-
karbantartó
-
Óvodapedagógus
-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
Gondozó
-
Pénzügyi tanácsadó
-
Kőműves
-
Reptéri adminisztrátor és rakodó
-
CNC maró / fúró programozó
2024. 09. 30
-
Személygépjármű Munkafelvevő | Pécs
2024. 10. 03
-
Recepciós
2024. 10. 06
-
Bolti kisegítő
2024. 10. 06
-
Területi Képviselő
2024. 10. 06
-
Gépbeállító (WHC012678)
2024. 10. 06
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Kedvenc téli fűszereink nemcsak a forralt bort, a kompótot, vagy a gyümölcslevest teszik ízletessé, hanem az egészségünk megőrzése szempontjából is fontosak. Összefoglaltuk a szegfűszeg, a fahéj és a csillagánizs legvonzóbb tulajdonságait!
A szegfűszeg hatása
A jellegzetes illatú szegfűszeg gyulladásgátlónak és fájdalomcsillapítónak is kiváló, szárított virágrügye olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek úgy támogatják az immunrendszert, hogy növeli a fehérvérsejtek számát. A "Syzygium aromaticum" fa virágának szárított bimbója, vagyis ismertebb nevén a szegfűszeg olyan létfontosságú nyomelemeket tartalmaz, mint a kalcium, a vas, a magnézium, a foszfor, a kálium, a nátrium és a cink.
Vitaminokban is gazdag, hiszen megtalálható benne a C vitamin, a tiamin, a riboflavin, a niacin, a folát, a B6 - vitamin, a B12-vitamin, az A - vitamin, az E - vitamin, a D- vitamin és a K-vitamin is.
Mi van a fahéjban?
Másik téli kedvencünk, a fahéj, az ember által ismert legrégebbi fűszerek egyike. Érdemes rá figyelni, hogy a ceylonit nevezik az "igazi" fahéjnak, a legtöbb boltban kapható olcsó fahéj a kasszia fajtához tartozik, amiből nem érdemes nagy mennyiséget fogyasztani, mert kumarint tartalmaz, ami túladagolva káros lehet.
A ceyloni fahéj Sri Lankáról származik, ott már a XIII. század óta használják. Rengeteg jó tulajdonsága van: erős gyulladásgátló, vérnyomáscsökkentő, vírus- és baktériumölő, gyógyítja az emésztési zavarokat, segít a cellulitisz eltüntetésében, szabályozza a vércukorszintet és még öregedésgátló hatása is van. Szuper antioxidáns, ebben megelőzi a fokhagymát is.
Téli ételeink, italaink is elképzelhetetlenek nélküle, a fahéj az almalevesen, szilvalekváron, forraltboron kívül remekül illik a gabonakásákhoz süteményekhez, turmixokhoz, gyümölcslevesekhez, de a fűszeres édes teákhoz, kakaóhoz, kávéhoz és forró csokihoz is.
A csillagánizs gyógyhatása
Az említett két fűszerünknél talán kevésbé ismert, de kihagyhatatlan a téli fűszerek közül a csillagánizs ((Illicium verum), ami a konyhában és a gyógyászatban is kedvelt. Az egyik legjobb vírusölő, hiszen a gyógyszeripar a csillagánizsból vett sikimisav kivonatot használja az oseltamivir előállításához, ami a Tamiflu alapanyaga.
Mire jó? Erősíti az immunrendszert, kiváló megfázásra, emésztési panaszokra, reumás fájdalomra. Ha teaként fogyasztjuk, a legegyszerűbb, ha a gyógynövény boltokban, vagy patikában kapható csillagánizs-teát választjuk, és ennek forrázatát isszuk, de házilag is készíthetünk belőle teát a következő eljárással. Felforralunk kb. 3 dl vizet, beleteszünk egy filter fekete-teát és 1 darab összezúzott csillagánizst. 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Fokozhatjuk az immunerősítő hatását, ha egy kis mézet is csurgatunk bele.