Mit kell tudni a cékláról?
A cékla ecetes savanyúságként vagy szeletelve szinte minden bevásárlóközpont polcain megtalálható. Akár kedveljük az üveges változatát, akár nem, érdemes kipróbálni a friss cékla zamatát!

Miért szeretjük a céklát?

 

Nemcsak finom az íze, hanem könnyen megfő, és a termesztése sem igényel különösebb hozzáértést. A céklát ültethetjük az ablakpárkányon elhelyezett mélyebb konténerbe is, és gyönyörködhetünk a zöld levelek nyújtotta látványban.

 

Mikor terem a cékla?


Májustól októberig mindig kapható friss cékla.


Milyen az egészséges cékla?


Megbízható helyről, hibátlan és nem fonnyadt gumójú céklát vásároljunk. Tovább eláll, ha nincs megmosva.

 

Hogyan tároljuk a céklát?


Hűvös helyen egy-két hétig eláll, de akár tovább is, ha megfelelő körülmények között tároljuk. A levelek egy-két napig frissek maradnak ha hűtőszekrényben tartjuk őket.

 

Le lehet fagyasztani a céklát?


Igen, ha előzőleg megfőztük.

 

Cékla-fagyasztás

 

Hogyan főzzük meg a céklát?


Csavarjuk le a levélszárakat úgy, hogy a tövük ép maradjon. Mossuk meg alaposan a céklát, és hámozzuk meg. Egy óra hosszáig süssük, vagy főzzük 20 percig.

 

Egyéb tudnivalók a cékláról

  • A cékla májustól októberig frissen élvezhető, bár sokan azt gondolják, hogy mivel a gyökere fogyasztható, ezért téli zöldség.
  • A céklát ősidők óta ismerik és fogyasztják. Hagyományosan a növény lila gyökerét találták ehetőnek, de találunk utalásokat arra, hogy a régi görögök a leveleket is beépítették étrendjükbe, de a vékony és hosszú gumót ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztották, legalábbis az 1500-as évekig. Nálunk a 17. században lett ismert a cékla.
  • Úgy a gyökér, mint a levelek fogyasztásra alkalmasak, de valószínűleg az utóbbit kevesebben ízlelték meg.
  • Természetesen amíg a céklaszezon tart, addig inkább nyers formájában salátaként élvezzük a céklát, mert az a legegészségesebb. Főve, sülve, grillezve és párolva is finom, de eltehetjük savanyúságnak is télire.
  • A reszelt kis céklából ízletes saláta készíthető (például édesköménnyel fűszerezett céklasaláta zsályás krutonnal).
  • A régi rómaiak vérképző hatást tulajdonítottak a céklának, de hashajtóként és lázcsillapítóként is használták.
  • A nyers cékla kiváló C-vitaminforrás, bár főzéskor ez elvesződik a gumóból. Mivel a cékla vasat is tartalmaz,  ezért „szuperételnek” tartják számon, amiből minél többet kell enni. A legújabb kutatások szerint a céklalé csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
  • A cékla hámozás közben lilás foltot hagy az ujjakon és a vágódeszkán. Erre is van megoldás!

 

cékla-jótékony-hatása

 

A cékla felhasználása - céklás receptek, savanyúság elkészítése

  • A cékla levelei és a gyökere is fogyasztható. A leveleket ajánlatos közvetlenül betakarítás után hasznosítani, mert hamar elfonnyadnak. Készíthetünk salátát belőle, vagy egyszerűen csak megfőzzük és pürésítjük, mint a spenótot.
  • A gyökér akkor a legízletesebb, amikor még kicsi, mert akkor édesebb, de még nem fás.
  • Mindig úgy csavarjuk le a leveleket a gyökérről, hogy a száruk töve a helyén maradjon, így kisebb valószínűséggel fog elszivárogni a cékla leve főzés közben.
  • Ha héjában főzzük meg, jobban megtartja vitaminjait. Súroljuk meg alaposan a céklát egy konyhai kefével, főzzük meg, majd utána könnyen lehúzhatjuk a héját.
  • Főzzük 15-20 percig (a nagyobb darabokat vágjuk fel), de sütve is finom.
  • A 180°C sütőben kb. 1 óra alatt sül meg. Akkor jó, ha már teljesen puha.

 

Hogy ne hagyjon foltot a cékla:

  • Főzés előtt csavarjuk le a szárát, de annak töve maradjon a helyén, így főzés közben nem festi meg a vizet. Csak tálaláskor szeleteljük.
  • Ajánlatos akkor lehúzni a héját, ha már megfőtt, de viseljünk konyhai kesztyűt, így nem lesz lila a körmünk egy hétig. Azért ne kövessük el azt a hibát, hogy fehér pólóban készítsük a céklasalátát.

 

céklasaláta

 

Kevésbé ismert tények a cékláról:

  • A cékla nagy mennyiségű bórt tartalmaz, ezzel magyarázható hírneve, mint ősi afrodiziákum.
  • A cékla vörös festékanyaga a betain (trimetil-glicin) nyugtató hatással van az idegrenszerre, ezért a depresszió kezelésére használják.
  • A cékla természetes festékanyagával színezi az eperlekvárt és a paradicsompürét.
  • Ha a cékla lehűtött főzővizét a fejbőrbe masszírozzuk, megszünteti a korpásodást.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Törpedáliát tennék az irodám ablakába, ami nyugati fekvésű, napi 2-3 óra szűrt napfénnyel. Jó hely ezeknek a virágoknak?

A törpe dália napfénykedvelő, jobban érezné magát teljes napsütésben.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Találkozás

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.