Cékla receptek - 1. rész
Ebben a cikkben különböző céklából készült receptekkel ismerkedhetünk meg.


Ecetes
cékla receptje


Az üzletek polcain több változatban kínálják magukat a céklából készült savanyúságok. Mégis az ízük nem vetekedhet a házilag készítettekével. Érdemes kísérletezni a hozzávalók variációival is.

Hozzávalók:

  • 2 kg friss cékla
  • 1 ½ liter ecet, maláta- vagy borecet ízléstől függően
  • 1 evőkanál egész koriander mag
  • 1 evőkanál egész bors
  • kb. 10 egész szegfűszeg
  • 1 babérlevél (szárított)
  • 100 g cukor (tetszőleges)

 

Az ecetes cékla elkészítése


Csavarjuk le a szárakat a gumóról 2-3 cm-nyit azonban hagyjunk rajta. Tisztítsuk meg a céklát, de vigyázzunk, hogy ne sértsük meg a héját. Csomagoljuk fóliába és két óra hosszat süssük 180°C-on, mindaddig, amíg meg nem puhul.

Míg a cékla puhul, készítsük el az ecetes levet. Öntsük egy nagy edénybe az ecetet, és tegyük bele a koriandert, a szegfűszeget, a borsot és a babérlevelet. Forraljuk kb. egy percig. Vegyük le a tűzről, és fedjük le. Hagyjuk lefedve két óra hosszat, míg az ízek össze nem érnek. Szűrjük le.

Ha a cékla héja vastagabb, akkor is meg tudjuk hámozni némi ügyességgel. Használjunk konyhai kesztyűt, hogy védjük körmeinket, kezünket a lilás „festékfoltoktól”.

Vágjuk fel a céklát ½ cm-es szeletekre.

 

Cékla

 

Tegyük a szeleteket a következőképpen tiszta befőttes üvegekbe:

  • Mossuk ki az üvegeket meleg szappanos vízzel és alaposan öblítsük ki őket.
  • Fordítsuk szájukkal lefele és tartsuk őket 100°C forró sütőben 20 percig.
  • Hagyjuk kissé kihűlni az üvegeket.
  • Használjunk műanyag bevonatú fedelet az üvegekre, mert a fém reakcióba lép az ecettel.
  • Töltsük az ecetes levet az üvegekbe.
  • Zárjuk le a befőttes üvegeket légmentesen záródó, ecettel szemben ellenálló fedéllel.
  • Fogyasztás előtt hagyjuk néhány hétig állni, de minden héten finoman rázogassuk meg az üvegeket, hogy az ízek átjárják a készítményt.
  • A céklából ízletes és változatos ételek készíthetőek. Az alábbiakban bemutatunk néhány különleges céklával készülő receptet, amelyekben szokatlan párosításban szerepel a cékla, de az elkészítés módja sem hétköznapi.

 

A cékla felhasználásának egy egyszerű és nagyszerű módja: a sült cékla


Legegyszerűbben a kis céklából készíthető, a teniszlabda nagyságú gumóból. Gyorsan megsül és az íze is édesebb.

 

Narancsos céklasaláta


Cékla-finomságok

A cékla és a narancs társítása a salátástálban nemcsak mutatós, hanem finom is. Fűszerezzük korianderrel.

 

Gratinírozott cékla zellerrel


Próbáljuk ki a gratinírozott (csőben sült) cékla-zeller rétegest. Azonnal tálaljuk, másképpen kiszárad.

 

Céklás pite receptje


A túrós pitéhez hasonlóan készítjük, csak a túró helyett, majonézes, sajtos cékla a töltelék. Tápláló, kalóriadús étel.

 

Édesköménnyel fűszerezett céklasaláta zsályás krutonnal


Ez a recept a kömény, a frissen főzött cékla és a zsályás kruton ízkavakádján alapszik. Narancs öntet és halloumi sajt egészíti ki a finom, ropogós nyári salátát.

 

Narancsos céklaleves


Ennek a csodálatos színű céklalevesnek a látványa már önmagában is felüdülést jelent, a téli gyökérzöldségek unalmas földes színe és a téli káposztafélék zöld színe után.

 

A cikk folytatása >>

Megosztás

Édenkertész válaszol

Azt szeretném meg tudni, hogy ez milyen növényem van?

Ez egy Aloe faj, ha minden igaz Aloe paradisicum. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

óriásvirág

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.