1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Lehetséges, hogy már túlérett a füge, mert akkor hajlamos arra, hogy nyomás hatására szétnyíljon. A füge előső termése már augusztus végén érik. Mivel az idei nyár és ősz nem volt túl meleg, valószínű ez későbbre tolódott.
Növényvédelmi szakmérnök kollégám a következőket javasolja: "a vértetű rajzása az alma zöldbimbós állapotára tehető, akkor, mivel tetű, egy sima Pirimoros vagy Chess-es permetezéssel leküzdhető, de résen kell lenni, mert ha elszalasztja a rajzást, amikor kijönnek a ´gyapjú alól´, akkor már nem sokat ér, mint a víz az olajos rétegről lecsöpög róluk a permetlé, aztán éldegélnek vígan tovább, amíg meg nem halnak." <p> Mivel nagyon erős fertőzésről van szó, reménykednünk kell, hogy tavaszig kitart a fácska, s hatásos lesz a kezelés. (Amit még talán ősszel megtehet, hogy kefével eltávolít annyi vértetűt, amennyit csak lehetséges.)
A legtöbb kaktusz a minusz 1-2 fokot még kibírja, de mivel hazánkban nem ritka a minusz 10-20°C fok sem, ezért mindenképp egy védett helyre kell vinni őket. Legjobb számukra a világos 5-10°C-os helység. <p>Vannak viszont télálló kaktuszok, azok a mi teleinket is gond nélkül átvészelik a szabadban.
Valószínű, hogy valamilyen gombás betegség támadta meg a rózsabokrait. Most ősszel érdemes eltávolítani a betegnek tűnő, a vesszőn foltos részeket, majd tavasszal, metszés után gombaölő szerrel kellene kezelni a növényt. Ha tud képet beküldeni a rózsáról, talán könnyebben meg tudjuk állapítani, hogy mi is támadta meg a rózsabokrokat.
A levelek barnulását valóban okozhatja napégés is, de káliumhiányra is következtethetünk. Ha azonban nyáron rendszeresen kapott tápanyagutánpótlást a fácska, nem valószínű e hiánytünet, s marad, a tartósan nedves talaj, ami szintén okozhat hasonló tünetet. Tél felé közeledve ugyanis egyre kevesebb locsolást igényel a fa. <p> Bővebb leírás a citrusfélékről az alábbi cikkekben: