1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Mivel a kajszinak nagyon súlyos kórokozói vannak amelyek könnyen megtalálnak egy legyengült fát én nem ajánlom a már szinte kivágásra ítélt fa megtartását. Az élő fában ugyanis fennmaragnak ezek a kórokozók és megfertőzi a kertjében található többi kajszit is.
A közönséges luc (Pices exelsa) tipikusan hegyvidéki faj, páraigényes, hegyvidéki klímát és üde talaj kíván. Száraz, sovány városi klímába nem való. Ilyen helyen gyakran megtámadja a lucgubacstetű. Ennek feltűnő gubacsait rögtön észre lehet venni. A lucfenyő levéltetű jobban elbújik előlünk, tömeges elszaporodásával és szivogatásával a lucfenyő tűlevelei lehullanak, melyeket később sem tud pótolni. Amennyiben megtalálja a tűlevelek fonákán a tetveket, permetezzen ellene levéltetűírtó szerrel.
A szedernek hasonlóan a málnához, komoly vessző és levélbetegségeit ismerjük. <p>A levél fonákán kialakult sárga gyepet a szederrozsda okozza, amely a levél színén narancssárga foltot képez. <p>A vesszőn is több kórokozó gomba fertőz, ezek ellen komplex védekezés szükséges. A letermett vesszőket el kell távolítani és elégetni, tavasszal pedig 4-5 lombleveles kortól kell vegyszeres védekezést alkalmazni cineb, mankoceb, kaptán vagy benomil hatóanyagú szerrel, kiegészítve a vesszőkárosító rovarok elleni védelemmel is.
Cser Kiadó: Kertünk növényei sorozatból a Gyümölcsös Kert Mezőgazda Kiadó: Gyümölcsgazdák könyve; Integrált gyümölcstermesztés
A Bonsai fákkal óvatosan kell bánni. A bonsai két alapvető szabályozásra épül, a földmennyiség korlátozására és a rendszeres metszésre. Ha nagyobb edénybe ültetjük a növényt, könnyen előjöhetnek elfeledett tulajdonságai és ismét nagy leveleket és hajtásokat fog hozni. A talaj típusát egyébként a fa fajtája határozza meg, igényei az alap fajjal megegyeznek.