1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
A ribiszkék valóban fagytűrő növények. Néhány minusz fokos éjszaka nem is okoz problémát növényünknek. Gond csak akkor van, ha a hőmérséklet tartósan minusz 10 fok körül alakul, ugyanis ilyenkor a dézsában levő talaj teljesen átfagy, a növény számára semmilyen nedvesség nem áll rendelkezésre, de el is szakíthatja a megfagyó föld a gyökérszőröket. Ilyenkor érdemes valamivel körbetekerni a dézsát, vagy olyan helyre állítani ahol 0 fok körül van a hőmérséklet.
A kislevelű hárs a hazai hársfajok közül a legfinomabb mézet adó fajta, viszonylag lassú növekedésű. Elég jól tűri a szárazságot és az árnyékot, de a városi klímára igen érzékeny: szennyezett levegőben a takácsatka tömegesen megtámadhatja. A képen látható levelek inkább hiánytünet jeleire utal, ugyanis a marhatrágya nem tartalmazza az összes alapvető tápanyagot, s mivel a fás szárú növények káliumtúlsúlyos trágyázást igényelnek érdemes a hiányzó elemet pótolni.
A magnólia sarjhajtásai most még átültethetők, de az első években mindenképp fagyvédelmet igényel. <p>Bővebben olvashat a magnóliákról az alábbi cikkünkben:
A kúpvirágnak egynyári és évelő fajtái is vannak. Egynyári a borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta), amelynek számos fajtája létezik a törpe 30 cm magasságútól a magasabb 70 cm -es fajtáig. Kiváló virágágyi dísznövény, őszi magvetéssel szaporítható, cserépben, higedházi körülmények között teleltetve, majd tavasszal kell kiültetnünk, ekkor korán virágzik.<p> Évelő a pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida) a fényes kúpvirág (Rudbeckia nitida), melyek a jó vízellátású, üde területeket kedvelik, tópartra, évelőágyba kiváló. A 2 m-es magasságot is elérhetik.
A csüngő ágú vagy szomorú díszfa-változatokat magas törzsre oltott formában kínálják a faiskolákban. Annál értékesebbek, mennél magasabb törzsre oltják. Magasságuk csak kismértékben változik, inkább terebélyesebbek, hajtásaik földig érőek lesznek. Ha zavaró, virágzás után érdemes megmetszeni.