-
óvodapedagógus
-
Értékesítési vezető - Budapest
-
Területi értékesítési munkatárs - Budapest
-
Irodavezető (munkaerő-kölcsönzés) - Szombathely
-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Fogtechnikus
-
Szerelők
2025. 01. 20
-
Raktáros | Tihany
2025. 01. 24
-
Gyártástámogató plc mérnök (3223)
2025. 01. 25
-
Tisztatéri takarító
2025. 01. 25
-
Épületgépészeti műszaki előkészítő
2025. 01. 25
-
Raktáros / targoncavezető (Ócsa)
2025. 01. 25
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Sok más növénnyel szemben a szagosmüge megszáradásakor kapja kumarinra emlékeztető, jellegzetes illatát. A virátgzásakor gyűjtött növény föld feletti része bólék, csemegeborok, gyomorkeserűk, likőrök, teák, sajtok ízesítésére, és illatosítására szolgál. Németországban, de sok más országban is "májusi italt" ( Maitrank, Maibowle) készítenek belőle, mert úgy tartják, hogy elűzi a komor gondolatokat és vidámságot csempész a tavaszi zsongásba.
Tartalmaz keserű anyagot, kumarint, cseranyagot, zsíros olajat és baktériumölő anyagokat. A szagosmüge teájavese, máj és epebántalmak gyógynövénye, de vértisztítóként és izzasztószerként is alkalmazzák a népi gyógyászatban. Jellegzetes aromája miatt a dohány illatosítására is használják.
Házi vermut készítése szagosmügével
Hozzávalók:
- 1/2 liter vörösbor
- 2 dl rum
- 15 dkg cukor
- szagosmüge
- fehérüröm-fű
- 3 dl víz
A szagosmügés vermut elkészítése:
A vörösbort összekeverjük a 2dl rummal, és ha száraz vermutot szeretnénk készíteni, akkor 15 dkg cukorral, ha édeset, tehetünk bele 20 dkg cukrot is. A gyógynövényboltokban kapható szagosmüge és fehérüröm-fű is, ezekből csippentünk egy kis mennyiséget és beletesszük 3 dl vízbe, majd 5 percig lassan forraljuk, majd átszűrve, és lehűtve öntjük a borhoz. Jól összerázzuk és pár napig állni hagyjuk, hogy beérjen.
Hogyan készítsünk brandy vermut koktélt? |