No SSO cookie

Kedvenc fűszerünk: csípős paprika

Utolsó változtatás: 2011-01-17 | Első közzététel: 2011-01-18
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Kedvenc fűszerünk: csípős paprika
Sokan egyetértenek abban, hogy az egyik legsikeresebb kerti fűszerünk a csípős paprika. Ettől a növénytől még a rovarok is távol maradnak. A paprika legtöbb fajtája könnyen termeszthető, és az első kemény fagy beálltáig szinte csak a termés szedésével kell foglalkozzunk.

Nem szükséges őrölt cayenne-i borsot, piros paprikát , curry fűszerkeveréket, chilit vagy Tandoor-i fűszerkeveréket vásárolj, amikor könnyen elkészítheted azt a saját kertedben nőtt csípős és édes paprikából.

 

Készülj a nagy termésre!


A termesztés idejének a vége felé a csípős paprika nagyon termékeny. Megpróbáltál már továbbadni megmaradt csípős paprikát? Ha igen, nos, akkor már megtapasztalhattad, hogy az emberek nagy szemekkel, merev tekintettel próbálják udvariasan értésünkre adni a nemleges választ. Amikor csípős paprika termesztéséről van szó, akkor meglehet, hogy többet terem, mint amennyre szükségünk lehet. De mi legyen a többlet csípős paprikával?

 

A csípős paprika felhasználása


A csípős paprika tápláló hatású, és kihozza az ételek jellegzetes ízeit. A curry, a Rogan Josh és a Tandoori fűszerkeverékekben mind van őrölt csípős paprika.

 

chili-paprika

Chili paprika (Sz. Anita fotója)

 

Növeld  a termést


Az évek során megtanultuk, hogy hogyan maximalizáljuk a pirospaprika termésünket. A nyár vége felé elértünk egy olyan telítettségi pontot, amikor hagytuk volna, hogy lehulljon és kárba vesszen az egész termés. Most pedig minden chilit felszedünk és hasznosítunk. Attól függően, hogy mennyire kemény a vidék ahol élsz, a kedvenc csípős paprika palántádat ültesd el egy cserépbe, és vidd be, amikor hidegre fordul az idő.

 

Túl csípős? - Nem probléma


Azok az ételek, amelyeket csípős paprikával ízesítesz, nem kell túlságosan erős vagy csípős legyen. Ha csak egy csipetnyi őröltpaprikát teszel az ételbe, az kiemeli a többi hozzávaló ízét, és ad egy enyhe csípős ízt anélkül, hogy a szájüreged lángra kapna. Ahhoz, hogy féken tartsd otthonodban a pikantériát, használj kevesebb vagy több csípős paprikát. Ha édes paprikát adsz az ételhez, akkor lecsökkentheted az ételek csípősségét. Ha nem szereted a csípőst akkor az édes vagy a füstölt paprika (C. Annuums), Tandoori és /vagy az édes curry a neked megfelelő.

 

chili-csipos-paprika
Chili paprika

 

Őrölt bors /Csípős paprika receptek


Nyilvánvaló, hogy a receptekben elengedhetetlen a csípős paprika. Ahhoz, hogy elkerüld a többlet chili paprika elkallódását, egyszerűen szárítsd meg, és keverd össze más szárított fűszerekkel. A szárított pirospaprika és a fűszerkeverékek nagyon hasznos kerti ajándékok lehetnek, ha dekoratív fűszertartóba helyezed. Ezeket hívom én „szabad stílusú" recepteknek, ami azt jelenti, hogy a hozzávalókban nem kell pontosan ragaszkodnod a megadott mértékekhez. Szárítsd meg, és keverd össze bármivel, ami a kertedben megterem, és ízlésed szerint vegyítsd a fűszert. A csípős fűszerkeveréket nagyon sokféle módon lehet elkészíteni és a hozzávalókat is sokféleképpen lehet társítani. Ráadás ízként próbáld ki a füstölt csípőst, vagy ha mélyhűtőbe akarod tenni akkor előbb süsd át.

  • Először is, a magvaknak teljesen száraznak kell lenniük.
  • A chili paprika szárítását különböző módon lehet megejteni:  füstöléssel, dehidratálással, egy tányérra kiterítve vagy papíron szárítani. Ahhoz hogy felgyorsítsuk a szárítást a tányéron, illetve  elkerüljük a penészesedést a chili paprikát vágd kettőbe egy ollóval.
  • Őrölt chilik: Ha megszáradt a paprika, akkor vágd le a szárát. Utána őröld finom porrá mozsártörőben, avagy kávé vagy fűszer darálóban. A magot is őröld meg.
  • Préselt pirospaprika: Az őrlés előtt rázd ki a  magját. Őröld meg kicsit, de ne legyen por belőle. A kapott őrletet keverd össze egy kevés maggal.
  • Fűszer keverékek: Keverd össze az őrölt paprikát más szárított növényekkel, majd ízesítsd kedved szerint.
  • Magvak: A nem hibrid, értékes magok összegyűjthetők a következő évi ültetéshez. A természetes, levegőn szárított csípősek a legalkalmasabbak az ültetéshez.

