1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Tisztelt Niki! A képen látható bábot lepkész kollégák végül az aranybagoly lepke bábjaként határozták meg. Ezen belül is nagy valószínűséggel az ezüstgammás aranybagoly lepke bábjáról van szó. Védekezés: vagy Mospilan 20SP-vel vagy Dimilin 25WP-vel. Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök, növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
A liliomfa (magnolia) fajok többsége kifejezetten savanyú talajt igényel. Ha nem ilyenben él, akkor lép fel a levelek sárgulása, később elhalása. Ha olyan egyedet ültetett, mely csak savanyú talajban érzi jól magát, akkor a növény talaját a fa élete végéig savanyítani szükséges. Persze az ültetéskor már savanyú talajt kellett volna neki kialakítani. Erre a tőzeget használják. Mivel a fa gyökere folyamatosan nő, és újabb talajrétegekbe hatol, ezeket is savanyítani kellene. Utólagos savanyításra az ecetes beöntözés eszköze marad: 10 liter vízbe 1-2 evőkanál 20 %-os ételecetet oldjon fel és azzal öntözze a fát. Érdemes a fa lombját Wuxal szuper 0,2-0,4 %-os oldatával permetezni, a műtrágya oldatban lévő elemek az enyhe sárgulást visszafordítják, visszazöldítik a leveleket. A permetezéshez tapadásfokozó anyagot feltétlenül adjon. A tőzeg fakorona alatti talajába dolgozva vagy a felszínére kiterítve is savanyítja a talajt, de a bemosódása meglehetősen lassú.
Tisztelt Erzsébet! A betegség kocsánybénulás, amit magnézium és kalciumhiány okozhat. A kártétel magnéziumot és kalciumot tartalmazó lombtrágyával vagy tápoldattal csökkenthető. Tisztelettel: Mezős Balázs kertészmérnök, növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Mamzer! A gyümölcs belül általában valamelyik rovarkártevő lárvája károsítja, de nagyon ritkán gomba fertőzés is előfordulhat. Permetezni nem nagyon lehet ellene, a tavaszi lemosó permetezés és az ezt követő rendszeres permetezés sokat segít!
Üdvözlöm! A tetvek imádják a leandert, ez nagyon gyakori probléma. Javaslom, hogy permetezze le Mospilan nevű szerrel és meg fog szűnni a tetvesedés!