Hogyan készítsünk banános-csokoládés kenyeret?
A banános-csokoládés kenyér egyesíti az érett banán és a csokoládé édes aromáját. Reggelire ugyanolyan ízletes, mint desszertnek. Tanuljuk meg, hogy hogyan kell elkészíteni a banános-csokoládés kenyeret!

A banános-csokoládés kenyér

 

Mindig is szerettem a csokoládé és banán kevert ízét, eddig azonban csak egy kevés csokoládé reszeléket szórtam a banános kenyér masszájába. De ez megváltozott, amióta olvastam Lisa Yockelson szakácskönyvében a banános-csokoládés kenyér receptjét. Olyan jól hangzott, hogy úgy döntöttem, elkészítem a szokásos banános kenyeret és hozzáadok egy kevés holland feldolgozású kakaóport.

Az eredmény mennyei volt; egy kissé csokoládé ízű kenyér, mely megőrizte a jól ismert banános kenyér édes ízét és nedvességét. Fehér csokoládét is adhatsz a masszához. Ez nem csak finomabb ízt, hanem tetszetős színkontrasztot is kölcsönöz a sötét barna kenyérnek. Az utolsó simítás az, hogy szórj egy kevés kristály- vagy demerara cukrot a kenyérre, mielőtt betennéd a sütőbe. Ezáltal az édesen ropogós és csillógó lesz. A kenyeret délután szolgáld fel egy csésze tea vagy kávé mellé, de akár reggelire is elfogyaszthatsz egy szeletet.

 

 

A banánról

Számos banánféle létezik, de a legtöbben a hosszú, görbe, világossárga, fürtökben árult változatot ismerik. Ez a gyümölcs száz éve érkezett Amerika partjainkra és rengeteg előnye van: egész évben kapható, ára méltányos, jó minőségű, könnyű meghámozni és a legfontosabb, hogy már a héja színéből meg tudjuk mondani, hogy mennyire puha és édes. Ha belegondolunk nem sok gyümölcs árul el ennyi mindent magáról első ránézésre. A banán még zöld, amikor leszedik, tehát kemény és ízetlen. Idővel, amikor megérik, színe sárgára vált és belseje puha, édes lesz. Ha tovább érlelődik a héja megbarnul, a belseje pedig túl puhává és édessé válik. A legtöbben ekkor kidobják a banánt azt gondolva, hogy már nem jó, és nem veszik észre, hogy ilyenkor lehet a legfinomabb kenyereket és süteményeket készíteni belőle.

Mikor banánt vásárolok, néhány darab (a kenyérhez még nem elegendő) megbarnul, mielőtt megenném. Én nem dobom ki, hanem beteszem a mélyhűtőbe addig, amíg össze nem gyűlik egy sütésre való adag. Ha akarod, meghámozhatod, hozzáadhatsz egy kevés citromlevet és, ha beteszed egy hűtőtáskába, akár 6 hónapig is eláll.

A banános-csokoládés kenyér receptje

  • ½ csésze (55 gr.) tört dió

  • 1 ¾ csésze (230 gr.) teljeskiőrlésű liszt

  • ¼ csésze (30 gr.) holland feldolgozású kakaópor

  • 1 csésze (200 gr.) fehér kristálycukor

  • 1 teáskanál sütőpor

  • ¼ teáskanál szódabikarbóna

  • ¼ teáskanál só

  • ½ csésze (85 gr.) fehér- vagy barna csokoládé reszelék

  • 2 nagy, felvert tojás

  • ½ csésze (113 gr.) sótlan, megolvasztott és kihűlt vaj

  • 3 érett banán (kb. 454 gr.) jól összetörve

  • 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat

  • Banános-csokoládés kenyér

Melegítsd elő a sütőt 180 Cº-ra és helyezd a sütőállványt a sütő középső rácsára. Vajazd és lisztezd meg a  tepsi alját és oldalát.

Tedd a diót egy sütőlapra és süsd körülbelül 8-10 percen keresztül vagy, amíg meg nem pirul. Hagyd kihűlni, majd aprítsd fel.

Keverd össze a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a sütőport, a sütőport és a sót egy nagy tálban.

 

 

Egy közepes méretű tálba keverd össze a tört banánt, a tojásokat, az olvasztott vajat és a vaníliát. Ezután egy fakanállal keverd egybe a nedves (banános keveréket) és a száraz hozzávalókat majd addig keverd, amíg a massza vastag és sűrű nem lesz. Szórd bele a diót és a csokoládé reszeléket. Öntsd a masszát a tepsibe és a tetejét szórd meg barna kristálycukorral (tetszés szerint). Hagyd sülni körülbelül 55-65 percig, amíg a kenyér aranybarnává nem válik és, amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön. Tedd a rácsra hűlni, majd vedd ki a kenyeret a tepsiből. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálald.

 

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Mikor lehet az angyaltrombitámat kivinni a kertbe?

Az angyaltrombitát (Brugmansia sp. ) a fagyok elmúltával lehet kitenni teraszunkra, kertünkbe.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Illatos

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.