Hogyan készítsünk finom New York-i sajttortát?
A sajttorta finom és egyszerű édesség, de könnyen el lehet rontani, ha nem figyelünk oda az apró részletekre. Több változata is ismert, a világ szinte minden részének megvan a saját elkészítési módja. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy hogyan kell igazán finom New York-i sajttortát készíteni, kikerülve a buktatókat. 

A New York-i sajttorta receptje

A New York-i sajttorta krémes, puha, tápláló, vastag és rendkívül ízletes. Amerikában két elterjedt fajtája van: a sajtkrémből és a ricottából készült sajttorta. John Mariani „Amerikai ételek és italok értelmező szótára" című könyvéből megtudhatjuk, hogy a sajtkrémből készült tortát New York-i sajttortának, míg a ricottából készültet olasz sajttortának nevezik. Érdekességnek számít az is, hogy mindkét fajta eredete a New York-i bevándorlókhoz kötődik, mindkettő alapja egy tésztából vagy graham kekszből készült massza és a töltelékükhöz alapvetően tojást és cukrot kell használni. Az egyetlen valódi különbség köztük az, hogy az egyik sajtkrémből, a másik pedig ricottából készül, illetve az olasz sajttortához cukrozott gyümölcsöt is használhatunk.

Nem beszélhetünk a sajttortáról a buktatók megemlítése nélkül.

 

Hogyan előzzük meg a repedést és mikor van teljesen kész a sütemény?

Először beszéljünk a kész sajttorta felületén megjelenő repedésekről, hiszen ez egy gyakori probléma, mely akkor jelentkezik, ha a tésztát túlságosan felvered és/vagy, ha a sütés folyamán túl sok nedvességet veszít. Ahhoz, hogy ezt megelőzd, a vajastésztával ellentétben az alapanyagokat lassan verd fel, hiszen a cél nem az, hogy levegő kerüljön bele, hanem az, hogy a massza sima és puha legyen.

 

 

A sajttorta túlsütése egy elég gyakori probléma, mert nehéz eldönteni, hogy mikor van készen.

A lényeg, hogy a tészta megkeményedjen, de ha gyengéden megrázod a tepsit, akkor még lötyögjön is egy kicsit, mert a belsejének még nedvesnek kell látszania. Bár látszólag a belseje még nem sült meg, amint kihűl az is megszilárdul és a süteménynek tökéletes állaga lesz. A sajttortát nem lehet azonnal fogyasztani, hagyni kell kihűlni majd éjszakára mélyhűtőbe kell tenni, hogy az ízek összekeveredjenek a tészta pedig puhává és keménnyé váljon. A legjobb benne az, hogy sokáig eláll és akár le is fagyaszthatod. A fagyasztáshoz helyezd a kihűlt süteményt egy tepsibe, majd tedd fedetlenül a mélyhűtőbe addig, amíg megszilárdul. Vedd ki, tekerd be alufóliával és tedd bele a hűtő táskába. Zárd le jól és tedd vissza a hűtőbe. Lefagyasztva akár hónapokig is eláll. A fedetlen sajttortát tedd éjszakára a hűtőbe, hogy felengedjen.

 

A New York-i sajttorta hozzávalói:

A tésztához

  • 2 csésze (200 gr.) apróra zúzott graham, vanília- vagy háztartási keksz (törd a kekszet minél apróbbra egy konyhai robotgép segítségével)
  • ¼ csésze (50 gr.) fehér kristálycukor
  • ½ csésze (114 gr.) sótlan, felolvasztott vaj

A töltelékhez

  • 1 kg, szobahőmérsékletű, teljes zsírtartalmú sajtkrém
  • 1 csésze (200 gr.) fehér kristálycukor
  • 3 kiskanál (35 gr.) teljeskiőrlésű liszt
  • 5 szobahőmérsékletű tojás
  • 1/3 csésze (80 ml.) habtejszín
  • 1 kiskanál citromhéj
  • 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat

