
A citromfüvet (vagy népiesen méhfüvet latinul Melissa officinalis) már a rómaiak és görögök is ismerték. Nevét friss, citromra emlékeztető illatáról kapta. Dél-Európában és Elő-Ázsiában őshonos évelő növény, amely sok gyógyhatással rendelkezik. Idegerősítő, görcsoldó, emésztést serkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatású, még a vizsgafélelem csökkentésére is ideális eszköz. Teaként alvászavarok ellen és szélhajtóként is fogyasztható.
A citromfű felhasználása
Megszárított földfeletti hajtásait (Melissae herba) és levelét (Melissae folium) étvágy-és ízjavító, illetve altató teakeverékekben használják.
Illóolaját (Aetheroleum melissae) fürdővízbe cseppenthetjük, kiváló relaxáló hatású, illetve nem kevésbé kellemes a citromfű illóolajával történő lazító masszázs, amely valóban csodákat művel.
Levelei felhasználhatók saláták, töltelékek gyümölcslevesek, gomba-, szárnyas- és vadételek készítéséhez. Íze jól harmonizál a túróval és a sajtokkal is. 80%-os citromfű kivonatból ma már bio szénsavas üdítőital is készül.
Szárított levelét pot-pourriban is lehet használni.
![]() |
A citromfű igényei
A citromfű meleg-és fényigényes, a fagyra érzékeny. A fagyok előtt vissza kell vágni és be kell takarni. Jó vízáteresztő-képességű talajban fejlődik a legjobban.
![]() |
Ápolása
Szobahőmérsékletű vízzel öntözzük. Májusban és augusztusban szerves trágyázni kell.
A citromfű szaporítása
Magvetéssel szélvédett helyen, áprilistól júniusig szaporíthatjuk balkonládában, vagy cserépben, akár a konyhaablakban is. Dugványozással júliusban, de mivel gyorsan terjed, van ahol inkább meg kell szabadulnunk egy-egy
![]() |
Citromfű palánta |
Hajtásszedés
A növény illóolaj-tartalma a virágzás (júniustól augusztusig) előtt a legmagasabb. Leveles hajtásait egészen októberig szedhetjük.