Csokidarabos száraz süteményrecept Amerikából!
A csokidarabos sütemény Amerika leghíresebb süteménye. Rengetek amerikai filmben láthatjuk, hisz a családi ünnepek alkalmával nem hiányozhat az asztalról. Ruke Wakefield, a Massachusetts-i Toll House Inn tulajdonosa találta ki a receptjét 1930-ban. Nézzük, hogy hogyan kell elkészíteni ezt a nagyszerű süteményt, amely biztosan a gyerekek kedvence lesz!

A történet szerint egy napon  Ruke úgy döntött, hogy apró Nestle csokoládé darabokat tesz a vajas sütemény masszájába. Ez a rögtönzött „csokis süti" nagyon hamar elterjedt a vásárlók körében, és a híre eljutott a Nestle céghez is. A Nestle ráébredt, hogy jó ötlet csokoládé darabokat szórni a süteménybe, mert már 1939-ben piacra dobták apró, sárga csomagolású, csokis kekszüket. A cég ezután levédette a Toll House nevet és megvette Ruth Wakefields „csokidarabos" süteményreceptjének a jogdíját. Ezután már „Híres Toll House süti" néven szerepelt a csomagolás hátulján.

A csokidarabos sütemény receptje nagyban hasonlít a ma kapható Nestle csokis kekszre és gyermekeim látszólag sosem fogják megunni. A sótlan vajból, valamint fehér- és barnacukor keverékéből készülő keksz nagyon ízletes és ropogós, széle pedig karamellizált. Bár a recept lisztből, cukorból (fehér/barna), vajból vagy margarinból, sütőporból és/vagy szódabikarbónából, tojásból, vaníliából és csokoládé darabkákból áll, a sütemény íze és állaga recept szerint változhat. Szóval, ha egy más fajta csokidarabos kekszet is ki szeretnél próbálni, itt bármikor találsz recepteket.

 

 

A csokidarabos szárazsütemény receptje

  • 1 csésze (226 g) szobahőmérsékletű, sótlan vaj
  • ¾ csésze (150 g) fehér kristálycukor
  • ¾ csésze (160 g) erős csomagolású világos barnacukor
  • 2 nagy tojás
  • 1 ½ teáskanál tiszta vaníliakivonat
  • 2 ¼ csésze (295 g) teljeskiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál só
  • 1 ½ csésze (270 g) félédes csokoládé darabok
  • 1 csésze (100 g) aprított dió vagy pekándió (tetszés szerint)

 

Csokidarabos szárazsütemény:

Melegítsd elő a sütőt 190 Cº-ra és helyezd a sütő rácsot középre. Bélelj ki két sütőlapot sütőpapírral.

Az elektromos robotgép táljába addig verd a vajat, míg puha és krémes nem lesz. Add hozzá a fehér- és barnacukrot, majd keverd még 2 percig. Aztán törd a tojásokat egyenként bele és ne feledd, mindegyik után jól megkeverni. Add hozzá a vaníliakivonatot is és verd fel, amíg el nem vegyül. Kapard le a tál oldalát, ha szükséges.

Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. Mindezt add hozzá a tojásos keverékhez és addig verd, míg teljesen össze nem keverednek, időközben pedig szórd bele a csokoládé darabokat és a diót. Ha a massza túl puha, fedd le és tedd a hűtőbe, amíg megszilárdul (kb. 30 perc).

Nagyobb süteményhez használj körülbelül 2 kanálnyi fagylaltgombócot vagy helyezz kétkanálnyi (35 g) masszát az előkészített sütőlapokra. Süsd körülbelül 12-14 percig, vagy amíg a széle aranybarna nem lesz. Hagyd hűlni a rácson.

 

 

A recept 48 darab keksz elkészítéséhez elegendő.

Megjegyzés: A masszát akár le is fagyaszthatod. Formázz belőle golyókat, és azokat helyezd a sütőpapírral kibélelt sütőlapokra. Fagyaszd le, majd helyezd a golyókat egy hűtőtáskába, zárd le és tedd újra a mélyhűtőbe. Sütéskor csak helyezd őket sütőlapokra, és mehetnek is be a sütőbe!

 

 

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Milyen mutatós, 2-3 féle növényt ültessek piros álló muskátli mellé kaspóba, a teraszra?

Muskátlik mellé gyakran szoktak ültetni petúniát, verbénát vagy tömpevirágot.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Gloxínia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.