1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Attól függ, hogy melyik ciklámen fajt tart. A szobai cikláment természetesen be kell hozni a lakásba, és világos, fagymentes helyet kell biztosítani számára. A borostyánlevelű ciklámen viszont a kertben is áttelel. Az alábbi cikkekben bemutatjuk a különböző fajokat, fajtákat és azok tartásának feltételeit.
A takácsatka több tápnövényű kártevő, tehát ha egyszer beszabadul a lakásba, valószínű, hogy több növényt is megtámad. A fehér pontok pedig jellegzetes takácsatka kártételre utalnak- a szívogatások helyén keletkeznek. A takácsatkák a száraz, alacsony páratartalmú helyeken érzik jól magukat, tehát párásítani, illetve atkaölővel permetezni a növényeket.
A növény kilétét sajnos erről a fotóról nem tudom megállapítani, ezért a betegséget is nehezebb megállapítani. A foltok gombás megbetegedésre utalnak. Érdemes a fertőzött leveleket leszedni a növényről, de ha az egész növényt ellepte, jobb, ha megválnunk tőle, nehogy a többi szobanövényre is átterjedjen.
A szobai futóka kedvelt dísznövény, meleg, párás szobában érzi igazán jól magát. Huzatban vagy alacsony páratrtalmú szobában levélszélei megbarnulhatnak. Márciustól októberig kéthetente tápoldatozzuk. Ha a párásítás nem megoldható, télire érdemes hűvösebb szobába vinnünk.
Abban valóban igaza van, hogy a rhododendron a savas talajt (és a párás levegőt) szereti, de a diólevelek mást hatást váltanak ki. A dió levelében, gyökerében olyan anyagok halmozódnak fel, amelyek gátolják a környezetében lévő növények fejlődését, ezért semmiképp sem tanácsos azzal takarni a növényeket. A mészkerülő növényeknél inkább a fenyő tűlevelei alkalmasak. A tűlevelek viszont nagyon lassan bomlanak le, ezért még ültetés előtt kell a kert azon részében talajt cserélnünk, ahová a rhododendront fogjuk ültetni.