Pak choi termesztése a konyhakertben

Ha egy könnyen nevelhető mégis különleges zöldségfélét nevelnél a kertben, a legtrendibb választás lehet számodra a pak choi, azaz bordás kel.

Mi az a pak choi?

Magyarul bordáskel (Brassica chinensis; egyéb nevein bok choy, pak choi vagy bok choi), egy olyan távol-keleti káposztaféle, amely a hazai rokonaival ellentétben nem képez fejet. Megvastagodott, a teljes levél hossz felét kitevő levélnyele és levéllemeze egyaránt fogyasztható. Méretük és színük rendkívül változatos: vannak hosszúkás és tömzsi formájúak, színük lehet zöld, fehér és aranyló. Kanalat formázó levelei fénylőek és sötétzöldek, a keményebb levélnyél ellenben világos, vagy zöldes árnyalatú. Sok béta-karotin, folsav és C-vitamin található benne, de kalciumtartalma is említésre méltó. Egy 2014-es vizsgálat szerint a vizitorma után a második helyezett lett a legértékesebb beltartalmi összetevőkkel rendelkező zöldségek és gyümölcsök listáján.

pak_choi_bordaskel

A bordás kel kiskertekben egy évben egymás után akár háromszor is termeszthető

 

Pak choi termesztése

A bordás kel előveteményként áprilisban, nyári vetése július második felétől egészen augusztus elejéig aktuális. Tenyészideje szokatlanul rövid, változattól függően 35-60 nap, így a kevésbé türelmes hobbikertészeknek is ideális. A pak-choi tápanyagigénye kifejezetten nagy,  humuszban gazdag kerti talajban fejlődik igazán, ezért vetés előtt érett szervestrágyával, komposzttal tápláljuk a bő termés érdekében.

Pak choi vetése

35-75 cm sortávolságra és 2 cm mélyre vessük magjait, melyek 7-10 nap múlva kelnek ki. Amikor a kikelt növények elérik a 10 cm-es magasságot, egyeljük 10-20 cm tőtávolságra. A kiemelt növénykéket persze újrahasznosíthatjuk, vagyis új sorokba elültethetjük őket.

A saláta, a sárgarépa és a spenót szomszédságában szépen fejlődik, lehetőleg ne ültessük földieper és hagyma közelébe.

Pak choi kártevői

A pak-choi vízigényes növény, nyáron locsoljuk rendszeresen, a talajt körülötte takarjuk mulccsal. Megtámadhatják a csigák és a földibolhák, ellenük hamu szsórással, vegyes kulúrával, sörcsapdával védekezhetünk.

Pak choi felhasználása

A Távol-Kelet egyik legnépszerűbb főzelék és salátaféléje Európában nem olyan régen indult hódító útjára, elsősorban a keleties konyhát kedvelők találkozhattak már vele. Hagyományosan olajon fonnyasztva készítik elő, és köretként fogyasztják, a miso levesek egyik nélkülözhetetlen kelléke, főzelék is készülhet belőle, illetve spárga módjára is fel lehet dolgozni.

pak_choi_miso_leves

 

Párolt pak choi recept szezámmaggal

Hozzávalók: 4 darab kisebb pak choi, 2 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál szójaszósz, 1 marék szezámmag, 1 evőkanál szezámolaj, 1 kávéskanál frissen reszelt gyömbér,

Mossuk meg a káposztafejeket úgy, hogy a levelek között is többször átöblítjük. Egy mély serpenyőben felhevítjük az olajat, belereszeljük a fokhagymát, a gyömbért és beletesszük a pak-choi-okat. Folyamatosan forgatva pároljuk őket a fűszeres szójaszószban, míg kissé össze nem esnek. Ekkor kivesszük őket, megszórjuk a szezámmaggal és kevés szezámolajat csepegtetünk rájuk. Kész is!

pak_choi_parolva

értékelés