1721. Készítsünk köretnek fűszeres rizsgolyót!
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A fűszeres rizsgolyó kiváló és nagyon könnyen elkészíthető étel. Mivel zöldségekkel készül, ezért önállóan is megállja a helyét, de nagyszerű húsok, saláták és halételek kísérőjeként is.
A citromos csirke frissítő és könnyű étel. Emellett elkészíteni sem nagy ördöngősség. Fél óra alatt zamatos, tavaszi ízt varázsolhatunk a konyhaasztalunkra!
A takácsatka által fertőzött leveleken apró szívogatásnyomokat láthatunk, a levelek fonákán pókhálószerű szövedék található. Gyors munkát végez, képes teljesen elpusztítani a megszállt növényt. Ezért fontos felismernünk, hogy mikor van takácsatka fertőzéssel dolgunk.
A rózsameténg (Catharanthus roseus) fagyérzékeny egynyári félcserje. Az erdeinkben honos, és a talajtakaró félcserjeként ültetett kis és nagy meténg (Vinca) rokona. Gyógyhatását az orvostudomány már évtizedek óta vizsgálja.
Spagetti póréhagymaszósszal: 1 póréhagyma, 400 g spagetti, 1/2 csokor bazsalikom, felaprítva, 2,5 dl tejszín, 1 zöldségleveskocka, 1/2 dl száraz vermut, 1/2 citrom lereszelt héja, 1/2 dl citromlé, 3 tojássárga, bors, só. A póréhagyma külső részét eltávolítjuk, a végét levágjuk, megmossuk, vékony karikákra felszeljük. A spagettit megfőzzük, a tejszínt, a zöldségleveskockát, a citromlét egy kisebb fazékban folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a vermutot és a citromlét. Röviddel a tészta főzési idejének lejárta előtt, a póréhagymát hozzáadjuk és együtt tovább főzzük. A tejszínes szószból elveszünk 2-3 evőkanállal, s azt a felaprított bazsalikommal és a tojássárgákkal elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk és a tejszínes szószba öntjük. A szószt ezután már csak felmelegítjük. A póréhagymás spaghettit leszűrjük, lecsepegtetjük, a szósszal elkeverjük, és tálaljuk.
A mocsári hibiszkusz egy évelő növény, amit tavasszl és ősszel tőosztással lehet szaporítani. A tőosztás során a növényeket gyökérzetükkel és a talaj felszíne feletti részeikkel együtt több részre osztjuk, majd ezeket külön-külön elültetjük.
Az alma egyik legveszedelmesebb kártevője az almamoly. A hernyók befurakodnak a termésbe, ahol a magvakat is megrágják. Kártétele könnyen felismerhető a befurakodás helyén található vörösesbarnás, fekete ürülékszemcsékről. A gyümölcsök idejekorán lehullanak.
Az Aeschynanthust nem könnyű lakásban gondozni, mivel tavasszal és nyáron állandóan kell permetezni, télen pedig pihentetni 13-15 ˚C-os hőmérsékleten, ritka öntözés mellett. Fontos, hogy jól megvilágított helyre tegyük, és elvirágzás után azonnal vágjuk vissza a szárat. <p>Olvasónk által szemlétetett tünetek egyértelműen túlöntözésre utalnak, sajnos ilyenkor nem sok remény van a gyógyulásra. Mégis javaslom, tegyen egy utolsó kísérletet, lazítsa fel a növény talaját, ami segíti a felesleges vízmennyiség elvezetését.
Elsődleges kérdés, hogy egyszikű vagy kétszikű növények körül szeretné eltávolítani a gyomokat? A ma kapható gyomirtószerek többsége ugyanis növénykultúra-specifikus, vagyis külön kapható pázsit esetén alkalmazandó herbicid, vagy veteményesben stb. használható szer. A szelektivitás célja, hogy csak a gyomokat távolítsuk el a kultúrából. Természetesen kapható ún. totális gyomirtószer is, amely minden növényt elpusztít, de házikerti használata nem javasolt. <p>Azt is kérdés, hogy mekkora felületről van szó. Kisebb kertek esetén a mechanikai gyomirtást javaslom, hiszen ez a legkörnyezetkímélőbb megoldás. <p>Ma már sokféle márkájú gyomirtó vegyszer kapható. Tudatos használat esetén nem nem okoznak kárt a környezetben, melegvérű élőlényekre pedig nem veszélyesek. Gyepben kétszikű gyomok ellen kora tavasztól pl. a Calcurea G granulátum vagy a Keroland gyomradír használható, a használati utasítás szerinti mennyiségben. Veteményesben magról kelő kétszikű gyomok ellen pl. a Metripaz. Gyümölcsösben magról kelő egyszikű gyomok, kétszikű gyomok ellen a Casoron G.
A bonsai-kérdésben javaslom, forduljon egy szakértőhöz. Az Egyetemi Bonsai Club tagjai biztosan szívesen állnak rendelkezésére, ők tudnak igazán tanácsot adni a metszés és az átültetés mikéntjével kapcsolatban. <p>A sárgulásra vonatkozó kérdésére talán én is tudok válaszolni. Amennyiben az alsó levelek sárgulnak, majd lehullanak, a legvalószínűbb ok a túlöntözés vagy a hideg huzat lehet. Ha a felső, egészséges levelek sárgulnak, ezt a mészkerülő növények földjében levő Ca vagy az öntözéshez használt kemény víz okozhatja.