Mennyi tápérték van a pisztáciában? - 1. rész
A pisztácia már ősidők óta az egészség és jólét szimbóluma, mert olyan alapvető tápanyagokat tartalmaz, ami a kicsattanó egészséghez szükséges. A pisztácia a szömörcefélék (Anacardiaceae) családjába tartozó fa, a Pistacia nemzetség része.

A pisztácia fontossága az étrendben

 

A pisztácia közepes méretű lombhullató cserje, úgy vélik, hogy Nyugat-Ázsia felvidékéről származhat. Több faj létezik, ám a legelterjedtebb a kerman pisztácia. Széles körben termesztik Törökországban, Iránban, Szíriában és Kínában, ám ültetése után 8-10 év is eltelik, amíg meghozza az első termését.

Csonthéjas gyümölcs, a bogyó belseje a fogyasztható rész. Fürtös formában terem, mint a szőlő. A kifejlett bogyónak fehéres színe van, kemény és a feltört héjból sárgás- zöldes, 2,5 cm hosszú, 1 cm átmérőjű mag bukkan elő.

 

 

A pisztácia jótékony hatása

A pisztácia bővelkedik ásványokban, vitaminokban, antioxidánsokban és más összetevőkben, amelyeknek fontos szerepe van az ideális egészség fenntartásában.

A pisztácia különösen gazdag olyan mono-telített zsírsavakban, mint az olajsav, és bő forrása az antioxidánsoknak, amelyek hozzájárulnak a koleszterinszint csökkenéséhez. A tanulmányok mediterrán diétás étrendként tartják számon, mert telített savakban gazdag, ami fenntartva az egészséges vérképet segít megelőzni a koszorúér megbetegedését és a szívinfarktust.

Gazdag forrása számos növény-kémiai vegyületnek, amelyek hozzájárulnak az olyan antioxidánsok tevékenységéhez, mint a karotin, az E-vitamin és a polyphenolic vegyület. A tanulmányok kimutatták, hogy ezek az anyagok segítik a szervezetből eltávolítani a szabadgyököket, ez által védettebbé téve minket a betegségek, a rák és a fertőzések ellen.

Kiváló forrása az E-vitaminnak, tartalma körülbelül 23 g/100g (ajánlott napi bevitel) és rendkívül gazdag gamma-tokoferolban. Az E-vitamin egy zsírban oldódó erős antioxidáns, ami szükséges a bőr egészséges fenntartásához és a nyálkahártya-sejtek épen tartásához, védve azt a szabadgyökök tevékenységei ellen.

 

 

A pisztácia több B vitamin komplexet tartalmaz, mint a riboflavin, a niacin, a tiamin, a pantoténsav, a B-6 vitamin, és a folsav.

Tartalmaz még számos olyan ásványt, mint a kálium, a mangán, a réz, a magnézium, a kalcium, a cink, a vas és a szelén.

A lágy pisztácia olaj kiválóan hidratálja a bőrt. Használják még főzésre, a hagyományos orvostudományban, az aromaterápiákban, a szépségiparban és a gyógyszeriparban.

Egy marék pisztácia fedezi a napi ásvány anyag, vitamin, protein és a fenolos antioxidáns szükségletet.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Alokáziám levelein a képen látható sárga-barna foltok jelentkeztek. . .

Alocasia gombabetegségei nem határozhatók könnyen. Erre felszívódó gombaölőszert javaslok. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

óriásvirág

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.