1601. Hogyan szaporítsunk tündérrózsát a kerti tavunkba?
A pincében, garázsban teleltetett tündérrózsákat április végén, május elején helyezhetjük vissza a tóba. A kosarukat kinőtt egyedeket májusban tőosztással szaporíthatjuk.
A pincében, garázsban teleltetett tündérrózsákat április végén, május elején helyezhetjük vissza a tóba. A kosarukat kinőtt egyedeket májusban tőosztással szaporíthatjuk.
Az első meleg napsugarak, a hosszabb nappalok hatására a kerti tóban is megélénkül az élet. Most kell előkészítenünk a tavunkat, hogy egész nyáron át élvezhessük a szépségét. Először vágjuk vissza a tóparti és a mocsári (lápi) növények elhalt lombját, szárát, hogy helyet készítsünk a az új hajtásoknak, és csökkentsük a vízben bomlásnak induló szerves anyagok mennyiségét...
Dolgunk nem könnyű, ha igazi kertről akarunk írni. Mindenkinek más és más egy kert, a fejében elképzel valamit. Akinek nincs, álmodozik róla, akinek van, mást szeretne, vagy máshogy. Célunk: egy nem túl nagy, nem túl lejtős, viszonylag egyöntetű és könnyen kezelhető kert kialakítása, amit inkább használatra találunk ki elsősorban, másodsorban szépségéért tartunk.
Hogyan főzzük meg a sonkát? A sonkát főzés előtt áztassuk hideg vízbe 1-2 órára, így a só nagy része kiázik belőle. Mossuk le, majd hideg vízbe tegyük fel főni, úgy, hogy a víz ellepje. A vízbe tegyünk zöldségeket, ízlés szerint fokhagymát, vöröshagymát, borsot és babérlevelet. Lassú tűzön főzzük, legalább 3 órán át. A sonka kész, ha a hús könnyen leválik a csontról. A kötözött sonkát hústű próbával ellenőrizhetjük. A sonkát hagyjuk a levében kihűlni. Ezután tegyük át egy tálra, fedjük le és tartsuk hűtőben.
Végre megjött a tavasz, és elkezdődhetnek a kerti munkák. Jól jönnek a tuti tippek és a hasznos ötletek, ezért minden hónapban bemutatunk egy szakembert, aki profi tanácsaival és munkájával a segítségünkre lehet! Márciusban a népszerű Durucz kert tulajdonosával, Durucz Attila parképítő és kertfenntartó technikussal beszélgettünk.
Kedves Richárd! Nagyon nehéz a megoldás, illetve a válsz. Ha nincs öntözve, akkor semmi nem fog megmaradni, viszont ilyen szélsőséges körülmények között a tarack búza (Agropiron repens) tűnik a legkézenfekvőbbnek. Vannak szárazságtűrő fűfélék (csenkeszek), de azt hiszem nem lehet hosszútávon garantálni a fennmaradásukat a jelen körülmények között. Javaslom, hogy barátok-rokonok tarackos kertjében gyűjtsön össze minél több tarack gyökeret (rizómákat) és azokat ültesse el, nyírja, öntözze azért, amíg beindul, esetleg péti sóval is meg hintheti, nagyon gyorsan nő és kíválóan gyepesíthatő.
Télen kb. havonta egyszer adjunk neki vizet, épp hogy csak kissé nedves legyen a földje.A yucca a törzsében tárolja a vizet, ezért amikor a földje már száraz, a növény szárában még akkor is van bőven nedvesség.Ezért ha a növény elkezdd sárgulni, vagy a levelei nagyon lefelé lógnak, az első amit érdemes megvizsgálni az a föld nedvesség tartalma. A yucca egyik fő gondozási hibája a túlöntözés.Hőmérsékelt:Nyáron a növény jól érzi magát 15-25 fok közötti hőmérsékleten, télen pedig egy hűvösebb kb. 10-12 fok kell neki.A túl meleg lakásban a levelek sárgulnak, és lehullnak.Fényigény:Világos helyre tegyük, mert csak itt érzi jól magát, nyáron tegyük ki a kertbe, vagy erkélyre egy árnyékos helyre. A beteg leveleket távolítsa el, ha jól gondozza, nem lesz gond.
Tisztelt kertbarát! A naspolya hűvösebb párásabb éghajlatot kedveli. A talaj mésztartalmára érzékeny. Félárnyékban fejlődik jól. A fajták közül a Hollandi óriás hajlamos a termés repedezésére. A meszes kötött talajokon az almatermésűeknél előfordulhat törzs és gyümölcsrepedés. A hosszú szárazság utáni hirtelen nagy csapadék is okozhat gyümölcsrepedést. Megoldás fajtamegválasztása pl Szentesi rózsa., a talajlazítás, istállótrágyával való ellátás, talaj savanyítása tőzeggel, egyenletes vízellátás. A szüret ideje első fagyok után. Biokertben az őszi, és a tavaszi lemosópermetezés Bordói lé alkalmazásával ajánlott. Mezős Balázs kertészmérnök növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
Tisztelt Kertbarát! A képen az alma tárolási héj, és húsbarnulásos betegsége (scald) látható. A betegség a hagyományos hűtőtárolásnál fordul elő. A tároló legyen hűvős, és szellőztethető. A Mutsu fajta igen érzékeny a szüret idejére. Általában akkor kell szedni amikor a mély zöld szín világosabb tónusra vált. A nyomódásra és barnulásra igen érzékeny. A késői szüret okozhatja ezt a tárolási betegséget. A gyakori gombabetegségek (szürke penész, penicillium, gyümölcs monilia) kizártak, mert a ma kapható legjobb szer a Bellis-el való kezelés hatásos megoldás. Régen a Stop-scald nevű tartósítószerrel lehetett kezelni a gyümölcsöket, de ezt sajnos ma már nem engedélyezik. Így marad a helyes tápanyag utánpótlás, időszerű permetezés, és az optimális szüreti idő. Mezős Balázs kertészmérnök növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
Üdvözlöm! A képen Ficus ginseng növény látható. Jól látja nem igazán van nagy kondiban. Mindenképp javaslom az átültetését egy nagyobb edénybe a gyökérzet nagymértékű sérülését kerülve. Ami fontos, mivel a ginseng gyökérzet képes nagy mennyiségű vizet tárolni így csak akkor öntözzük ha az ültetőközege kezd kiszáradni, kerüljük a túlöntözést és a pangóvíz kialakulását a gyökérzónában. Szereti a sok fényt. Javaslom a nyurga hosszú hajtások visszametszését a hosszuk felére, így jóval zömökebb, tetszetősebb fácskát kapunk. Téli időszakban javaslom a 3 hetente 1 alkalommal való bonsai tápoldatozást, amit az öntözővizébe keverve használunk. Ne permetezze a leveleit mert nincs ilyen irányú igénye csak a gombásodást segítené vele elő. Nem látom élősködök jelenlétét így a fotón. Ha egy puha textillel finoman megdörzsöli a levelet és ha a pöttyök lejönnek akkor élősködő, ha nem valószínű valami fajta jellegzetesség lehet, pontosan így fotón nem tudom megmondani, látni kellene a fácskát. Hirth János