-
karbantartó
-
Kőműves
-
Fogtechnikus
-
óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Óvodapedagógus
-
takarító
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Karbantartó Helyettes
2025. 01. 17
-
QA expert (REF3080Q)
2025. 01. 17
-
FOGÁSZATI ÉRTÉKESÍTŐ
2025. 01. 18
-
Termelési munkatárs
2025. 01. 18
-
Kézi anyagmozgató
2025. 01. 18
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A görögdinnye gyümölcshúsa piros színét karotinoid festékanyagainak, köztük kiemelten a likopinnak köszönheti.
A likopin csak néhány élelmiszernövényben fordul elő, jelenléte leginkább a paradicsomban jellemző. Erőteljes víztaszító tulajdonsága miatt az élő sejtek membránjaiban, kötve helyezkedik el. A görögdinnye likopintartalma 3,6-6,2 mg/100 g. (Összehasonlításként: a nyers paradicsomé 0,9-13,6 mg/100 g). Egyéb karotinoidok közül jelentős a dinnye β-karotin (0,23 mg/100 g), lutein (0,014 mg/100 g) tartalma is.
A görögdinnye antioxidáns hatású
Laboratóriumi vizsgálatok alapján csaknem teljes bizonyossággal állítható, hogy a likopin számos szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedés megelőzésében lényeges szerepet játszik, ugyanakkor - a korábbi feltételezésekkel ellentétben - nem vesz részt az A-vitamin szintézisében. Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vér likopin-koncentrációja és a táplálékkal bevitt likopintartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztása között egyenes arányú összefüggés mutatható ki. Vagyis a gyümölcsökkel és zöldségekkel szervezetünkbe juttatott likopin pont oda kerül, ahol arra a legnagyobb szükség van.
Méregtelenítő kúra görögdinnyével
A kedvező élettani hatás legfőbb oka a likopinmolekula antioxidáns tulajdonsága. A likopin kétszer olyan gyorsan képes befogni a szabad gyököket, mint a sárgarépából és sütőtökből ismert β-karotin. A bőrben az UV sugárzás káros hatását elsősorban a likopin fogja fel. Ismertek olyan tanulmányok is, amelyek a likopin egyéb, nem antioxidáns tulajdonságával összefüggő értékes biológiai hatását támasztják alá.
Ezek szerint elősegíti a hormonális és immunrendszer működését, valamint egyéb metabolikus folyamatokat, s ezáltal az egész szervezet egészséges egyensúlyának fenntartását. Ismert, hogy a likopin gátolja a koleszterinszintézist, ily módon közvetve is csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Mindezek alapján a görögdinnye fogyasztása hozzájárulhat a szervezet méregtelenítéséhez.
Kalóriaszegény desszertajánló:
Dinnyesorbet
Hozzávalók:
40 dkg dinnye, 1 kis maréknyi nádcukor (vagy Xilit), 0,5 dl víz, 1/4 lime leve
Elkészítés:
A cukrot közepes lángon feloldom a vízben, majd forrástól számítva kb. 10 perc alatt szirupot főzök belőle. A dinnyét egy szitán átpasszírozom, majd összekeverem a sziruppal és a lime levével, lehűtöm és mehet is a fagyigépbe (ha nincs ilyen, akkor egyből a mélyhűtőbe).