Mi kell egy buja fűszerkerthez?
Melyek azok a fűszernövények, amelyek nem hiányozhatnak egy rendes konyhakertből? Lássuk, a csömöri kertészek mit gondolnak erről! 

Fűszerkert kialakítása

 

Kertünk egy napos fekvésű szegletében érdemes gyógy- vagy fűszernövényes ágyást kialakítanunk. Bálint gazda a csömöri kerteket járva gazdag növényválasztékot talált, amit rögtön be is mutat nekünk.

(A videó lejátszásához gyors internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsold be a hangszórókat, vidd a kurzort a fenti képernyő fölé és kattints a bal alsó sarokban megjelenő lejátszás-gombra. Dőlj hátra - mozi van!)

 

Magról vagy gyökérsarjakról gyorsan elszaporodik kertünkben az egyszer elvetett citromfű. Levelét teaként kortyolgatva mindenkit megnyugtat. Ezzel szemben a borsikafű emeli a vérnyomást, főleg ha likőrbe keverten kortyolgatjuk.

A kapor néha még Bálint gazdán is kifog: ahová ülteti, ott nem kel ki, míg a kert másik sarkában magától kapordzsungelt alkot.

Jól járunk, ha zsálya is kerül a fűszerkertbe, szinte rá sem kell nézni, nő magától, s ha fűszerezésre nem is merjük használni, fürdővizünkbe bármikor beledobálhatjuk illatos leveleit. Ha levendulát is szórunk mellé, fürdés után álmunk biztosan nyugodt lesz.

A petrezselymet és a rozmaringot nem is kell reklámozni: az egyre divatosabb francia és olasz konyha húsételei és mártásai elképzelhetetlenek az utóbbi fűszer nélkül. Az igazi ízhatás eléréséhez frissen szedve a legjobb.

További könnyen nevelhető fűszernövények a kertben:

A videót a Média Online készítette dr. Bálint György kertészmérnök közreműködésével.

értékelés