Cékla receptek - 2. rész
A cékla egyike azoknak a zöldségeknek, amelyek gyorsan beépültek a hétköznapjainkba. Nézzük, hogy hogyan szeretjük elkészíteni!


Ínycsiklandozó ötletek cékla felhasználásával

 

Cikkünkben számos hagyományos és különleges céklás recept elkészítési módját találja. Válogasson kedvére közülük!

 

A cékla-hummus elkészítése


A hagyományos ételekhez viszonyítva újdonság a cékla-hummus. A hummus egy krémes állagú arab étel, amelynek alapösszetevője a csicseriborsó. Ha még szézámmagot is adunk hozzá, akkor a keverék kalcium-, fehérje-, növényi zsír, vas-, és B-vitamin tartalma jelentősen megnövekszik. A cékla C-vitamin és magnéziumtartalma tovább gazdagítja a jótékony hatással rendelkező étel vitaminjainak és ásványi anyagainak tárházát. Minden jel arra mutat, hogy a cékla-hummus tápláló és egészséges.

Az étel szép rózsaszínű, ami még a gyerekeket is meggyőzi arról, hogy megegyék pirítóssal vagy zöldséges rudacskákkal.

Elkészítése is egyszerű, hiszen a cékla pillanatok alatt megfő, dobozos vagy fagyasztott csicseriborsó pedig minden háztartásban akad.

 

Cékla-különlegessékeg

 

Céklakocsonya-recept


A málnakocsonyával ízesített céklakocsonya kitűnő kisérője a hús- és halételeknek. Ínyencek is kedvelni fogják ezt a különleges köretet.

 

Rózsaszínű céklapüré


Ez az étel nagyon ízletes és tápláló. A friss céklából készült püré színével és ízével is felélénkíti a burgonypürét, és üdítőleg hat a sötét téli napokon. A gyermekek is szívesen eszik a színes pépet, könnyebben rávehetőek arra, hogy ezt a fajta zöldséget elfogyasszák.

 

Főtt cékla-recept


Akárcsak a sült cékla esetében a legajánlatosabb a bébi céklát megfőzni, mert ez a teniszlabda méretű gumó, hamar megfő és édesebb ízű.

 

Karamellizált céklát?


A cékla karamellizálása egyszerű, mert az eljárás folyamán az édes íz kioldódik belőle és, amíg a sütőben sül, addig a többi ételt is elkészíthetjük.

 

Cikóriás tőkehal bébi céklával


A cikória leveleinek és a céklának pirított, fűszerezett keveréke fenséges ízt kölcsönöz a tőkehal filének.

 

Nyári zöldséges rizottó céklával


Rizottó-céklával

A recept különlegessége abban rejlik, hogy a hagyományos zöldségek mellett a céklát is felhasználjuk. A rizottó rubinvörös színe szinte csalogatja az embert. Dobozban sokáig eláll a hűtőszekrényben is.

 

Ecetes cékla


Az üzletek polcain több változatban kínálják magukat a céklából készült savanyúságok. Az ízük viszont össze sem hasonlítható a házilag készítettekével. Érdemes kísérletezni a hozzávalók variációival is.

 

Céklás sárgarépa-saláta balzsamecettel


Kitűnő májtisztító, öregedést gátló saláta. Elkészítése nem vesz sok időt igénybe.

 

Céklaleves (borscs)


A céklaszezon végéig élvezhetjük ezt az egyszerű, de ízletes ételt. Vigyázzunk, mert, ha kiömlik nehezen eltávolítható foltot hagy. A hagyományos céklaleves receptje nem tartalmaz burgonyát, de gazdagítja a levest és megakadályozza, hogy főzés közben zavarossá váljék, így a gyermekek is szívesebben eszik majd.

 

Céklaleves

 

Céklás-zöldséges tempura


A tempura a japán konyha terméke. Ennek a változatnak egyik hozzávalója a hagyományos zöldségeken kívül a cékla. Édes chili vagy szója szósszal hihetelenül finom, de fűszerezhetjük curryvel is.

 

Cékla-, disznóbab- és burgonyasaláta


Ennek a receptnek az az előnye, hogy hozzávalói megteremnek a zöldséges kertben. Az előzőleg megfőzött hozzávalókat összekeverjük majonézzel és máris kész az ízletes és laktató étel.

 

Zsázsa, spenót és céklasaláta kecskesajttal


Ebben a salátában a cékla leveleit keverjük össze a zsázsa- és a spenótlevelekkel. A meleg kecskesajt teszi a téli vagy a tavaszi egészségmegőrző specialitásává ezt a salátát.

 

<< Vissza az előző oldalra

értékelés