-
recepciós asszisztens magán egészségügyi intézményben
-
Hideghívó
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
gipszkartonozás, szárazépítés
-
Állásajánlat, gépkezelő
-
Masszőr Hölgy kolléganőt keresek Hévízi munkahelyre.
-
közjegyzőhelyettes
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Értékesítő - Megemelt bérrel (Mezőtúr )
2024. 07. 27
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Első eladó
2024. 07. 27
-
Sportpálya-karbantartó
2024. 07. 27
-
Ingatlanfejlesztési menedzser
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Miért együnk sok fekete retket?](https://www.edenkert.hu/zoldsegek/1786/kiskep/fekete-retek-receptek-termesztes.jpg)
A fekete retek nagyon hasonlít a hónapos retekhez, kicsit ugyan méretesebb annál
A levelek felületét durva szőrök borítják, gumója pedig fekete színű, vastag héjú. Ez a retek akkor a legfinomabb, ha az első gyenge fagy megcsípi. Ahogy a retek fajok többsége, feltehetően ez is Ázsiából származik. Magjából az egyiptomiak olajat készítettek.
![]() |
A fekete retek hófehér húsa
A fekete retek gumója sötétfekete, héja pedig nagyon vastag. A retek húsa hófehér, és - a hónapos retekhez hasonlóan - előfordul, hogy szivacsos (pudvás) a belseje, amely leginkább a túladagolt nitrogéntartalmú műtrágya miatt alakul ki. A zöldségesnél ellenőrizzük, hogy nem puha-e a gumó belseje, s csak akkor vegyük meg, ha keménynek érezzük.
A fekete retek pikáns aromájú zöldség
A fekete retek enyhén kesernyés, gyakran csípős aromájú zöldség, amely kiemelkedően magas vitamintartalommal rendelkezik. A friss fekete retek gyökér lédús húsa segíti az emésztést, a népi gyógyászatban pedig köhögés és megfázás ellen használták. A hűtőben sokáig eláll, ha nem zárt csomagolásban tesszük be. A fekete retket fogyasztás előtt érdemes meghámozni.
![]() |
A fekete retek enyhén kesernyés, gyakran csípős aromájú zöldség |
Retket a levesbe, salátába, szendvicsbe
A fekete retek gyökerét belefőzhetjük a húslevesbe a gyökérzöldségek mellé, főve a karalábéhoz hasonló az íze. Romániában a forró húsleveshez hajszálvékonyra szelt friss vagy sózott fekete retket kínálnak. A friss saláták mindegyikében megállja helyét, de számítsunk rá, hogy jellegzetes íze elnyomja a többi összetevőjét. Tojással együtt lereszelve, sok majonézzel összeforgatva finom vacsorát készíthetünk, amelyet friss pirítós kenyérrel kínáljunk.
Feteke retek, mint toroktisztító
Hurutos köhögés esetén kitünő váladékoldó a fekete retekből és mézből készített lé. Hámozzunk meg és reszeljünk le egy kisebb fekete retket, majd keverjünk el 2-3 kiskanál mézzel. Letakarva hagyjuk állni pár órát vagy egy éjszakát. A retek levet ereszt, ebből együnk naponta 3x 1 kanállal. A felnőttek a reszelt retket is megehetik, gyerekeknek ez túl csípős.
Recept: Reteksaláta sonkával
Hozzávalók: közepes fekete retek, 1 csokor piros retek, fél saláta, 10 dkg sonka,
Öntethez: őrölt köménymag, olivaolaj, borecet, snidling, só, bors
Vágjuk metéltre a hozzávalókat, a retkeket enyhén sózzuk, hogy levet eresszen, majd összekeverjük, öntettel meglocsoljuk, snidlinggel megszórjuk, s kész is.