1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Kedves Rita! Sajnos a sugárarália a túlöntözésre nagyon érzékeny! Elképzelhető, hogy ez a baja, mert télen nagyon kevés a vízigénye. Ha visszavágja, akkor szerintem ki fog hajtani és a jövőben ne öntözze túl!
Kedves Reni! Ezeket a tüneteket okozhatja a hideg öntözővíz, a perzselést a levélre került víz, de arra gondolok, hogy mivel mindegyik ilyen a tápoldat kicsit túl sok vagy esetleg nem megfelelő. Nem tudom milyen és mennyi oldatot használ, de ez megváltoztathatja a talaj pH értékét, ami kedvezőtlen a növény fejlődésére nézve. Lehet, hogy egy átültetés, jó minőségű virágföldbe is jót tenne nekik. Az öntözővíznek legjobb a langyos esővíz. Üdvözlettel: Növényorvos
Kedves Duska Zsófia! A levélsárgulást általában a túl meleg (20-22 °C, télen 17), túl száraz levegő vagy a túlzott öntözés okozhatja. A felszívatás és a párásítás mindenképp jó ötlet volt. Az ültető közegét kissé hagyja kiszáradni két öntözés közt. Átültetést nem igényel gyakran, mert természetes élőhelyén sincs különösebb "ültetőközege". Egyébként előfordulhat az új helyre került növényél, hogy 1-2 levelet elveszít. A levelek fonákát nem árt figyelni, mert a lágy teknőspajzstetű különösen kedveli.
Jelenleg 24 Cordyline fajt és néhány fajhibridet tartanak nyilván, de ennél lényegesen több kertészeti változat létezik. És igen, akár a világ végére kell elmenni értük, tekintve hogy Új-Zélandon, Kelet–Ausztráliában, Délkelet–Ázsiában, Polinéziában és Hawaii-szigeteken honosak, az pedig (csaknem) a Föld másik oldalán van… továbbá él néhány faj Dél–Amerikában is. Arról sajnos nem tudok, hogy lenne olyan hazai kertészet, amely kimondottan ezeket a növényeket termesztené, így a bunkóliliomokat beszerezni a nagyobb kínálatú, cserepes növények forgalmazására szakosodott kertészeti áruházakban lehet. A legtöbb hasznos információt (igaz angolul) a Nemzetközi Cordyline Társaság (The International Cordyline Society) honlapján lehet megtudni, az ott található galéria képei pedig különösen lenyűgözőek a levélszínek változatossága miatt.
Nem, ugyanis a növény vegyszerrel elpusztítható ugyan, de ettől a tapadókorongok eltűnni nem fognak, marad a jól bevált kézi eltávolítás. A növény elpusztításával a tapadókorongok "tapadása" nem szűnik meg!