Mi kell egy buja fűszerkerthez?
Melyek azok a fűszernövények, amelyek nem hiányozhatnak egy rendes konyhakertből? Lássuk, a csömöri kertészek mit gondolnak erről! 

Fűszerkert kialakítása

 

Kertünk egy napos fekvésű szegletében érdemes gyógy- vagy fűszernövényes ágyást kialakítanunk. Bálint gazda a csömöri kerteket járva gazdag növényválasztékot talált, amit rögtön be is mutat nekünk.

(A videó lejátszásához gyors internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsold be a hangszórókat, vidd a kurzort a fenti képernyő fölé és kattints a bal alsó sarokban megjelenő lejátszás-gombra. Dőlj hátra - mozi van!)

 

Magról vagy gyökérsarjakról gyorsan elszaporodik kertünkben az egyszer elvetett citromfű. Levelét teaként kortyolgatva mindenkit megnyugtat. Ezzel szemben a borsikafű emeli a vérnyomást, főleg ha likőrbe keverten kortyolgatjuk.

A kapor néha még Bálint gazdán is kifog: ahová ülteti, ott nem kel ki, míg a kert másik sarkában magától kapordzsungelt alkot.

Jól járunk, ha zsálya is kerül a fűszerkertbe, szinte rá sem kell nézni, nő magától, s ha fűszerezésre nem is merjük használni, fürdővizünkbe bármikor beledobálhatjuk illatos leveleit. Ha levendulát is szórunk mellé, fürdés után álmunk biztosan nyugodt lesz.

A petrezselymet és a rozmaringot nem is kell reklámozni: az egyre divatosabb francia és olasz konyha húsételei és mártásai elképzelhetetlenek az utóbbi fűszer nélkül. Az igazi ízhatás eléréséhez frissen szedve a legjobb.

További könnyen nevelhető fűszernövények a kertben:

A videót a Média Online készítette dr. Bálint György kertészmérnök közreműködésével.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Ciklámen hagymát szórtam ki a virágágyásra, télen megmarad?

Ha borostyánlevelű ciklámen gumót vásárolt és ültetett, azt nyugodtan kint hagyhatja, hazánkban is télálló.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.