
A turbolya illó olajat, glikozidát, keserű anyagot tartalmaz. A zöldségleves, húsleves, és a báránysült ízletes fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát lehet készíteni.
Teája vese, hólyag, légzőszervi és emésztőszervi megbetegedések esetében nagyon hasznos.
Receptek:
Turbolyaleves
Két marék turbolyát csipegessünk le a száráról, vegyünk hozzá 6-8 sóskalevet és ½ kg levescsonttal, sóval, 2 liter vízzel, és lassan forralva másfél óráig főzzük. Aranysárga rántást készítünk, késhegynyi paprikával törött borssal ízesítjük és rászűrjük a levest. A levesestálba 1 tojás sárgájával elhabart 1 dl tejfölt teszünk és arra szedjük a levest. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
![]() |
Vértisztító teakeverék:
1-1 csomag turbolyafű, diólevél, tarackgyökér, édes kömény, bengekéreg keverékéből 1 evőkanállal veszünk 3 dl vízhez. Pár perc forralással főzetet készítünk, amelyet este lefekvés előtt megisszuk.