No SSO cookie

Ünnepi narancstorta - Piaci árak

Utolsó változtatás: 2014-05-28 | Első közzététel: 2010-12-17
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Ünnepi narancstorta - Piaci árak
Az ünnepek közeledtével egyre többen szeretnének valami különlegeset készíteni a család számára. A következőkben a narancstorta elkészítését mutatjuk be!

A narancstorta receptje

Hozzávalók:


A lapokhoz:

  • 6 tojás
  • 120 g cukor
  • 120 g liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • egy narancs héja
  • 2 tasak vaníliás cukor

A sziruphoz:

  • 150 g cukor
  • 1 narancs leve
  • 250 ml víz
  • 1/4 vaníliarúd

A krémhez:

  • 5 tojás
  • 5 zselatinlap
  • 250 g cukor
  • 500 g tejszín
  • 2 evőkanál kandírozott narancshéj (alapvető)
  • rum eszencia (vagy 50 ml rum)
  • 2 tasak vaníliás cukor

A zselés mázhoz:

  • 250 ml természetes narancslé
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 tasak zselatin (vagy 3 zselatinlap)
  • 0,5 l tejszín


A narancstorta elkészítése


Lapok:

Verd habbá a 6 tojásfehérjét, majd a porcukor beleszórása után addig kell verni, amíg megkeményszik. Add hozzá sorban a tojássárgájákat, narancshéjat és a leszitált, és a sütőporral összekevert, lisztet. Béleld ki sütőpapírral a tortaformát, és öntsd bele a piskótának való tésztát. Tedd 250 fokos sütőbe 10 percre. Azután csökkentsd 200 fokosra a sütőt, és hagyd még 10-15 percig, amíg a tészta elválik a szélektől.

Krém:

A krémet gőz segítségével kell elkészíteni: keverd össze az 5 tojást a cukorral és zselatinnal (ezt 10 perc puhítás előzze meg) és addig főzd, amíg összeáll a krém. Add hozzá a kandírozott narancshéjat (ha nincs, előző nap hámozd le zöldséghámozóval egy narancs héját, csak a narancssárga részt, vágd apróra, cukrozd meg és hagyd állni másnapig), majd miután kihűlt a krém, add hozzá a felvert tejszínt és a rumot.

Szirup

Addig főzd a cukrot a vízzel és a vaníliával, amíg összeáll. Add hozzá a végén a narancslevet és tedd hűtőbe.

 

A narancstorta összeállítása


Miután kihűlt, vágd a tortalapot háromba, szirupozd be, és kend meg mindegyiket krémmel. Öntsd az előírás szerint elkészített, 250 ml narancsléből, 3-4 kanál cukorból és persze a zselatinporból előállított zselatint az utolsó réteg krémre.

 

Felszolgálás


Hagyd hideg helyen, hogy megkeményedjen a máz, majd tetszés szerint díszítheted a széleit tejszínhabbal.

 

 

Piaci árak: 2010. december 16.


Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.


2010. 50. hét

 

belfoldi-zoldseg-gyumolcs-50-het

lengyel-osztrak-piaci-arak

belfoldi-narancs-ara

belfoldi-porehagyma-ara

 

Aki nem elégszik meg a táblázatainkkal, az minden részletet megtalál a Piaci Árinformációs Rendszer (AKI PÁIR) weboldalán.


Szólj Te is hozzá!