No SSO cookie

Mit érdemes tudni a pisztáciafáról? - 2. rész

Utolsó változtatás: 2016-05-09 | Első közzététel: 2010-10-15
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Mit érdemes tudni a pisztáciafáról? - 2. rész
Műanyag zacskóban tárolva a pisztácia akár 4-6 hétig is eláll a hűtőben, lefagyasztva pedig hónapokig.

A pisztácia termelése

 

Hova ültessük a pisztáciafát?


A pisztáciát teljes napra kell ültetni. A lassan növő fának a méretét metszéssel lehet szabályozni. Ültetéskor bánjunk vele gyengéden, mert a rügyek könnyen letörnek a faalanyról.

 

Milyen talajt szeret a pisztáciafa?


A pisztáciafa a mély, omlós, jó vízelvezetésű, de nedvességtartó talajban nő a legjobban. Viszont életben maradhat a szegényes, kavicsos, meszes, magas lúgtartalmú vagy kissé savas vagy esetleg sós talajban is. A gyökerei mélyen behatolnak a földbe.

 

Öntözése


Elviselnek bizonyos fokú szárazságot, de jól csak a mély, rendszeresen, de nem túl gyakran öntözött földben fejlődnek.

 

A pisztáciafa trágyázása


Mivel a pisztáciák lassan nőnek, nincs szükségük nagy mennyiségű nitrogéntartalmú trágyára. A tavasszal használt nitrogén-foszfor-kálium tartalmú trágya megfelel az igényeinek.

 

Pisztáciafák

 

A pisztáciafa metszése


A metszés a nagy termelőknek lehet fontos, akiknek a mechanikus szüretelés miatt szükséges formálniuk a fák alakját, de a kis gyümölcsösökben ez kevésbé jelent problémát. A fának szüksége van egy központi ágra 4-5 fő mellékággal. Az első metszés után csak a zavaró ágakat kell levágni. Az erős metszés csökkenti a terméshozamot.

 

A pisztáciafa szaporítása


A pisztáciát általában oltással szaporítják, általában P. atlantica, P. terebinthus (terpentinfa) és P. integerrima alanyokat oltanak be. Ezeket az alanyokat a szívósságuk miatt válasszák, és mert ellenállóak a fonalférgekkel és a talajban levő gombákkal szemben.

 

Kártevők és betegségek


Többféle gomba is támadja a pisztáciát. A legkomolyabb gombás betegség a verticilliumos fertőzés, amely megöli a fákat kortól függetlenül. A legtöbb pisztáciát most a verticilium rezisztens P. integerrima alanyba oltják. A fák érzékenyek a gyűrűs tuskógombára (Armillaria mellea) is. A kártevő rovarok között vannak a levéltetvek, Anthopleura lentisci és számos levéllábú poloska és címerespoloska. A pisztáciát a mókusok és a madarak is szeretik, beleértve a kék szajkót és a fakopáncsot.

 

A pisztácia szüretelése


A pisztáciát akkor kell leszedni, amikor a magot körülvevő héj meglazul. Egyetlen rázással lehullnak az érett gyümölcsök, amelyeket rá lehet rázni egy vászonra vagy más anyagra. Egy érett fa akár 22 kg száraz, héjazott pisztáciát is megteremhet. A héj szétválását elősegíthetjük, ha beletesszük vízbe, majd kitesszük a napra száradni. Az egyik módja a pisztácia megsózásának az, ha pár percig sós vízben főzzük, majd megszárítjuk és tároljuk. Műanyag zacskóban tárolva a pisztácia akár 4-6 hétig is eláll a hűtőben, lefagyasztva pedig hónapokig.

Íme egy videó arról, hogy miként szüretelik a pisztáciát ipari mennyiségben:

 

 

A pisztácia egyedülálló a piacon félig szétnyílt héjával, ami lehetővé teszi, hogy megpirítsák és megsózzák anélkül, hogy eltávolítanák róla a héját, emellett a csomagolásnál is előnyös. A héjas pisztáciát használják cukrászsütemények, fagylaltok, cukrok, péksüteményekhez és más édességek készítéséhez. Emellett használják még öntetekhez, ragukhoz és más ételekhez.

A pisztáciát tartják a legjobban fogyasztott diófélének a mandulával a kesudióval és a makadámdióval együtt. Az utóbbi években erősen megnőtt a pisztáciatermelés és fogyasztás.

 

Pisztácia változatok


Sokfajta pisztáciát fejlesztettek ki, mert már több ezer éve termesztik. Kaliforniában 13 kultúrnövény-változatot próbáltak ki, beleértve a ˝Kerman˝, az ˝Ibrahmin˝, az ˝Owhadi˝, a ˝Safeed˝, a ˝Shasti˝és a ˝Wahedi˝ (a legnagyobb változat) fajtákat. A ˝Kerman˝ változatot az importálók és a feldolgozók szeretik a mérete és a ropogóssága miatt. A ˝Kerman˝ lánytestvére a˝Lassen˝, ami szintén jó minőségű, nagyméretű pisztáciákat terem. A standard férfi változat a ˝Peters˝.

 

Pisztácia-fajták

 

Kerman


Nőnemű. Ez a pisztácia az átlagosnál nagyobb. A héja jól szétnyílik, kézzel könnyen szét lehet választani. A mag mérete méreten felüli, jó minőségű, készen rázzák vagy verik le a fáról, amikor ért.  A fának erős, felfelé ívelő koronája van. Későn virágzik, sokat terem, de csak kétévente.

 

Peters


Hímnemű. Jó pollentermelő, a virágzás ideje megegyezik a korán virágzó változatokéval, akárcsak a későn nyíló ˝Kerman˝ virágzásával. Aránytalan, lassan növő fajta, különösen, ha P. vera alanyba oltják be. Ezt a fajtát A. B. Peters fejlesztette ki Kaliforniában, innen is kapta nevét.


Szólj Te is hozzá!