1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Üdvözlöm! Annyira speciális egy-egy növény faj különböző válzozatainak "tudománya", hogy sajnos én is csak arra jutottam (alapos kutatás után), hogy akácia, de melyik változat, fajta sajnos nem tudom meg mondani!
Kedves Szilvia, Utánajártunk, az egész növény mérgező, a virág is, de csak lenyelve okozhat mérgezést. A virága erős illatú, de mérgezést ez nem okoz, maximum az illata lehet zavaró.
paradicsom termesztéseÉlettényezők iránti igénye. Erősen fényigényes növény. Árnyékban satnya marad és nem köt. Hőigénye: 22 °C körüli hőmérsékleten fejlődik jól, tehát fokozottan melegigényes növényünk. Vízigénye: szárazon termeszthető. Talajigénye: minden művelhető talajon megterem. Tápanyagigénye ősszel 4-5 kg szerves trágya és 20-20 g kiegészítő foszfor- és káliumműtrágya négyzetméterenként. Üvegházi paradicsom termesztés: Fűtött üvegházban már februártól vethetünk, a hőmérséklet 21 C legyen. Amikor a növények már elég nagyok, ültessük 8 cm-es cserepekbe és 10-12 C-os házban neveljük őket tovább. A cserepeket a palánták növekedésének megfelelően fokozatosan rakjuk szét, hogy a növényeknek elég helyük legyen a fejlődéshez. Ezáltal erős, bokros töveket kapunk. Áprilisban ültessük őket 30 cm-es távolságban az üvegházban előkészített ágyakba vagy földkeverékkel töltött zsákokba. Dolgozzunk a talajba komposztot vagy istállótrágyát, és növényenként szórjunk ki egymaréknyi szaru-, vér- és csontlisztet. Néhány évenként érdemes megvizsgáltatni az üvegház földjét, hogy az intenzív trágyázás következtében nincs-e tápanyagtúltengés a talajban. Ha ez bekövetkezik, ültetés előtt két héttel árasszuk el az üvegház talaját vízzel, hogy a fölösleges ásványi anyagok kimosódjanak belőle. Ha csak bizonyos ásványi anyagokból van feleslegünk, akkor egy ideig csak olyan trágyákat használjunk, amelyek ezt az anyagot nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmazzák.Ültetés után öntözzünk, azután hagyjuk a növényeket hogy maguk keressenek vizet, így fejlett gyökérzetet növesztenek. Egy hét elteltével újra öntözhetünk. Átlagosan azt mondhatjuk, hogy naponta egy liter vízre van szüksége egy paradicsomtőnek. Ez alól a szabály alól csak a koktélparadicsomok kivételek, mert nekik hetente 1,5 literre van szükségük. Ha ettől többet kapnak, vízízűvé válik a termésük.Virágzás alatt a növényeket naponta permetezzük vízzel, hogy elősegítsük a magas páratartalommal a termékenyülést. A hónaljhajtásokat és a sárguló leveleket azonnal távolítsuk el, de az érő termések fölötti leveleket sose szedjük le. Párásítsuk a levegőt naponta egyszer, és mozgassuk meg a karókat, hogy a virágpor a levegőbe kerüljön. Ha a növények elérik az üvegház tetejét, a hajtásvégeket távolítsuk el.A folyamatos növekedésű fajtákat, mint a Lugas F1, függőleges huzal mellett is nevelhetjük. A növények fölött kössünk egy hosszú zsinórt a tetőszerkezethez, majd a talajba készítsünk egy mélyedést, amit vízzel megtöltünk. Vegyük ki a palántát a cserépből és hurkoljuk a kötelet jó szorosan a gyökérlabda köré. Az előkészített lyukba helyezzük bele a palántát, majd jól nyomkodjuk bele. A gyökérlabda növésével rögzül a zsinór a talajban. A tövek köré előre elkészített csővázat is állíthatunk támasztékként. Ez utóbbinak előnye, hogy a szabad földön is használhatjuk, nem igényel tetőszerkezetet.
Kedves János! Igazából a rózsa nem szereti, ha ilyenkor metszik. Ősszel javaslom, hogy kissé metsze meg, illetve, tavasszal javaslom, hogy az öreg (sétabot) ágakat tőből vágja ki és a fiatalabb ágakat nevelje tovább. Tavasszal egyébként jól tűri a rózsa a metszést, ilyenkor eléggé alakítható.
Nyáron fertőzésveszély esetén az esetleg fellépő baktériumos fertőzések megelőzésére réz és kasugamicin tartalmú szerek permetezése ajánlott. Gombás bogyórothadás Paprikahüvely barnán elhal penészedik (csapadékos párás időben, vagy fólia alatt) -TELDOR 500 SC