 

Nekünk van két kicsi kávédarálónk, egy a kávénak és egy a fűszereknek.

A mozsár és a mozsártörő elég a kis rakáshoz. A chili paprikád színét befolyásolja, hogy milyen színe van a szárított chilinek. Zöld, narancssárga, és piros szárított chili paprikából gyönyörű fűszereket lehet készíteni. A legjobb íz és tápérték érdekében a szárított és megőrölt chilit légmentes fűszertartóban tárold, lehetőleg egy hűvös és sötét helyen. A szárított fűszert pár éven belül fel kell használni.

 

Csípős paprika termesztése

 

Legtöbbször a legjobb csípős paprika magok barátok között cserélődnek. Sokszor nem is ismerjük igazán, hogy mit is termesztünk. Egyes csípős paprikának vastag, míg másoknak vékonyabb héjuk van. A vastag héjú Jalapeno paprika jobban megfelel ecetesen, tömve, füstölve , sütve vagy salátában felhasználva. A vékonyabb héjú csípős paprikát jobb szárítani. Ahogy egyre több tapasztalatot szerzel a termesztésben, meg fogod találni a kedvencedet. Capsicum fajtához a szó szoros értelmében több mint ezer paprika féle tartozik. Egyesek alkalmasabbak a szárításra mint mások.

 

csipos-paprika
Csípős paprika fivérek

 

A csípős paprika  tápértéke


A főtt, nyers vagy átsütött chili a receptjeidben, a capsicum segít kontrollálni az étvágyat, és gyorsítja az anyagcserét. A csípős antioxidánsként is van elkönyvelve. Az Amerikai Egyesült Államokban állapították meg egy csípős chili(45 gr) kiváló C vitamin és elég jó B6 vitamin forrás.

Nekünk van két kicsi kávédarálónk, egy a kávénak és egy a fűszereknek.

A mozsár és a mozsártörő elég a kis rakáshoz. A chilid színét befolyásolja, hogy milyen színe van a szárított csípősnek. Zöld, narancssárga, és piros szárított csípősből gyönyörű fűszereket lehet készíteni. A legjobb íz és tápérték érdekében a szárított csípős port vagy chili port légmentes fűszertartóban tárold és hűvös, sötét helyen. A szárított fűszert pár éven belül fel kell használni.

Csípős paprika termesztése

Legtöbbször a legjobb csípős paprika magok barátok között cserélődnek. Sokszor nem is ismerjük igazán, hogy mit is termesztönk. Egyes csípős paprikának vastag, míg másoknak vékonyabb héjuk van. A vastag héjú Jalapeno paprika jobban megfelel ecetesen, tömve, füstölve , sütve vagy salátában felhasználva. A vékonyabb héjú csípős paprikát jobb szárítani. Ahogy egyre több tapasztalatot szerzel a termesztésben, meg fogod találni a kedvencedet. Capsicum fajtához a szó szoros értelmében több mint ezer paprika féle tartozik. Egyesek alkalmasabbak a szárításra mint mások. . "Én Cascabel, Chile DeArbol, Negro Chile, California Chile, New Mexico Chile, Pasilla, Guajillo, Japones és Puya paprikát használok alapként a porokhoz és a fűszerkeverékekhez" mondja 'Smokemaster' a Dave Garden tagja - egy fanatikus csípős termesztő North Hillsből, Kaliforniából, aki csípőseinek nagy részét megfüstöli. Több mint 400 féle gyűjteménye van és leginkább cserépben termeszti őket. Smokemaster szerint a C. Frutescens fajta már kevés hő hatására nagyon jó ízű lesz. Még ajánlja a Purira és a híres Tabasco fajta csípőst is. „ Sok C. Baccatums fajtából jó porokat lehet készíteni: Aji Limon, Aji Santa Cruz, Aji Colorado, Aji Benito, Queen Laurie, Aji Amarillo és mások." Az én kedvenceim: Díszpaprikák - Capsicum annuum 'Fekete Gyöngy', a csokoládés lombozatával és a másfél centis kerek gyümölccsel ami piros amikor érett. A Capsicum annuum 'Lilán fluoreszkáló'. Más kedvencek : Családi ékszer csípősparika - Capsicum annuum 'A bulgár répa'; Pequin – a gyöngy szerű, kicsi csípős amit úgy is ismerünk, mint a Chiltepin (Capisicum annum); Vörös cayenne csípős; Thai csípős, és Kung Pao hibrid csípős. Mindeniknek vékony héja van, könnyű szárítani. A kertészeti katalógusokban olyan leírást keress , mint „könnyű szárítani” vagy „megfelelő paprika fűzérnek”.

A csípős paprika  tápértéke

A főtt, nyers vagy átsütött chili a receptjeidben, a capsicum segít kontrollálni az étvágyat és gyorsítja az anyagcserét. A csípős antioxidánsként is van elkönyvelve. Az Amerikai Egyesült Államokban állapították meg egy csípős chili(45 gr) kiváló C vitamin és elég jó B6 vitamin forrás.


Szólj Te is hozzá!