Miért együnk sok fekete retket?
A fekete retek koránt sem olyan szép, mint jégcsap vagy rózsaszínű rokona, lehet, hogy éppen ezért kedvelik kevésbé a hazai fogyasztók. Most kedvet csinálunk a fekete retekhez. 

A fekete retek nagyon hasonlít a hónapos retekhez, kicsit ugyan méretesebb annál

A levelek felületét durva szőrök borítják, gumója pedig fekete színű, vastag héjú. Ez a retek akkor a legfinomabb, ha az első gyenge fagy megcsípi. Ahogy a retek fajok többsége, feltehetően ez is Ázsiából származik. Magjából az egyiptomiak olajat készítettek.

 

Fekete retek egyszeregy

 

A fekete retek hófehér húsa

A fekete retek gumója sötétfekete, héja pedig nagyon vastag. A retek húsa hófehér, és - a hónapos retekhez hasonlóan - előfordul, hogy szivacsos (pudvás) a belseje, amely leginkább a túladagolt nitrogéntartalmú műtrágya miatt alakul ki. A zöldségesnél ellenőrizzük, hogy nem puha-e a gumó belseje, s csak akkor vegyük meg, ha keménynek érezzük.

 

A fekete retek pikáns aromájú zöldség

A fekete retek enyhén kesernyés, gyakran csípős aromájú zöldség, amely kiemelkedően magas vitamintartalommal rendelkezik. A friss fekete retek gyökér lédús húsa segíti az emésztést, a népi gyógyászatban pedig köhögés és megfázás ellen használták. A hűtőben sokáig eláll, ha nem zárt csomagolásban tesszük be. A fekete retket fogyasztás előtt érdemes meghámozni.

 

A friss fekete retek gyökér lédús húsa segíti az emésztést
A fekete retek enyhén kesernyés, gyakran csípős aromájú zöldség

 

Retket a levesbe, salátába, szendvicsbe

A fekete retek gyökerét belefőzhetjük a húslevesbe a gyökérzöldségek mellé, főve a karalábéhoz hasonló az íze. Romániában a forró húsleveshez hajszálvékonyra szelt friss vagy sózott fekete retket kínálnak. A friss saláták mindegyikében megállja helyét, de számítsunk rá, hogy jellegzetes íze elnyomja a többi összetevőjét. Tojással együtt lereszelve, sok majonézzel összeforgatva finom vacsorát készíthetünk, amelyet friss pirítós kenyérrel kínáljunk.

 

Feteke retek, mint toroktisztító

Hurutos köhögés esetén kitünő váladékoldó a fekete retekből és mézből készített lé. Hámozzunk meg és reszeljünk le egy kisebb fekete retket, majd keverjünk el 2-3 kiskanál mézzel. Letakarva hagyjuk állni pár órát vagy egy éjszakát. A retek levet ereszt, ebből együnk naponta 3x 1 kanállal. A felnőttek a reszelt retket is megehetik, gyerekeknek ez túl csípős.

 

Recept: Reteksaláta sonkával

Hozzávalók: közepes fekete retek, 1 csokor piros retek, fél saláta, 10 dkg sonka,

Öntethez: őrölt köménymag, olivaolaj, borecet, snidling, só, bors

Vágjuk metéltre a hozzávalókat, a retkeket enyhén sózzuk, hogy levet eresszen, majd összekeverjük, öntettel meglocsoljuk, snidlinggel megszórjuk, s kész is.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

10-12 szilvafám vírusos, ki kell vágnom őket?

Sajnos a vírusok ellen sem az emberek, sem a növények estében nincsen gyógyítási lehetőség

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.