201. Hogyan legyünk vegetáriánusok?
Vessük el a mítoszokat, és térjünk az egészséges étkezés útjára. Hogyan legyünk vegetáriánusok? – ez a leggyakoribb kérdés, amit hallunk. Erre adjuk meg az alábbiakban a nagyon egyszerű, de célravezető választ.
Vessük el a mítoszokat, és térjünk az egészséges étkezés útjára. Hogyan legyünk vegetáriánusok? – ez a leggyakoribb kérdés, amit hallunk. Erre adjuk meg az alábbiakban a nagyon egyszerű, de célravezető választ.
Számomra a tartósítás a nyár megőrzését jelenti. Minden egyes befőttes üveg olyan, mint egy időkapszula. Amikor hónapokkal később (vagy talán csak pár hét múlva) megnyitom, mintha a termő táj és a rég megfakult napsütés ízét érezném az ajkamon, hisz egy üveg savanyú cékla olyan, akárcsak egy üveg bor.
A keményítőben gazdag, édes és zamatos zöldborsó egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Ezt a hüvelyes zöldségfélét finom és tápláló magvaiért termesztik ősidők óta. Mára egyike a legnépszerűbb termesztett növényeknek, úgy a mérsékelt, mint a fél-trópusi égöv alatt.
Megesett már, hogy nem volt kéznél friss bazsalikom, oregánó, egy gumó szarvasgomba, vagy nem volt kedve fokhagymát pucolni? Gyorsan összedobott egy salátát, de úgy érezte még hiányzik belőle valami? Szívesen kipróbálna különleges fűszereket, ízeket, de nehezen beszerezhető vagy túl drága? Önnel is előfordult már, hogy kicsit sótlannak, íztelennek, unalmasnak találta a már kész ételeit? Esetleg nem mindenki eszi meg szívesen a családban a csípős levest, szószt, mártást, húst…?
Vannak olyan ételek, amelyeket mindig szívesen fogyasztunk. Ezekből soha nem lehet eleget főzni, ezért folyamatosan szerepelnek a listánkon, és nagyon szívesen vesszük, ha hallunk egy apró módosításokkal elkészíthető variációt a finom fogásból. A tölteni való paprika jó árban van a héten a piacokon, ezért lássuk Ilcsi néni töltött paprikájának receptjét! Csak az ízéért...
Gyakran előforduló probléma nem csak a vékony héjú paradicsom fajtáknál, hogy érés közben megreped a héjuk. Kiváltó ok leggyakrabban az egyenletlen vízellátás, esetleg a túlöntözés. Ha egy csapadékszegény időszakot felvált egy esős időszak, esetleg nagyobb mennyiségű öntözés pár nap szárazság után, akkor a termések vízzel telítődnek és kihasadhatnak. A repedések leggyakrabban a kocsány felőli részen indulnak ki. Sajnos a repedéseken másodlagos gomba és baktériumfertőzések indulhatnak, ami a bogyó rothadását okozhatja. A paradicsom ellenállóságát növelhetjük bór és kalcium tartalmú lombtrágya heti adagolásával, ami csökkenti a repedések kockázatát. Kerüljük a túlzott nitrogén műtrágya adagolását, ami hirtelen növekedést és lazább szöveteket indukál. A képen látható paradicsomok habár repedtek, további fertőzés nem látható rajtuk, így mielőbb érdemes feldolgozni őket. A bór tartalmú lombtrágya javítja a termésminőséget
Üdvözlöm! Elképzelhető, hogy nem voltak hozzáedzve a kinti klímához, tehát növényházban nevelkedtek. Nem lesz velük semmi gond. Gyakori öntözést, kéthetente való tápoldatozást javaslok. Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs