Receptbiznisz: drága lehet az otthoni főzőcskézés

Receptbiznisz: drága lehet az otthoni főzőcskézés
A magyar receptek és konyhaművészeti értékek alkotói jogainak védelmére új érdekképviseleti szervet hoztak létre Culinaris Hungaricus néven - tudta meg az édenkert.hu riportere a bemutatkozó sajtótájékoztatón.

Azt már régóta tudni, hogy az otthoni főzőcske jó üzlet, megéri - különösen a családoknak.

Az éttermekben ugyanis csak jóval drágábban juthatnánk hozzá a kulináris ínyencségekhez. Az ételreceptek otthoni elkészítésével kapcsolatban több jogi felfogás is létezik, amelyek heves vitákat generálnak világszerte, így Magyarországon is. Dr. Sekélyes Attila jogász, az egyesület főtitkára elmondta: a nemzetközi és hazai jogi elképzelések az otthoni főzés teljes tiltásától illetve a főzők büntetőjogi eszközökkel történő üldözésétől az alkotói jognak az otthonokban történő teljes hatályon kívül helyezéséig terjednek. A szakember szerint az ideális megoldás valahol a kettő között lenne. A kérdésre, hogy ez mit is jelent pontosan, az édenkert.hu szerkesztősége azt a választ kapta, hogy a receptek közvetítőinek, például a televíziónak, magazinoknak és könyvkiadóknak kellene kifizetniük az alkotói jogdíjakat.

Jogdíjak a receptekért

Ez az elképzelés az alkotói, illetve a nyilvánossághoz közvetítési jog szembenállásának több éve húzódó vitáját erősíti. Hogy konkrétan mit szólnak ehhez a hazai kiadók és médiavállalkozások, nem kaptunk választ, mert "amíg az egyesület elnöksége nem végleges, addig nem indítanak tárgyalásokat az érintettekkel". Ha a jövőben sikerülne megegyezni, akkor Magyarország lenne a világon az első, ahol ez sikerül. Nem is mellékesen, ezt még Párizsban, az ízek városában sem sikerült megoldani.

Receptbiznisz: drága lehet az otthoni főzőcskézés
Az otthoni, recept alapján való ételkészítést egyes - internetes és nyomtatott - kiadványokban kisebb költségtérítés ellenében, úgynevezett "cook-on-demand" rendszerben, eredeti, módosítatlan formában bocsátanák nemcsak a nagyközönség, de az oktatási és kulturális intézmények rendelkezésére is a teljes nemzeti receptállományt.

A Gulasch védelmében

 

 


Receptbiznisz: drága lehet az otthoni főzőcskézés
A tengerentúli illetékes szerzői jogvédő hivatal, a BIRC (Bureau of Intellectual Rights for Chefs) szerint a magyarországi receptkalózok miatt az USA mesterszakácsai évente mintegy 102 millió dolláros veszteséget könyvelhetnek el. Arról, hogy a magyar vendéglátóipart mennyi kár éri, szintén csak becslések léteznek: a szakemberek az éttermi és üzemi konyhai bevételek arányában osztják el a BIRC-adatot.

Otthoni zugfőző

 

Tehát mivel tavaly a teljes főttétel-piac 11 százalékát fedték le a hazai ihletésű étel-produkciók, a magyar alkotók mintegy 11,2 millió dollárral károsultak. A BIRC számításai szerint a 3,3 millió magyarországi háztartás közül 1800 ezren úgynevezett zugfőzők, azaz adogatják egymás között a lopott recepteket.

(A cikk tréfa)

 

értékelés