Miért csíp a pirospaprika?
Minden nemzet fölöttébb büszke a kincseire. Ha azt halljuk hungarikum, máris soroljuk: téliszalámi, gulyás, fütyülős pálinka, és természetesen: Pirospaprika (Capsicum annuum)

Kedvenc fűszernövényünk a pirospaprika

 

Érthető, hogy hungarikum, hisz ha valamiben, hát a pirospaprikában nagyhatalom vagyunk!

Pedig a fűszerpaprika a dohánnyal és a paradicsommal együtt Amerikából érkezett hozzánk. A paprikát mi, magyarok tettük híressé, bár e növény nem őshonos nálunk. A paprika elnevezés tőlünk származik, bár eredője a szerb "papar" (bors) szó.

 

Egy kis paprika történelem


A magyar kertészek nemesítették kedvenc fűszernövényüket, aminek eredményeként számos változatát sikerült kitenyészteni. A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert pedig a paprika segítségével fedezte fel a C-vitamint.

Mindezek ellenére a paprika csak a XVII. században jutott el Magyarországra. Egy legenda szerint egy magyar szolgálólány csente el a "török bors" magvait a budai Mehmed pasa kertjéből.

A törökök, akik szintén kedvelték a tüzes aromájú termést, a spanyolok vagy a portugálok közvetítésével ismerkedtek meg vele a XVI. vagy XVII. században.

Ők is Amerika felfedezésének és az indiánoknak köszönhetik a jeles fűszer- és zöldségnövényt. Kolombusz Kristóf az aztékok által chilinek nevezett fűszernövényt először 1493. január 15-én ízlelte meg Haiti szigetén.

Hajóorvosa megtartott néhány magot, majd azokat visszavitte magával Európába, ahol a paprika kiválóan termett a forró spanyol napon. A világ legcsípősebb fűszerpaprikáját Afrikában termesztik.

A trópusi klímájú Dél-Amerikában emberemlékezet óta - régészeti leletek szerint legkevesebb 7000 éve - termesztik az őslakók a paprikát, de leginkább csak tartósításra használták. A benne található kapszaicin miatt előszeretettel használják kozmetikai kezelések során. Serkenti a bőr vérellátását, ezáltal feszesíti és simává varázsolja azt. Gyógyító hatása még, hogy elhajtja a bélparazitákat és serkenti a gyomornedvek elválasztását, ami a szénhidráttartalmú ételek könnyebb emésztését segíti elő.

 

Pirospaprika (Capsicum annuum)
Eleinte tartósításra használták

 

Az erős aroma hatására beindul a verejtékezés is, elpárolgása pedig kellemesen hűsíti a testet. A kellemetlen csípős inger az agyban fájdalomcsillapító hatású endorfinok termelődését idézik elő, ami boldogságérzeteket kelt. Sokan, a - Finn nép különösen - valósággal a csípős ételek szerelmeseivé váltak.Európában a paprikából készült "Tinctura capsici" kiváló fájdalomcsillapító reumás testrészekbe dörzsölve. Újabb kutatások szerint a paprika fogyasztása által mérhetően csökken a vér koleszterinszintje, segíti a szív működését, sőt jótékony hatással van a hangulatunkra.

 

Pirospaprika-capsicum-annuum
A paprika körbevesz

 

„Mindennapi paprikánkat add meg nekünk ma"- alapon, szinte minden főételünkbe és levesünkbe belefőzzük.

Egyértelműen a legnagyobb előszeretettel használt fűszerünk. Igazi magyar étel paprika nélkül olyan lenne, mint az autó kerék nélkül. Ezért érdemes tudni, hogyan bánjunk jól vele a főzés során. Forró zsiradékba csak nagyon szapora kevergetések közepette tegyük, máskülönben megég és keserű lesz, valamint megbarnul, így nem tud kioldódni mélyvörös színe. A méretéhez képest igen csípős fajtát pedig csak ízesítésre kínáljuk, mert ha belekerül az ételbe, nem biztos, hogy kérnek repetát a vendégeink.

 

A pirospaprika termesztése


Szereti a meleget, a fagyra pedig elég érzékeny, ezért termesztésére a hazánk déli vidékei a legideálisabbak. Házi termesztésnél, amikor a paprika megérett, hosszú füzérekbe fűzik és kiakasztják a ház, vagy a lakás napfényes területére. Amikor kiszáradt, megőrlik és már kész is a finom fűszer. A „különleges" felirattal ellátott a legfinomabb őrlésű, élénkpiros színű, ezt használjuk, ha tüzes fényű ételeket kívánunk az asztalra.

 

Pirospaprika (Capsicum annuum)
Erős Pistától Édes Annáig

 

A csemegepaprika és az édes - nemes paprika nem csípős, a félédesnek már van egy arcpirosító hatása, a rózsapaprika a szánkat is pirosítja és ez az érzés egészen kitolható a „kétszercsípős" erős paprikáig.

Ez már csak önjelölt hősöknek és ínyenceknek ajánlott.

Megosztás

Édenkertész válaszol

LEvendulát ültetnénk tarackos, száraz kertünkbe. Mi a teendő?

A taracktól meg kell szabadulni a beültetés előtt,

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

szorgoskodó

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.