A vízitorma és a zsázsa
Minél többet tudunk meg a vízitormáról, annál valószínűbb, hogy a mustár-család eme ízletes tagját bevonjuk mindennapi étrendünkbe. Fedezzük fel együtt a zsázsát, és tudjuk meg, hogy a tudósok szerint miért olyan lenyűgöző ez a tápanyagokban gazdag növény.

A vízitorma (Nasturtium officinale) és a kerti zsázsa (Lepidium sativum)?

 

A vízitorma javítja a táplálkozást, ugyanakkor egyedi, borsos aromát kölcsönöz az ételeknek. Látni fogjuk, hogy a vízitormára (Nasturtium officinale) és a kerti zsázsára (Lepidium sativum) történő hivatkozások gyakran egy és ugyanazon fűszernövényre utalnak. Néha a vízitormát az élelmiszerboltokban ténylegesen kerti zsázsának nevezik. Számít ez valójában? Nem igazán. A kertészek, séfek és az otthoni szakácsok mindkettőt szeretik termeszteni, és mindkettővel egyforma mértékben szeretnek főzni.

Ugyanakkor találkozhatunk a zsázsa több fajtájával is, melyeket egyformán lehet a kertekben növeszteni; ilyen például a felföldi zsázsa (Barbarea verna). A következőkben viszont a vízitormára és ikertestvérére, a kerti zsázsára fogunk összpontosítani.

 

vizitorma-fuszernoveny
Vízitorma palánta

 

A vízitorma

A Nasturtium officinale könnyen összetéveszthető a közismert a sarkantyúvirággal (Centranthus) vagy a kerti sarkantyúkával (Tropaeolum majus), amelyet színes, fogyasztható virágzata miatt termesztenek. Ezek szintén rendelkeznek egy borsos aromával, ám a sarkantyúfélék családjába tartoznak, és növénytanilag semmi közük a vízitormához. Mind a vízitorma, mind pedig a kerti zsázsa a keresztesvirágúak családjának, Brassicaceae, tagjai. Egy másik tagja e családnak, amelyet gyakran összetévesztenek a vízitormával, a kanálfű vagy kanáltorma (Cochlearia officinalis).

Közhasználatban a vízitorma, víziretek, mocsári zsázsa, illetve szapora zsombor néven is ismert. Ha vetőmagforrás után szeretnénk kutatni, vagy több információra vagyunk kíváncsiak a vízitormával kapcsolatban, a következő tudományos szinonímákkal is találkozhatunk: Rorippa nasturtium aquaticum, R. nasturtium, illetve Sisymbrium nasturtium aquaticum.

Elágazó, lédús szára tetején halvány sárga, fehér virágokkal, ez az évelő az 5 -11 klímazónákat kedveli leginkább. Vízinövény lévén, a vízitormának magas nedvességtartalomra van szüksége. Tavak és patakok mentén nő, de  virágcserépben is lehet növeszteni, ha az alját 5-8 centiméternyi vízben tartjuk. Növekedésük során a szárai oldalhajtásokkal szaporodnak. Gyűjtésekor az a legjobb, ha nem vágjuk túl alacsonyan a szárát, hogy az oldalhajtások tovább tudjanak növekedni. Az üzletben vásárolt vízitormát, ha megvannak a gyökerei, el lehet ültetni, esetleg pár napig frissen el lehet tartani, ha vízbe helyezzük.

Az angliai Országos Kertészeti Szövetség (NGA) szakemberei szerint,  a vízitorma a tiszta, mozgó vizet részesíti előnyben. „Az első betakarítást 30-45 nap után kellene végezni, a következőket pedig 40-80 napos időszakokban."

vizitorma_nasturtium_viraga

Vízitorma az étrendben

Nem hiába intik az embereket arra, hogy „Egyél sok zöldséget", hiszen egészségesebbek lehetünk általuk. A vízitormát is adjuk hozzá a vega listánkhoz! A vízitorma a rák ellen harcoló, keresztes virágú zöldségek közé tartozik, mint a káposzta, a pakcsoj (bordáskel), a brokkoli, karfiol, rukkola, kelkáposzta, mustár zöldje, fehérrépa, kelbimbó, karalábé, svéd karórépa, torma és a retek.

