-
Gépjárművezető ('B+E' / 'C+E') munkatárs
-
Óvodapedagógus
-
Értékesítő
-
könyvelő, bérszámfejtő
-
Reptéri adminisztrátor és rakodó
-
Könyvelő
-
Műszaki ügyintéző
-
CNC maró / fúró programozó
2024. 09. 30
-
Laboráns | Tiszafüred
2024. 10. 07
-
Senior információbiztonsági szakértő
2024. 10. 07
-
Projektvezető
2024. 10. 08
-
Cybersecurity Engineer
2024. 10. 08
-
Alkalmi csomagoló / címkéző diákmunka - X. kerület - br. 1704 Ft / óra
2024. 10. 08
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A fejeskáposzta értékes vitamintartalma megfelelő tárolással és elkészítéssel (pl. savanyítás) meg is őrizhető. Antioxidáns anyagai megelőzik a rákos folyamatokat. Gyógyító hatását elsősorban kénes vegyületeinek, jód- és klórtartalmának köszönheti.
Emésztőrendszerünket rendben tartja, beleinket kitisztítja, lehetővé teszi a tökéletesebb emésztést és a tápanyagok felszívódását. Segít helyreállítani a bél természetes baktériumflóráját.
|
Serkenti a máj működését. Javítja a bőr egészségi állapotát, kedvezően befolyásolja a koleszterin-, és vércukorszintet.
Kéntartalmú vegyületei elősegítik a szervezet méregtelenítési folyamatait. Vas- és növényi színanyag tartalma serkenti a vérképzést. Előnyös hatású csontrendszerünkre és a szív működésére
Fejes káposzta piaci ára (2. hét) |
Paradicsomos káposzta húsgombóccal
Hozzávalók:
1 kg nyers fejes káposzta, 3 kis doboz paradicsompüré vagy 1 liter paradicsomlé, 30 dkg darált sertéshús, 3 evőkanál rizs, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál étolaj, 1,5 evőkanál liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, őrölt bors, cukor, fűszerkömény, só
Elkészítés:
A káposztát szép vékonyra szeleteljük, 2 liter vízbe tesszük, sózzuk, cukrozzuk, köményt és 2 doboz paradicsompürét adunk hozzá.
A húsgombócokhoz a darált húst, a rizst, a hagymákat, a sót, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát jól összegyúrunk, és gombócokat formálunk belőle. Ha forrni kezd a káposzta, belerakjuk a húsgombócokat. 10 percig nem szabad kevergetni! Egy órát főzzük, és végül 1 doboz
paradicsompüréből, olajból, lisztből mártást készítünk. Ráöntjük a
káposztára és összeforraljuk.
Miért egészséges a sütőtök?
Talán nem is gondolnánk, hogy a sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is igen fontos. Ugyanis magas cukortartalma mellett többféle vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz. Szénhidrát tartalma körülbelül a burgonyáéval megegyező. A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezet számára. Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása.
Mi mindenre jó a tök? >>
Kanadai sütőtök piaci ára (2. hét) |
A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását. A vitamin tartalma miatt, ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre. Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok valamint az allergikus tüsszögés és köhögés. Sütőtök fogyasztásával csökkenthetjük az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A tökmagolajat remekül alkalmazhatjuk hólyagmegbetegedések esetén.
Sütőtök krémleves (Fotó: receptműves.hu) |
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES (egészségesebb összetevők)
1 db sütőtök (1 kg körüli hosszúkás orange -köznyelven amerikai- tök)
1 db vöröshagyma
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 gerezd fokhagyma
1 db zöldségleves kocka (sómentes)
só (természetes, nem finomított)
bors
olívaolaj (extra szűz)
1. a tök héját lepucoljuk, magházát eltávolítjuk, majd 2-3 cm-es kockákra szeljük
2. a felszeletelt hagymát és fokhagymát kevés olivaolajon megfuttatjuk csipet sóval (segít kiengedni a hagyma levét és ízét)
3. amikor a hagyma üveges, rátesszük a felkarikázott sárga- és fehérrépát, majd a felkockázott tököt és felöntjük annyi (tisztított) vízzel, hogy ellepje
4. dobjuk bele a leveskockát és törjünk rá csipet borsot
5. főzzük addig, amíg a tök megpuhul
6. botmixerrel turmixoljuk krémesre (nem kell átmerni, lehet a lábosban)
A receptet Receptműves ajánlotta.
Piaci árak - 2. hét
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.
Német, lengyel piaci árak 2. hét
A TÁBLÁZAT NAGYBAN ITT TÖLTHETŐ LE >> |
Nagybani piaci árak 2. hét
A TÁBLÁZAT NAGYBAN ITT TÖLTHETŐ LE >> |