201. Hogyan legyünk vegetáriánusok?
Vessük el a mítoszokat, és térjünk az egészséges étkezés útjára. Hogyan legyünk vegetáriánusok? – ez a leggyakoribb kérdés, amit hallunk. Erre adjuk meg az alábbiakban a nagyon egyszerű, de célravezető választ.
Vessük el a mítoszokat, és térjünk az egészséges étkezés útjára. Hogyan legyünk vegetáriánusok? – ez a leggyakoribb kérdés, amit hallunk. Erre adjuk meg az alábbiakban a nagyon egyszerű, de célravezető választ.
Számomra a tartósítás a nyár megőrzését jelenti. Minden egyes befőttes üveg olyan, mint egy időkapszula. Amikor hónapokkal később (vagy talán csak pár hét múlva) megnyitom, mintha a termő táj és a rég megfakult napsütés ízét érezném az ajkamon, hisz egy üveg savanyú cékla olyan, akárcsak egy üveg bor.
A keményítőben gazdag, édes és zamatos zöldborsó egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Ezt a hüvelyes zöldségfélét finom és tápláló magvaiért termesztik ősidők óta. Mára egyike a legnépszerűbb termesztett növényeknek, úgy a mérsékelt, mint a fél-trópusi égöv alatt.
Megesett már, hogy nem volt kéznél friss bazsalikom, oregánó, egy gumó szarvasgomba, vagy nem volt kedve fokhagymát pucolni? Gyorsan összedobott egy salátát, de úgy érezte még hiányzik belőle valami? Szívesen kipróbálna különleges fűszereket, ízeket, de nehezen beszerezhető vagy túl drága? Önnel is előfordult már, hogy kicsit sótlannak, íztelennek, unalmasnak találta a már kész ételeit? Esetleg nem mindenki eszi meg szívesen a családban a csípős levest, szószt, mártást, húst…?
Vannak olyan ételek, amelyeket mindig szívesen fogyasztunk. Ezekből soha nem lehet eleget főzni, ezért folyamatosan szerepelnek a listánkon, és nagyon szívesen vesszük, ha hallunk egy apró módosításokkal elkészíthető variációt a finom fogásból. A tölteni való paprika jó árban van a héten a piacokon, ezért lássuk Ilcsi néni töltött paprikájának receptjét! Csak az ízéért...
Üdvözlöm! Ha nagyon árnyékos sok növény nem fogja bírni. Ki kell választani azokat a növényeket, amik az árnyékban is fejlődnek, ilyen pl, a: retek, spenót, sárgarépa, cékla, saláta stb. Ezeknek nem kell nagy hőmérséklet a fejlődésükhöz, de egy korábbi cikkünket szeretném figyelmébe ajánlani: http://www.edenkert.hu/konyhakert/zoldsegek/konyhakert-kialakitasa-keves-napfenyben-zoldseg/4603/
Tisztelt Vasvári Tibor! A paradicsom, és paprika palánta nevelésekor fellépő palántadőlés ellen jól használhatók: PREVICUR, Proplant, Signum, Trianum Így neveld a paprika palántád! 5 hiba, melyet paprikatermelők elkövethetnek A zöldpaprikát megtámadó kártevők és betegségek A dió gnomóniás gomba betegsége (Marssonina juglandis) ellen ősszel lombhulláskor a lehulló lombot Topsin-M 70 WDG-vel kell permetezni, a vegetáció során pedi virágzás után 10 napos időközzel június közepéig réztartalmú szer Rézoxiklorid 50WP és mankoceb hatóanyagtartalmú Dithane-M 45 szer kombinációjával kell permetezni a diófákat. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu Ha a Xanthomonas baktérium megfertőzi a diót, rámehet az egész termés
Tisztelt Zitus! A paradicsom levelének a fonáka felé való kanalasodásának oka a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom lehet, ezenkívül lehet víruros (paradicsom magtalansága) és miokplazmás betegség (paradicsom sztolburja) A leveleken megjelenő fehér foltok a fitoftórás gombabetegség sporangiumtartó telepei lesznek. Védekezni csak fitoftóra ellen lehet permetezéssel Amistar, Rézoxiklorid, Dithane-M45 és Topas 100EC szerekkel. A virus, és a mikoplazma ellen a vektorok kiküszöbölésével és a kabócák permetezésével lehet. A betegnövényeket permetezzük, vagy távolítsuk el. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
Az említett szer egy folyékony levéltrágya, ha nem találja a csomagoláson, akkor 0 nap. A Prev-B2 narancsolaj alapú, bórtartalmú lombtrágya. 2,1 % bórt tartalmaz. A bór elősegíti a terméskötődést, javítja a növény erőnlétét, ellenálló képességét, fokozza a virágképzést és a termésnövekedést. A készítményben a bór vivőanyaga hidegen préselt narancsolaj, mely kiváló nedvesítő, tapadásfokozó hatású anyag. A Prev-B2 minden kultúrában alkalmazható, de különösen ajánlott paradicsom, paprika, uborka, dinnyefélék, saláta, szamóca, szőlő, csonthéjasok és almatermésűek esetében. Felhasználási javaslat: Hagyományos módon kijuttatva, lombtrágyaként 0,2-0,3 %-os koncentrációban alkalmazható (200-300 ml/100 liter víz). A palánták kiültetése után 2-3 héttel, vagy álló kultúrában 3-5 leveles kortól célszerű elkezdeni az alkalmazását. 3 kezelés javasolt egyhetes intervallumokban, de ha indokolt, a kezelések tovább folytathatók. A legjobb eredmény érdekében a levelek színén és fonákján egyaránt tökéletes permetlé fedettséget kell biztosítani. A megfelelő dózis túllépése tilos. Próbapermetezést minden esetben javasolt végezni, különösen ha a növényen olaj, vagy réz-szulfát maradékok lehetnek. A kezeléseket minden esetben az esti órákban célszerű végezni.
A paradicsom kártevője nagy valószínűséggel a gyapottok bagolylepke hernyója lesz. Bővebben róla itt olvashat>> Ezzel védekezhet ellene>>