek a rendszere, fajtái. A generatív keresztezések eléggé bonyolultak! A rózsáknál inkább a dugványozást, vagy a szemzést ajánlom! A kérdésre a válasz dióhéjban: egy finom szőrű ecsettel a keresztezni kívánt rózsa virág porait összegyűjtjük óvatosan, hogy az ecseten maradjon és a másik növény közepén található bibe szálat kenje be finoman. Ez a házi módszer nem garantálja, hogy a növény nem előzte-e már meg Önt és elvégezte a virágszexet!
Kedves Kérdező! Az Édenkert.hu egy magazin portál, sajnos egyelőre nem vagyunk kapcsolatban forgalmazó cégekkel. Viszont próbálja meg a következő weboldalon, legutóbb volt nekik ilyen növényük: http://www.egzotikusdisznovenyek.hu/