Hogyan készítsünk fürdőt citromfűből?

5
Hogyan készítsünk fürdőt citromfűből?
A méhfüvet nemcsak a méhek csípik, hanem a citromillata miatt a teakedvelők is. Olyan, mint a citromos menta, sőt még finomabb. 

Lazíts, kérj masszázst, készíts fürdőt citromfűből
A citromfüvet (vagy népiesen méhfüvet latinul Melissa officinalis ) már a rómaiak és görögök is ismerték. Nevét friss, citromra emlékeztető illatáról kapta.

Dél-Európában és Elő-Ázsiában őshonos évelő növény, amely sok gyógyhatással rendelkezik. Idegerősítő, görcsoldó, emésztést serkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatású, még a vizsgafélelem csökkentésére is ideális eszköz. Teaként alvászavarok ellen és szélhajtóként is fogyasztható.

A citromfű felhasználása

Megszárított földfeletti hajtásait (Melissae herba) és levelét (Melissae folium) étvágy-és ízjavító, illetve altató teakeverékekben használják. Illóolaját (Aetheroleum melissae ) fürdővízbe cseppenthetjük, kiváló relaxáló hatású, illetve nem kevésbé kellemes a citromfű illóolajával történő lazító masszázs, amely valóban csodákat művel.

Levelei felhasználhatók saláták, töltelékek gyümölcslevesek, gomba-, szárnyas- és vadételek készítéséhez. Íze jól harmonizál a túróval és a sajtokkal is. 80%-os citromfű kivonatból ma már bio szénsavas üdítőital is készül. Szárított levelét pot-pourriban is lehet használni. Nyugtató fürdőhöz erős teát kell a fürdővízhez önteni, és 20-30 percig lazítani a vízben.

 

A citromfű termesztése

A citromfű meleg-és fényigényes, a fagyra érzékeny. A fagyok előtt vissza kell vágni és be kell takarni. Jó vízáteresztő-képességű talajban fejlődik a legjobban.

Lazíts, kérj masszázst, készíts fürdőt citromfűből
Ápolása

Szobahőmérsékletű vízzel öntözzük. Májusban és augusztusban szerves trágyázni kell. Vízigényes, de egy cserépben is könnyedén nevelhető az erkélyen.

Szaporítása

Magvetéssel szélvédett helyen, áprilistól júniusig szaporíthatjuk balkonládában, vagy cserépben, akár a konyhaablakban is. Dugványozással júliusban.

Hajtásszedés

A növény illóolaj-tartalma a virágzás (júniustól augusztusig) előtt a legmagasabb. Leveles hajtásait egészen októberig szedhetjük.

 

A videót a Média Online készítette dr. Kukla Miklós és Papp Ákos, kertészmérnök közreműködésével.

értékelés