41. Együk sok görögdinnyét, ha jót akarunk testünknek!
Sokan nem tudják, hogy a paradicsomot értékes táplálékká tevő likopin a görögdinnyében is nagy mennyiségben előfordul. Hogyan tartja egészséges egyensúlyban szervezetünk működését?
Sokan nem tudják, hogy a paradicsomot értékes táplálékká tevő likopin a görögdinnyében is nagy mennyiségben előfordul. Hogyan tartja egészséges egyensúlyban szervezetünk működését?
Ételeink korszerű megválasztása és elkészítési módja az év minden napján fontos. A nyári időszak azonban különösen változatos táplálkozási lehetőségeket nyújt, hiszen a zöldségek és gyümölcsök legnagyobb választéka ezekben a hónapokban érhető el.
A legyek, a darazsak és a hangyák ritkán kedvelt vendégek. Nagyanyáink módszereivel azonban vegyszerek nélkül tarthatod távol őket!
Új-zélandi zöld kagylóból és indonéz vaníliababból készít egzotikus, gyors tésztaételt Kaldeneker György, az édenkert.hu kedvenc szakácsa.
A Vietnámból származó Pangasius filé (magyarul cápaharcsa) szálkamentessége és enyhe halíze miatt jól fűszerezhető, könnyen elkészíthető halféleség. Kaldeneker György most szójaszósszal, gyömbérrel ízesíti.
Gyakran előforduló probléma nem csak a vékony héjú paradicsom fajtáknál, hogy érés közben megreped a héjuk. Kiváltó ok leggyakrabban az egyenletlen vízellátás, esetleg a túlöntözés. Ha egy csapadékszegény időszakot felvált egy esős időszak, esetleg nagyobb mennyiségű öntözés pár nap szárazság után, akkor a termések vízzel telítődnek és kihasadhatnak. A repedések leggyakrabban a kocsány felőli részen indulnak ki. Sajnos a repedéseken másodlagos gomba és baktériumfertőzések indulhatnak, ami a bogyó rothadását okozhatja. A paradicsom ellenállóságát növelhetjük bór és kalcium tartalmú lombtrágya heti adagolásával, ami csökkenti a repedések kockázatát. Kerüljük a túlzott nitrogén műtrágya adagolását, ami hirtelen növekedést és lazább szöveteket indukál. A képen látható paradicsomok habár repedtek, további fertőzés nem látható rajtuk, így mielőbb érdemes feldolgozni őket. A bór tartalmú lombtrágya javítja a termésminőséget
Üdvözlöm! Elképzelhető, hogy nem voltak hozzáedzve a kinti klímához, tehát növényházban nevelkedtek. Nem lesz velük semmi gond. Gyakori öntözést, kéthetente való tápoldatozást javaslok. Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs
Tisztelt Hölgyem/Uram! A tavasszal tapasztalat szerzés céllal paradicsomot ültettem cserepekben az erkélyre. az ajánlott tarsnövényeket tettem melléjük. Műtrágyát nem használok bio oldatokkal locsolom őket. Növényvédő szereket sem használok. A csatolmányban szereplő képeken jól látszik, hogy gyengén kötöttek a virágok, noha sok virágot hozták a paradicsom növények. Valamint sárgulnak / száradnak is a bimbók. Azt szeretném kérdezni, hogy mi az oka a fentieknek? Köszönettel: Csáki Attila
A paradicsom gyenge terméskötése mögött több tényező is állhat. Leggyakrabban a beporzás hiánya okozza ezt a problémát, különösen erkélyen vagy zárt helyen tartott növények esetében, ahol kevés a természetes beporzó rovar. Ezenkívül az időjárási körülmények – például túl magas hőmérséklet, száraz levegő vagy hirtelen hőingadozás – is akadályozhatják a virágok megtermékenyülését. A tápanyaghiány, különösen a kálium és a bór alacsony szintje szintén hozzájárulhat a gyenge terméskötéshez, még akkor is, ha bio módon történik a növények tápanyagellátása.