1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Kedves János! Az az igazság, hogy virágzáskor szigorúan tilos permetezni! Február vége, március eleje a megfelelő, virágzás előtt! A tápozás jó, viszont még permetezni, csak akkor kell, ha megjelenik valamilyen kártevő, esetleg kórokozó.
Tisztelt Mester Antal! A képen a zamio pálma részleges túlöntözésének vagy a huzat tünete látható. A növényt félárnyákos, árnyákos helyen tartsuk mérsékleten öntözzük csak akkor amikor a talaja tényleg kiszáradt a kaspóban tatrva pedig figyeljük hogy pangó vizbe a cserép ne álljon mert az szintén túlöntözés tüneteit és gyökérrothadást okozhat. A növény érzékeny a közvetlen huzatra is. A tápoldatozásnál figyeljünk a hogy ne adagoljuk túl a tápoldatot mert az is a levelek égéséhez sárgulásához vezethet. A növény az átültetést nehezen viseli csak akkor ültessük át ha a gyökerei kilógnak a cserépből. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu
Tisztelt Kertbarát! A képen két kórokozó kárképe lehetséges az egyik a csonthéjasok moniliás betegsége a másik az újonnan rendszerezett csonthéjasok fitoplazmás betegsége lehet. Az előbbi ellen a tavaszi ősz rezes (Bordói lé, Rézoxiklord) lemosópermetezéssel és avegetációban pedig a Dithane M-45, Chorus 50WP, valamint a Topas 100EC szerekkel lehet védekezni. A másik betegség ellen csak megelőzve tudunk védekezni egészséges csemetefa ültetése, és a vektorok elleni (szilva levélbolha) permetezéses védekezés lehet megoldás. A permetezés előtt az élő részig vissza kell vágni a fát és le kell permetezni. A jövőben a barackfákat ne terheljük túl, végezzük el a gyümölcsritkítást, és minden évben hasonló mennyiségű gyümölcsöt hagyjunk a fán az ágakon 20cm-ként 1db gyümölcs. A fa túlterheklése legyengíti a növényt, amin sokkal könnyebben megjelennek betegségek virusok, baktériumok és gombák. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Kertbarát! Az említett hibrid a hidegtűrőségi besorolása alapján körülbelül -18°C-ig fagyálló.
Kedves Bernadett! A képek alapján én boglárka cserjének (Kerria japonica) gondolom. Nagyon jellemző a levele. A szél, madár, esetleg egy lehulló darab ág is képes a szaporodásra.