A vízitorma hasznos növényi tápanyagokat tartalmaz, és az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint csupán 10 szál vízitorma (25g) kiváló K-vitamin - 63mcg (78%-DV)- , A vitamin - 798IU (16%-DV), és C vitamin-11mg (18% DV) forrással rendelkezik. Ugyanakkor a vízitorma sok más tápanyagot is tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, kálium, tiamin, riboflavin, folsav, és 18 féle fontos aminosavat.

Gyógynövényként a vízitormát a világ minden táján már régóta használják otthoni gyógynövényes kúrákra. A növény friss, föld feletti szárát, illetve nedűjét, a következőkre használják: a skorbut megelőzésére, vértisztításra, az emésztés megkönnyítésére és vizelethajtásra.

A tanulmányok kimutatták, hogy a vízitorma csökkenti az oxidatív stresszt, és növeli az antioxidáns kapacitást az állatok esetében. A tudósok évek óta tanulmányozzák a növény molekuláris összetevőit, mint az izotiocionát és a fitonutrienseket, amelyek felveszik a harcot a szabad gyökök elleni küzdelemben – egy igen forró téma  a számos klinikai rendellenességek, és a rák elleni küzdelemben résztvevő kutatók számára.

 

kerti_zsazsa
Kerti zsázsa

 

A kerti zsázsa

A kerti zsázsa, melyet  néha pozsgás zsázsának is neveznek, könnyen termeszthető és nem annyira vízigényes, mint a vízitorma. A víz helyett, ez az egészséges zöldnövény, inkább a mérsékelt öntözés által kapott nedvességet kedveli. A forgalmazók szép választékát kínálják a több, mint 48 kerti zsázsafélének.

  • Fodros zsázsa: 10 nap alatt fejlődik ki teljesen. Hossza 15-30 cm; egész évben lehet beltérben vagy a talaj nélkül termeszteni, akár a kelkáposztát, de lehet a nyílt mezőn is; virágai halványsárgák, levelei vonzók. A tormáéhoz hasonló, csípős íze van.
  • Perzsiai széles levelű zsázsa: 21 nap alatt nő meg. Hossza 15-30 centiméter; levelei sötétzöldek és fűrészes végűek, virágai halványsárgák. Rendkívüli, kellemesen csípős aromával rendelkezik.
  • Fodros levelű zsázsa: 21 nap alatt fejlődik ki. Hossza 15-30 cm; levelei oválisak, élénkzöldek, fodros élekkel, vonzó „hólyagos" felülettel, nagyon nehéz lecsavarni őket. Nagyon csípős íze van.

 

Főzésre használt zsázsa

A főzésre használt zsázsa zöldjének akkor van a legjobb íze, ha zsengén, még virágzás előtt leszedik. A nyersen és főve is ízletes nyers zsázsában gazdagon megtalálható a C-vitamin, az izotiocionát és egyéb hőérzékeny / vízben oldódó tápanyag.

A zsázsát elsősorban frissen fogyasztják, de a rendelkezésünkre álló növényeket forgalmazó szaküzletekben szárítva, feldarabolt és rostált, illetve porrá tört formában is kapható. A kereskedők a zsázsa friss fűszeres zöldjeit kisméretű, kézzel-kötözött batyukban árulják. Hasonlóan a spenótféle többi zöldséghez, egy 3-4  személy számára elkészítendő ételhez a főzésre használt zsázsaleveleiből nagyon sok szükséges. Mint tudjuk, a zöldek nagyon összemennek főzés közben, ezért sokkal praktikusabb zsázsát csak bizonyos típusú ételekhez használni.

A zsázsa a klasszikus francia potage cressonnière–ben (burgonyakrémlevesben) is megtalálható. A zsázsa kellemes aromát kölcsönöz a tojásból készült ételeknek, szószokkal leöntött szendvicseknek, salátáknak, és bármilyen előétel ízletes köreteként felszolgálható. Akár reggelihez, ebédhez, illetve vacsorához használjuk, nyersen vagy főzve, a növény csípős íze a választékos ízlést is kielégítő ételek győztesévé teszi a zsázsát.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

10-12 szilvafám vírusos, ki kell vágnom őket?

Sajnos a vírusok ellen sem az emberek, sem a növények estében nincsen gyógyítási lehetőség

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Találkozás

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.