-
Reptéri adminisztrátor és rakodó
-
recepciós
-
takarító
-
Gépjárművezető ('B+E' / 'C+E') munkatárs
-
Gondozó
-
Irodavezető
-
Hentes! segédmunkás! betanított munkás!
-
Targoncavezető (CE) targoncával
2024. 10. 08
-
Laboráns | Tiszafüred
2024. 10. 07
-
Közbeszerzési referens
2024. 10. 09
-
Külkereskedelmi Asszisztens Olasz Nyelvtudással
2024. 10. 10
-
Raktári adminisztrátor
2024. 10. 10
-
Logisztikai mérnök
2024. 10. 10
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Az okra (Abelmoschus esculentus vagy Hibiscus esculentus) a mályvafélék családjának tagja, egyike a szubtrópusok legszebb konyhakerti növényeinek.
Virága a csontfehértől a krémes sárgán át a pirosig terjed, középen egy mélyvöröses-lilás torokkal. Igazi különlegesség: virága csupán egy napig virít, a szirmok napnyugtakor elhervadnak, akár sikerült beporzódnia, akár nem. Ha összejött a rovarporzás, pár napon belül kezdődhet is az egész nyáron át tartó okraszüret.
Okra termesztése
Zöldségünk a Nílus felső folyása mentén vadon tenyészik, Észak-Afrikában már évezredek óta termesztik, Amerikába a rabszolgák vitték magukkal, Magyarországon pedig szinte nem is ismerik.
Mára a szubtrópusi területek és a mediterrán vidék kedvelt és naponta fogyasztott zöldség- és fűszernövénye. Hazánkban még okozhat nehézséget a beszerzése, egyelőre különlegességnek számít, már csak azért is, mert nem terem minden bokorban. Ez főleg finnyássága miatt van így, hidegben ugyanis nem hajlandó fejlődni. Nagy hőigényű és hosszú tenyészidejű növényként optimálisan tőlünk délebbre termeszthető, de mi is próbálkozhatunk nevelésével, maximum nem lesz túl sok sikerélményünk.
Okra szaporítása
Szaporítható palántáról vagy május közepén magvetéssel. Kiültetés előtt a kinti klímához fokozatosan kell hozzászoktatnunk, először sál-sapka-nagykabát, de ez sem életbiztosítás, mivel nem tűri jól az ültetéssel járó macerát. Valamivel nagyobb eséllyel éli túl a tavasz végi helyrevetést. Ami biztos, hogy 15°C alatt kómában van: nem csírázik és az alacsony hőmérséklet miatt a későbbi fejlődésben is megáll. Fény- és vízigényes, de néhány napos ínséget még elvisel. Július közepétől nyár végéig - már az elvirágzás után 4-5 nappal - szüretelhetjük a még zsenge terméseit. Nem érdemes tovább várni, mert a terméshéjban egyre több rost képződik, ez negatívan befolyásolja az élvezeti értékét: ragadósabb lesz, ami elég gusztustalan, de persze ízlés dolga. (Okra termesztése>>)
Leszedve csak néhány napig tárolható, ezért ajánlott rögtön főzőcskézésbe fognunk, vagy feldarabolva megszárítanunk.
Okra receptek
Az okratermés apró (5-8 centis), enyhe ízű, halványzöld színű, ropogós külső héjú toktermés, hasonlít egy éretlen paprikára.
Multifunkcionális: főzés közben sűrű, ragadós anyagot bocsát ki, amelyet ételsűrítőként is felhasználnak,
Bamya: egy isteni okrás étel
Ez az okra recept, amit Bamya-nak hívunk, egy kényelmes, gyors "pörkölt" paradicsommal, hagymával, fokhagymával és csípős paprikával (jalapeno). Néhány egyszerű és meleg fűszer - fűszerpaprika, koriander és egy csipetnyi paprika - kifejezetten meleg kelet-mediterrán vagy közel-keleti hangulatot kölcsönöz ennek az ételnek.
Az utolsó pillanatban hozzáadott friss limelé feldobja ezt az okra receptet, és kiemeli az ízét.
Hozzávalók:
- Extra szűz olívaolaj.
- Vöröshagyma, fokhagyma, jalapeno paprika. Vágjunk fel egy hagymát, és daráljon fel 4 gerezd fokhagymát és 1 vagy 2 jalapeno paprikát (ez attól függ, mennyire szereti csípősen az ételeit).
- 1 csomag okra. Én fagyasztott, feldarabolt okrát használtam (nem kell felolvasztani), de használhatsz feldarabolt friss okrát vagy egész okrahüvelyt is ehhez a recepthez.
- só és fekete bors, ízlés szerint.
- Fűszerek: 1 teáskanál őrölt szegfűbors, ½ teáskanál ¾ teáskanál koriander és ½ teáskanál paprika (ezekből ízlés szerint többet is adhat).
- Paradicsom. Én 1 ½ csésze zúzott paradicsomot használok egy csészéből és 1 friss paradicsomot szeletelve, amit a tetejére adok.
- A lime leve.
- Petrezselyem a díszítéshez, ízlés szerint.
Az összevágott hagymát, fokhagymát és csípős paprikát, mint a jalapeno) egy kis extra szűz olívaolajban egy nagy serpenyőben vagy fedeles serpenyőben megfuttatjuk.Adjuk hozzá az okrát, és főzzük további 5-7 percig közepesen magas hőfokon. Fűszerezzük sóval, fekete borssal, szegfűborsszal, korianderrel és paprikával. Adjuk hozzá a paradicsomot és a vizet. Keverjük bele a zúzott paradicsomkonzervet (1 ½ csésze) és ½ csésze vizet. A tetejére szeletelt paradicsomot teszünk. Forraljuk fel az egészet, majd csökkentsük a hőfokot. Hagyjuk főni 25 percig vagy addig, amíg az okra meg nem fő.
Adjuk hozzá a lime levét. És készen, a végén díszítsük friss petrezselyemmel.
Afrikában terméséből lecsóhoz hasonló egytálétel készül, Amerikában gumbo néven, a bolgároknál givecs fedőnéven levesként fogyasztják.
Párolva és sütve salátaként vagy húspótlóként ehetjük, magjából olajat sajtolnak, Bulgáriában pedig a leves mellett kávépótlóként is népszerű.
Nagyobb piacokon rábukkanhatunk, de 4-5 cm-nél hosszabbakat és felpuhult héjút a biztonság kedvéért ne vásároljunk!