Az öntethez

  • 1 csésze (240 ml) tejföl (nem zsírszegény vagy zsírmentes)
  • 2 kiskanál (30 gr.) fehér kristálycukor
  • ½ teáskanál tiszta vanília-kivonat

cheesecake-csokiontettel

 

Tanácsok a sajttorta elkészítéséhez

A sajttorta felülete megrepedhet. Ennek elkerülése érdekében nem szabad túlságosan felverni a tésztát, főleg, amikor a sajtkrémhez hozzáadod a cukrot.A repedés másik oka a túlsütés. A sajttorta akkot van kész, amikor kemény, de a belseje látszólag még nedves.

Ügyelj arra, hogy a tepsi jól be legyen zsírozva, mert a sütemény megrepedhet, ha a hűlés során a tepsihez ragad.

New York-i sajttorta: 23 centiméteres, szétnyitható sütőformát használj. Helyezd bele egy nagyobb tepsibe, hogy elkerüld a szivárgásd a tészta sülése közben. Melegítsd elő a sütőt 177 Cº-ra és helyezd a sütőrácsot a sütő közepébe.

 

A tészta elkészítése

Keverd össze a kekszet, a cukrot és az olvadt vajat egy közepes tálban. Egyenletesen nyomkodd oda a tepsi aljához és 2,5 cm magasságban a tepsi oldalához a morzsákat. Takard le és tedd a hűtőbe, amíg elkészül a töltelék.

 

sajttortak

 

A töltelék elkészítése

Helyezd az elektromos robotgép táljába a sajtkrémet, a cukrot és a lisztet. Közepes fokon verd fel, amíg egyenletes nem lesz (kb. 2 perc), majd kapard le a tál oldaláról, ha szükséges. Egyenként add hozzá a tojásokat és mindegyik adagolás után verd még 30 másodpercig. Kapard le a tál széléről a masszát. Add hozzá a habtejszínt, a citromhéjat, a vaníliakivonatot és addig keverd, amíg teljesen össze nem állnak. Vedd ki a tésztát a hűtőből, és öntsd bele a tölteléket. Tedd a sütőformát egy nagyobb tepsibe, majd a sütőbe.

Süsd 15 percig, majd csökkentsd a sütő hőmérsékletét 120 Cº-ra és hagyd sülni még másfél óriáig, amíg meg nem keményszik, de a belsejének kicsit nedvesnek kell maradnia. Vedd ki a sütőből és tedd a rácsra.

Ezidő alatt egy kisebb tálban keverd össze a tejfölt, a cukrot és a vaníliakivonatot. Öntsd rá a sajttortára, majd tedd vissza a sütőbe még 15 percre. Vedd ki a sütőből és egy késsel óvatosan lazítsd meg a tepsi oldalához ragadt tortát (megelőzheted a repedést).

Hagyd kihűlni, mielőt lefeded folpackkal és beteszed a hűtőbe. A sajttorta akkor a legfinomabb, ha legalább egy napig mélyhűtve van.

Friss gyümölccsel vagy gyümölcsmártással tálald.

A recept egy 23 centiméter átmérőjű sajttorta készítéséhez elegendő.

 

cheesecake

 

A sajttorta fagyasztása

Helyezd a kihűlt süteményt egy tepsibe, majd tedd fedetlenül a mélyhűtőbe addig, amíg megszilárdul. Vedd ki, tekerd be alufóliával és tedd bele a hűtő táskába. Zárd le jól és tedd vissza a hűtőbe. Lefagyasztva akár hónapokig is eláll. A fedetlen sajttortát tedd éjszakára a hűtőbe, hogy felolvadjon.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Mangolia /tulipánfa) tartható-e nagy edényben, (kint a kertben ) és meglehet-e metszeni?

Tartható dézsában, cserépben, de az így tartott növényeket fiatal korukban 2 évente érdemes nagyobb cserépbe ültetni. 6-7 éves kor után elegendő 3-4 évente átültetni a növényt.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Gloxínia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.