2936. Hogyan készül a pisztáciatorta?
Ha a karácsonyi tortát saját magunk szeretnénk elkészíteni, érdemes kipróbálni a pisztáciatortát, ami egészséges és finom is.
Ha a karácsonyi tortát saját magunk szeretnénk elkészíteni, érdemes kipróbálni a pisztáciatortát, ami egészséges és finom is.
Hozzávalók:egy nagyobb tök fele (~ 2,5 kg), méz, fahéj, só, 1-1.5 liter húsleves, 1 vöröshagyma, 1 szál (5-6 cm) rozmaring, 200 ml főzőtejszín, fehérbors, só. A tököt tisztítjuk, daraboljuk, mézet csorgatunk rá, fahéjjal megszórjuk, és a sütőben megsütjük. Ezután a tök húsát kanállal kikaparjuk és lábosba tesszük. Ízlés szerinti mennyiségű húslevest adunk hozzá, a hagymát feldaraboljuk, és a leveshez adjuk. A rozmaring szálat is hozzáadjuk és borssal, sóval fűszerezzük. Ha megfőtt, botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a főzőtejszínt, és ropogósra pirított bacon szalonnával tálaljuk.
Vannak ételek, amelyek segíthetnek az anyagcserénken – más szóval, fel tudják gyorsítani a kalóriaégetésünket. A következőkben a legjobb ételekről és italokról lesz szó, amelyek javítanak az anyagcserénken.
Az ételmaradékok kidobása energia- és erőforrás veszteséghez vezet. Nézzük, hogy miért ennyire fontos ez, és hogy mit tehetünk ellene!
A legtöbb ember rendszeresen eszik fehér kenyeret. De biztos, hogy ez a legjobb választás egészségünk szempontjából?
A növény az Aeonium arboreum, magyarul fás kövirózsa, de az ismert kövirózsákhoz nincs sok köze. Észak-Afrikában, főleg az Atlasz hegységben honos, ahol most szintén hideg és esős az időjárás. Ebből következően növényünknek most van a téli nyugalmi időszaka, leveleit is ezért hullatta el. Ez minden évben kissé eltérő időpontokban, de be fog következni. Kifejletten kb. 1,70 -2 m magasra is megnőhet. A szára a levéllhullás miatt fokozatosan felkopaszodik, és a tetején maradó levélrózsa pár év múlva hatalmas virágzatot fejleszt sárga virágokkal. Télen keveset öntözze, ha lehet hűvös helyen tartsa, akár 4-5 C°-on. A fagymentes időszakban javaslom szabadtéri tartását félárnyékos helyen, bőséges öntözéssel. A Debreceni Pozsgástár című színes, képes magazinból sok mindent megtudhat a pozsgásnövényekről. Erről a növényről nemrégiben érdekes cikk jelent meg.
Ennél többet nem igazán tehet a növényért. Ha lehet, állítsa ne túl meleg - optimálisan 18 °C körüli helyre. Tavasszal kiderül, hogy kihajt-e vagy meg kell válni tőle. Addig alig öntözze, hiszen nincs levele, amivel párologtatna, csak ne hagyja, hogy a földlabdája teljesen kiszáradjon.
Ez egy hibrid orchidea, amit a holland kertészetek a Cambria névvel illetnek. Általában mérsékelt hőmérsékletigényűek. Tartásmódjuk: félárnyékos (reggeli-esti napfényt kaphat), nem túl meleg (télen, nappal 18-20 fok, éjjel 13-15 fok, nyáron, nappal 18-25 fok, éjjel 18-21 fok)hely. A talaja ne száradjon ki, de ez nem vizes talajt, hanem csak nyirkosat jelent. A képen látható növénynek semmi baja, a kifejlett bulbák valószínű már elvirágoztak és most az új bulbák nevelése fog következni, azok már nem lesznek ilyen ráncosak, viszont minél nagyobb lesz az új hajtás, annál ráncosabb lesz a régi (ha kevés a tápanyag!), úgyhogy ez természetes. A szabadba szökő gyökerek is szépek és nem kell őket kényszeriteni a cserépbe. Ha akar, nőjön a levegőbe (ez azt jelzi, hogy megfelelő a páratartalom!)
A képen egy nemesített hunyor faj (Helleborus) látható. A hazai flórában is élő, védett illatos hunyor rokona. Értéke, hogy nagyon korán, január-februárban virágzik. Magról viszonylag gyorsan elszaporodik.
Vízben nem igazán lehet gyökereztetni. Dugványozással elvileg lehet szaporítani a tuját tavasz-nyár eleji dugványozással, de sikeres gyökeresedésre csak akkor számíthatunk, ha biztosítani tudjuk az egyenletesen magas páratartalmat, megfelelő ültetőközeget. A gyökeresedést örökzöldek számára összeállított hormonporral segíthetjük elő.