201. Hogyan legyünk vegetáriánusok?
Vessük el a mítoszokat, és térjünk az egészséges étkezés útjára. Hogyan legyünk vegetáriánusok? – ez a leggyakoribb kérdés, amit hallunk. Erre adjuk meg az alábbiakban a nagyon egyszerű, de célravezető választ.
Vessük el a mítoszokat, és térjünk az egészséges étkezés útjára. Hogyan legyünk vegetáriánusok? – ez a leggyakoribb kérdés, amit hallunk. Erre adjuk meg az alábbiakban a nagyon egyszerű, de célravezető választ.
Számomra a tartósítás a nyár megőrzését jelenti. Minden egyes befőttes üveg olyan, mint egy időkapszula. Amikor hónapokkal később (vagy talán csak pár hét múlva) megnyitom, mintha a termő táj és a rég megfakult napsütés ízét érezném az ajkamon, hisz egy üveg savanyú cékla olyan, akárcsak egy üveg bor.
A keményítőben gazdag, édes és zamatos zöldborsó egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Ezt a hüvelyes zöldségfélét finom és tápláló magvaiért termesztik ősidők óta. Mára egyike a legnépszerűbb termesztett növényeknek, úgy a mérsékelt, mint a fél-trópusi égöv alatt.
Megesett már, hogy nem volt kéznél friss bazsalikom, oregánó, egy gumó szarvasgomba, vagy nem volt kedve fokhagymát pucolni? Gyorsan összedobott egy salátát, de úgy érezte még hiányzik belőle valami? Szívesen kipróbálna különleges fűszereket, ízeket, de nehezen beszerezhető vagy túl drága? Önnel is előfordult már, hogy kicsit sótlannak, íztelennek, unalmasnak találta a már kész ételeit? Esetleg nem mindenki eszi meg szívesen a családban a csípős levest, szószt, mártást, húst…?
Vannak olyan ételek, amelyeket mindig szívesen fogyasztunk. Ezekből soha nem lehet eleget főzni, ezért folyamatosan szerepelnek a listánkon, és nagyon szívesen vesszük, ha hallunk egy apró módosításokkal elkészíthető variációt a finom fogásból. A tölteni való paprika jó árban van a héten a piacokon, ezért lássuk Ilcsi néni töltött paprikájának receptjét! Csak az ízéért...
A büdöske vagy más néven bársonyvirág (Tagetes sp.) valóban rendelkezik ilyen tulajdonsággal, mivel illóolaja olyan anyagot tartalmaz amely elűz számos káros baktériumot, férget, gombát, egyéb talajlakó kártevőt és a gyümölcsfákat is védi levéltetű-inváziótól. Emiatt gyakran ültetik konyhakertbe is. Főleg paradicsommal és uborkával összeültetve ajánlott. Díszíti a spenót és saláta sorokat.
A golgotavirág (Passiflora) nemzetség több faját is termesztik nálunk mint szobanövényt, ezért pontosan nem válaszolhatok arra a kérdésére, hogy ehető-e az Önnél termőre fordult növény. <p> Az biztos, hogy az ízletes golgotavirágot (Passiflora edulis) a tópusokon ehető gyümölcse miatt termesztik. E fajnak a gyümölcséből kiszedett magvakat el lehet vetni, ahogy a a kék-fehér virágú kék golgotavirág (Passiflora caerulea) magjait is.
Hűvös, csapadékos időben sajnos számítanunk kell a paradicsom legveszedelmesebb betegségének megjelenésére: ez a paradicsom fitoftórás betegsége, melyet paradicsomvésznek is neveznek. A vegyi védekeznek csak a betegség megjelenése előtt van eredménye: kontakt szerek közül kaptán, mankoceb tartalmú, szisztemikus szerek közül benalaxil, efozit hatóanyagú szerekkel kell május végétől kezelnünk a töveket.
A követekező cikk az idei évben járványszerűen elszaporodó fitoftóra gomba kártételéről szól. Valószínű, ez okozhatja az Ön kertjében is a gondot.
A Solanum muricatum nemcsak ausztrál dinnyebokor néven ismert, használják még a tojásdinnyét, a dinnyefát, körtedinnyét is. Rokonságban van a padlizsánnal, a burgonyával és a csucsorral. Ahhoz, hogy sokáig éljen, a földjét mindig tartsa enyhén nedvesen. Tegye meleg és világos helyre. Biztosítson neki magas páratartalmat. A dinnye a burgonyafélék családjába tartozik (csakúgy mint a paradicsom vagy a paprika), így jól hasznosítja a ló-, sertés- és juhtrágyát, de gazdaboltokban kapható műtrágyát is használhat (de megfelelő a virágos növények számára összeállított tápoldat is). Télen alacsony hőmérsékleten, lehetőleg világos helyen, visszafogott öntözés mellett a leanderéhez hasonló módon teleltetheti, de megoldható szobában is. Ez utóbbi esetben könnyen megnyúlhat a magas hőmérséklet miatt. Második évben késő tavasszal ki lehet ültetni szabadföldbe, tápanyaggal kifejezetten jól ellátott, morzsalékos talajba. A tápanyaggal és sok vízzel ellátott növények ehető termésekkel ajándékoznak meg minket akár már az első évben is, és jó néhány maggal, melyekből új növényeket szaporíthatunk. További információ: Frei Ferenc, Pálmaliget Kertészet http://www.palmaligetetmagyarorszagnak.com/