Miért egészséges a banán? - 1. rész
Fogyasszunk minél több banánt, mert természetes energiaforrás! Egész évben kapható, és nem is drága. Botanikailag a banánfélék (Musaceae) családjába tartozik, kereskedelmi szempontból pedig a trópusi és szubtrópusi vidékek egyik legelterjedtebb termesztett növényfajtája. 

A banán gyógyhatásai

 

Latin neve: Musa acuminata colla.

A banánfa (ami igazából nem fa, hanem egy lágyszárú) gyümölcse 6-20 darabos csoportokban közös száron terem, 5-20 csoport alkot egy fürtöt.

Különféle méretű (10-20 cm), színű (sárgától barnáig), tömegű (70-150 g) és ízű fajtája ismeretes. A gyümölcsöt kívülről védőhéj fedi, húsa tömör, krémszerű, ízletes és édes.

 

Mit tartalmaz a banán?

A banán kalóriadús gyümölcs, de kevés zsírt tartalmaz, viszont bővelkedik jótékony hatású antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban.

1 db közeoes banán kalóriatartalma: 105 Kcal

Szénhidrát tartalma:  kb. 24 gramm

A banán húsa könnyen emészthető. Fruktózt és szacharózt tartalmaz, melyek fogyasztás után azonnal energiával töltik fel a szervezetet; ezért fogyasztják előszeretettel a sportolók, és ezért iktatják be az alacsony súlyú gyerekek étrendjébe.

 

 

 

 

Sok rostot tartalmaz (7% javasolt napi mennyiség 100 g-ban), ezért kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, mivel rendben tartja a bélműködést.

Sok olyan polifenol antioxidánst tartalmaz, mint a lutein, a zeaxantin, az alfa- és a béta-karotén. Ezek az anyagok védik a szervezetet az oxigén szabad gyökök, valamint a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.

Kiváló B6-vitamin (piridoxin) forrás, a javasol napi bevitelnek kb. 28%-át szolgáltatja. Ennek a vitaminnak fontos szerep jut a vérszegénység és az ideggyulladás kezelésében, valamint csökkenti a hemocisztin szintet (ez az egyik oka a koszorúér-megbetegedésnek és különféle betegségek lefolyásának).

A gyümölcs kiváló C-vitamin forrás (100 g-onként kb. 8,7 mg-ot tartalmaz). A C-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása segíti a szervezetet a fertőzések és a szabad gyökök hatása elleni harcban.

 

 

 

 

A friss banán optimális mennyiséget szolgáltat szervezetünknek olyan ásványi anyagokból, mint például a réz, a magnézium és a mangán. A magnézium csonterősítő, de a szívműködésre is jó hatással van. A mangán az antioxidáns enzimek segítő eleme, a réznek pedig a vörös vértestek termelésében van szerepe.

A banán rendkívül gazdag káliumban, 100 g gyümölcs 358 mg-ot tartalmaz. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek egyensúlyban tartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést, a nátrium kedvezőtlen befolyásával szemben.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Tavaly tavasszal rovarhotelt építettünk, de egy rovar sem költözött bele. . .

Kitartás és jönni fognak!

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.