No SSO cookie

Miért egészséges a szója?

Utolsó változtatás: 2015-06-23 | Első közzététel: 2009-07-14
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Miért egészséges a szója?
A szenvedélyes húsevők megvetik, a bioétel imádó vegetáriánusok esküsznek rá. Egy biztos, a reform étkezés sava-borsa ma kétség kívül a szója.

Ezt a hüvelyes növényt Kínában termesztették először kb 5000 évvel ezelőtt

Európában eleinte csak takarmányozásra használták. Emberi élelmiszerré csak a 19. században vált. A szójának kb 500 fajtája ismeretes a világon. Léteznek olyan fehérjéket felépítő aminosavak, amelyeket a szervezetünk nem képes előállítani. Ezekhez az anyagokhoz valamilyen külső forrásból, legtöbbször táplálkozás útján juthatunk hozzá.

 

Mire vigyázzunk a szójával kapcsolatban?

Ilyen úgynevezett eszenciális aminosavakat és fehérjéket tartalmaz a hús, valamint a növények közül nagy mennyiségben a szója. Sok kutató vitatja azt, hogy a szója valóban egészséges-e. Ugyanis ez a növény úgynevezett proteáz inhibitorokat tartalmaz. Ezek olyan anyagok, amelyek gátolják a fehérjék megemésztését a gyomorban. A proteáz inhibitorok, ha nagy mennyiségben kerülnek be a szervezetbe, daganatos megbetegedésekhez vezetnek, ezért sokáig úgy gondolták, hogy a szója rákkeltő. Ám megfelelő felhasználása során ezek az emésztést gátló enzimek átalakulnak.

A fehérje, amit 100 gramm szója tartalmaz, megközelíti az azonos mennyiségű marhahúsban lévő fehérjét, ami kb  37-41 gramm.

Tudni kell azt a szójatermékekről, hogy megfelelő hőkezelés során a proteáz inhibitor lebomlik és így nem kerül a szervezetünkbe, illetve csak minimális mennyiségben. Ennyi pedig még nem okozhat daganatos megbetegedést. Az ehhez szükséges hőkezelési eljárást kizárólag gyári körülmények között lehet megfelelően elvégezni. Így a nagyobb mennyiségű nyers szója elfogyasztása nem ajánlatos.

 

A szója megfelelően alkalmazva segít

A szója helyesen elkészítve, akár segíthet megelőzni bizonyos daganatos betegségek kialakulását. Tudósok megfigyelték, hogy Japánban ahol a szója alapélelmiszernek számít, sokkal kevesebb arányban alakul ki emlőrák a nők körében. Ez bizonyos vegyületeknek, a flavonoidoknak és az izoflavonoidoknak köszönhető, amelyek nagy mennyiségben megtalálhatók a szójában. Ezek az anyagok képesek semlegesíteni a szervezetbe kerülő rákkeltő vegyületeket. De szerepük van a szív és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz megelőzésében is. Magyarországon egy gyermek étkeztetési program keretében már megfigyelték a szója jótékony hatását. Az általános és középiskolás gyerekek a vizsgálat alatt az étkezésekkor szójából készült ételeket kaptak. Egyes gyerekeknél, akiknél magas koleszterinszintet mértek a vizsgálat elején, koleszterinszint csökkenést tapasztaltunk a vizsgálat végére. Ami nagyon fontos, hogy nem alakultak ki vashiányos állapotok a rendszeresen szójakészítményeket  fogyasztó gyerekeknél.

 

szójabab
Szójabab

 

 

A szója vitaminforrás

A szója sokoldalú vitamin és ásványi anyag forrás is. Tartalmaz szelént, magnéziumot, káliumot, vasat, B1 és B2 vitamint. Azonban olyan élelmi rostokban is gazdag, amelyek gátolhatják a szervezet számára fontos ásványi anyagok hasznosulását. Így ezek a fontos vegyületek nem tudnak felszívódni, ezáltal hiány keletkezhet belőlük a szervezetben. A rostanyagok nagy mennyiségű szója fogyasztásánál megköthetik a táplálékokkal bevitt ásványi anyagokat, káliumot, cinket, rezet, vasat. A szójamag értékes olajtartalmát, - amely 100 grammonként körülbelül 22 gramm - a szójából készített termékeknél csökkentik, így diétázók is nyugodtan fogyaszthatják.

Szójából ma már lehet kapni párizsit, virslit, joghurtot, kekszet, pudingot, különböző ízesítésű szószokat. De ételalapanyagokat, fasírtot, lisztet, olajat is. A hüvelyes növényből tejet is nyernek. Ez az ital majden kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a tehén tej. Mivel a szója íztelen, így könnyen és változatosan fűszerezhető. A pörköltől a fasírtig a legkülönfélébb ételek alapanyagául szolgál ez a tápanyagdús nyövény.

 

 

A szója egészséges

 

Forrás: FreePress24tv


Szólj Te is hozzá!