Receptbiznisz: drága lehet az otthoni főzőcskézés
A magyar receptek és konyhaművészeti értékek alkotói jogainak védelmére új érdekképviseleti szervet hoztak létre Culinaris Hungaricus néven - tudta meg az édenkert.hu riportere a bemutatkozó sajtótájékoztatón.

Azt már régóta tudni, hogy az otthoni főzőcske jó üzlet, megéri - különösen a családoknak.

Az éttermekben ugyanis csak jóval drágábban juthatnánk hozzá a kulináris ínyencségekhez. Az ételreceptek otthoni elkészítésével kapcsolatban több jogi felfogás is létezik, amelyek heves vitákat generálnak világszerte, így Magyarországon is. Dr. Sekélyes Attila jogász, az egyesület főtitkára elmondta: a nemzetközi és hazai jogi elképzelések az otthoni főzés teljes tiltásától illetve a főzők büntetőjogi eszközökkel történő üldözésétől az alkotói jognak az otthonokban történő teljes hatályon kívül helyezéséig terjednek. A szakember szerint az ideális megoldás valahol a kettő között lenne. A kérdésre, hogy ez mit is jelent pontosan, az édenkert.hu szerkesztősége azt a választ kapta, hogy a receptek közvetítőinek, például a televíziónak, magazinoknak és könyvkiadóknak kellene kifizetniük az alkotói jogdíjakat.

Jogdíjak a receptekért

Ez az elképzelés az alkotói, illetve a nyilvánossághoz közvetítési jog szembenállásának több éve húzódó vitáját erősíti. Hogy konkrétan mit szólnak ehhez a hazai kiadók és médiavállalkozások, nem kaptunk választ, mert "amíg az egyesület elnöksége nem végleges, addig nem indítanak tárgyalásokat az érintettekkel". Ha a jövőben sikerülne megegyezni, akkor Magyarország lenne a világon az első, ahol ez sikerül. Nem is mellékesen, ezt még Párizsban, az ízek városában sem sikerült megoldani.

Receptbiznisz: drága lehet az otthoni főzőcskézés
Az otthoni, recept alapján való ételkészítést egyes - internetes és nyomtatott - kiadványokban kisebb költségtérítés ellenében, úgynevezett "cook-on-demand" rendszerben, eredeti, módosítatlan formában bocsátanák nemcsak a nagyközönség, de az oktatási és kulturális intézmények rendelkezésére is a teljes nemzeti receptállományt.

A Gulasch védelmében

 

 


Receptbiznisz: drága lehet az otthoni főzőcskézés
A tengerentúli illetékes szerzői jogvédő hivatal, a BIRC (Bureau of Intellectual Rights for Chefs) szerint a magyarországi receptkalózok miatt az USA mesterszakácsai évente mintegy 102 millió dolláros veszteséget könyvelhetnek el. Arról, hogy a magyar vendéglátóipart mennyi kár éri, szintén csak becslések léteznek: a szakemberek az éttermi és üzemi konyhai bevételek arányában osztják el a BIRC-adatot.

Otthoni zugfőző

 

Tehát mivel tavaly a teljes főttétel-piac 11 százalékát fedték le a hazai ihletésű étel-produkciók, a magyar alkotók mintegy 11,2 millió dollárral károsultak. A BIRC számításai szerint a 3,3 millió magyarországi háztartás közül 1800 ezren úgynevezett zugfőzők, azaz adogatják egymás között a lopott recepteket.

(A cikk tréfa)

 

Megosztás

Édenkertész válaszol

Plumériámat cserépben kint tartjuk a fedetlen teraszon, levelein sötétbarna pöttyök jelentek meg. . .

A hideg párás, ködös idő miatt valamilyen gomba jelent meg a leveleken. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Hortenzia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.