No SSO cookie

Cékla receptek - 1. rész

Utolsó változtatás: 2010-11-10 | Első közzététel: 2010-10-27
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Cékla receptek - 1. rész
Ebben a cikkben különböző céklából készült receptekkel ismerkedhetünk meg.


Ecetes
cékla receptje


Az üzletek polcain több változatban kínálják magukat a céklából készült savanyúságok. Mégis az ízük nem vetekedhet a házilag készítettekével. Érdemes kísérletezni a hozzávalók variációival is.

Hozzávalók:

  • 2 kg friss cékla
  • 1 ½ liter ecet, maláta- vagy borecet ízléstől függően
  • 1 evőkanál egész koriander mag
  • 1 evőkanál egész bors
  • kb. 10 egész szegfűszeg
  • 1 babérlevél (szárított)
  • 100 g cukor (tetszőleges)

 

Az ecetes cékla elkészítése


Csavarjuk le a szárakat a gumóról 2-3 cm-nyit azonban hagyjunk rajta. Tisztítsuk meg a céklát, de vigyázzunk, hogy ne sértsük meg a héját. Csomagoljuk fóliába és két óra hosszat süssük 180°C-on, mindaddig, amíg meg nem puhul.

Míg a cékla puhul, készítsük el az ecetes levet. Öntsük egy nagy edénybe az ecetet, és tegyük bele a koriandert, a szegfűszeget, a borsot és a babérlevelet. Forraljuk kb. egy percig. Vegyük le a tűzről, és fedjük le. Hagyjuk lefedve két óra hosszat, míg az ízek össze nem érnek. Szűrjük le.

Ha a cékla héja vastagabb, akkor is meg tudjuk hámozni némi ügyességgel. Használjunk konyhai kesztyűt, hogy védjük körmeinket, kezünket a lilás „festékfoltoktól”.

Vágjuk fel a céklát ½ cm-es szeletekre.

 

Cékla

 

Tegyük a szeleteket a következőképpen tiszta befőttes üvegekbe:

  • Mossuk ki az üvegeket meleg szappanos vízzel és alaposan öblítsük ki őket.
  • Fordítsuk szájukkal lefele és tartsuk őket 100°C forró sütőben 20 percig.
  • Hagyjuk kissé kihűlni az üvegeket.
  • Használjunk műanyag bevonatú fedelet az üvegekre, mert a fém reakcióba lép az ecettel.
  • Töltsük az ecetes levet az üvegekbe.
  • Zárjuk le a befőttes üvegeket légmentesen záródó, ecettel szemben ellenálló fedéllel.
  • Fogyasztás előtt hagyjuk néhány hétig állni, de minden héten finoman rázogassuk meg az üvegeket, hogy az ízek átjárják a készítményt.
  • A céklából ízletes és változatos ételek készíthetőek. Az alábbiakban bemutatunk néhány különleges céklával készülő receptet, amelyekben szokatlan párosításban szerepel a cékla, de az elkészítés módja sem hétköznapi.

 

A cékla felhasználásának egy egyszerű és nagyszerű módja: a sült cékla


Legegyszerűbben a kis céklából készíthető, a teniszlabda nagyságú gumóból. Gyorsan megsül és az íze is édesebb.

 

Narancsos céklasaláta


Cékla-finomságok

A cékla és a narancs társítása a salátástálban nemcsak mutatós, hanem finom is. Fűszerezzük korianderrel.

 

Gratinírozott cékla zellerrel


Próbáljuk ki a gratinírozott (csőben sült) cékla-zeller rétegest. Azonnal tálaljuk, másképpen kiszárad.

 

Céklás pite receptje


A túrós pitéhez hasonlóan készítjük, csak a túró helyett, majonézes, sajtos cékla a töltelék. Tápláló, kalóriadús étel.

 

Édesköménnyel fűszerezett céklasaláta zsályás krutonnal


Ez a recept a kömény, a frissen főzött cékla és a zsályás kruton ízkavakádján alapszik. Narancs öntet és halloumi sajt egészíti ki a finom, ropogós nyári salátát.

 

Narancsos céklaleves


Ennek a csodálatos színű céklalevesnek a látványa már önmagában is felüdülést jelent, a téli gyökérzöldségek unalmas földes színe és a téli káposztafélék zöld színe után.

 

A cikk folytatása >>


Szólj Te is hozzá!