Amit a zöldborsóról tudnunk kell!
A keményítőben gazdag, édes és zamatos zöldborsó egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Ezt a hüvelyes zöldségfélét finom és tápláló magvaiért termesztik ősidők óta. Mára egyike a legnépszerűbb termesztett növényeknek, úgy a mérsékelt, mint a fél-trópusi égöv alatt.


Érdekes tudnivalók a zöldborsóról

A zöldborsó feltehetőleg a Himalája árnyékából, Észak-Nyugat India síkságairól származik. Botanikailag ez a lágyszárú növény a Fabaceae család nemzetségéhez tartozik. Rendszertani neve Pisum sativum. Nevezik még angol borsónak és cukorborsónak is.

A zöldborsó gyorsan növekedő egynyári növény, amely mellé karót szoktak szúrni, hogy felfusson rá. Ez a növény a jó vízelvezetésű homokos talajt, a megfelelő nedvességet és a kissé hűvös éghajlatot kedveli. Tavasszal rövid kocsányon érnek be az 5-7,5 cm-es duzzadt, vagy tönött, egyenes vagy enyhén ívelt, egysoros, 2-10 ehető szemet tartalmazó hüvelyei. Az indák a növény zsenge felső hajtásai. Ízük hasonló a borsóéhoz és jól felhasználhatók saláták összetevőjeként. A cukorborsó olyan borsófajta, melynek éretlen hüvelyei teljes egészükben fogyaszthatók.

 

A zöldborsó hasznos tulajdonságai

  • A zöldborsó az egyik legértékesebb hüvelyes zöldség. Tápláló, hasznos fitonutrienseket (növényi tápanyagokat), ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz.
  • A babbal és a tehénborsóval összehasonlítva, a zöldborsónak viszonylag alacsony a kalóriatartalma. 100 g zöldbabban csak 81 kalória van, oldódó- és nem oldódó rostokat tartalmaz, mindezt azonban koleszterin nékül.
  • A friss borsó nagyszerű folsav-forrás. 100 g-ban 65 mcg folsav van, azaz a napi ajánlott bevitel 16%-a. Ez a B-komplex vitamin a sejteken belüli DNS-szintézishez szükséges. A terhesség idején bevitt folsav segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességeket a magzatnál.
  • A borsó gazdag aszkorbinsavban is (C-vitamin). 100 g borsóban 40 mcg C-vitamin van, ami a napi szükséglet 67%-át fedezi. A C-vitamin egy erős, természetes, vízben oldódó antioxidáns. A C-vitaminban gazdag zöldségek erősítik a szervezet ellenállóképességét a gyulladásokkal szemben, és kisöprik a káros szabad gyököket a testből.

 

zldborsos-salata-keszitese
Zöldborsós saláta

 

  • A zöldborsó fitoszterolokat, ezen belül leginkább béta-szitoszterolt is tartalmaz. Az erre vonatkozó tanulmányok kimutatták, hogy a hüvelyes zöldségek, a gyümölcsök és a gabonafélék növényi szterolokban gazdagok, ezek segítik alacsony szinten tartani a szervezet koleszterinszintjét.
  • A borsóban jelen van a K-vitamin is. 100 g friss levélben 24,8 mcg K-vitamin van, ami 21%-a a napi ajánlott mennyiségnek. A K-vitaminról megállapították, hogy potenciális szerepe van a csonttömeg-építésben, a csontok oszteotrofikus tevékenységének támogatása által. Bizonyítást nyert az a tény is, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél a K-vitamin korlátozza az agyi idegek károsodását is.
  • A friss zöldborsó ezenkívül tartalmaz még megfelelő mennyiségű antioxidáns flavonoidokat is, például karotint, luteint, ls zeaxanthint, valamint A-vitamint is ( 100 g-ban 765 egységnyit, ami a napi szükséglet 25,5%-a). Az A-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges nyálkahártya és bőr számára, de a látásban is fontos szerepet tölt be. A flavonoidokban gazdag élelmiszerek fogyasztása védelmet nyújt a tüdő- és szájüregi rák kialakulása ellen.
  • A borsó B-komplex vitaminokban is gazdag, mint például a pantothénsav, niacin, tiamin, piridoxin. Ezen túlmenően e zöld magvak gazdag ásványianyag-források is, tartalmaznak kalciumot, vasat, rezet, cinket, és mangánt is.

Borsó kártevők: borsómoly és borsótripsz>>

A zöldborsó kiválasztása és tárolása

  • A zöldborsó nemcsak frissen, az érési szezonban fogyasztható. Szárított magvait és a belőle készült őrleményt az év bármely szakában megvásárolhatjuk.
  • Friss borsó vásárlásakor figyeljünk, hogy a hüvelyek legyenek egészségesek, súlyosak, maggal teltek. Kerüljük a ráncos felületű, vagy túlérett, megsárgult borsóhüvelyeket.
  • A zöldborsót legjobb frissen, leszedés után azonnal fogyasztani, mert cukortartalma hamar átalakul keményítővé. Ha mégis tárolnunk kell, tegyük magas páratartalmú hűtőszekrénybe, ahol még 2-3 napig megőrzi frisseségét.

 

Elkészítés és tálalás

Bontsuk ki a hüvelyeket és szabadítsuk ki a zöld borsószemeket.

 

Íme néhány tipp a borsó elkészítéséhez:

  • A borsót készíthetjük más zöldségekkel keverve, például burgonyával, sárgarépával, céklával, hagymával, articsókával, stb. Számos fogást készíthetünk ily módon. (Szalonnás rizottó zöldborsóval - RECEPT)
  • A borsóleves is nagyon ízletes és tápláló étel.
  • A zöldborsó gyakori összetevője a téli szezon ínycsiklandó ételeinek az Indiai szubkontinensen is. Ezeket az ételeket fűszerek, fokhagyma, hagyma, koriander és paradicsom hozzáadásával készítik.
  • Végezetül foglaljuk össze a friss, nyers zöldborsó tápanyagtartalmát 100 grammra számítva.
borsleves
Borsóleves

 

Tartalom
Tápérték Ajánlott napi bevitel
Energia 81 Kcal
4%
Szénhidrátok 14,45 g
11%
Protein 5,42 g
10%
Zsírok 0,40 g  
2%
Koleszterin 0 ml 
0%
Rostok 5,1 g 
13%

 

Tartalom Tápérték Ajánlott napi bevitel
Folátok 65 mcg 16%
Niacin   
2,090 mg 
13%
Pantothénsav 
0,104 mg
2%
Pyridoxin 0,169 mg
13%
Riboflavin 0,132 mg 10%
Thiamin 0,266 mg
22%
C Vitamin 40 mg 67%
E Vitamin 0,13 mg
1%
K Vitamin 24,8 mcg 21%

 

Elektrolitok Tápérték Ajánlott napi bevitel
Nátrium 5 mg < 1%
Kálium 244 mg 5%

 

Ásványi anyagok
Tápérték Ajánlott napi bevitel
Kalcium
25 mg 2,5%
Réz
0,176 mg 20%
Vas 1,47 mg
18%
Magnézium 33 mg 8%
Mangán 0,410 mg
18%
Szelén 1,8 mcg 3%
Cink 1,24 mg 11%

 

Növényi hatóanyagok
Tápérték Ajánlott napi bevitel
Béta-karotin   
449 mcg --
Béta-krypto-xanthin 0 mcg
--
Lutein-zeaxanthin
2477 mg
--

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Az avokádót mikor kell metszeni? Több mint 30cm, szeretném ha elágazna. .

A legjobb időszak a metszésre a tavasz. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Ígéret

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.