Édesvízi halak: vissza az asztalra!
Az édesvízi halak beépítése az étkezésbe nagyon sokat tehet az egészség megőrzésének érdekében. Sajnos az elmúlt időszak nem kedvezett a húsfajta megítélésének - a nagyipari haltartás következményei miatt sok zsíros vagy nagyon vizes hússal lehetett találkozni. Ideje visszaállítani az édesvízi halak becsületét, és az ízletes pontyot, süllőt, pisztrángot újra terítékre venni.

A halhús és a kettős mérce

A halhús ízletes és egészséges táplálék, de a halfogyasztás megítélése folyton változott az évszázadok során. Amikor az állattartás elterjedt, a hal hamar a szegények eledelévé vált, hiszen egy kis gyakorlattal bárki foghatott magának vacsorát a közeli tóból vagy folyóból. A hal nem csak alacsony zsírtartalma miatt került a böjtös ételek listájára, hanem azért is, mert könnyen és gyorsan elérhető volt azok számára, akik a víz közelében éltek.

Bár a legendás bajai és szegedi halászlé mindig népszerű volt, az édesvízi halak ritkán fordultak elő az elegánsabb étkezésben. Budapest fontos kereskedelmi központ volt tengeri kapcsolatokkal, így a pesti háztartások számára a 20. század elejéig és a háborús időszakig bőven rendelkezésre álltak a tengeri halak, kagylók, rákok is. Hazai halat fogyasztani így már nem volt annyira érdekes.

 

A pontyon túl

Napjainkra a nagyüzemi haltartás fentebb említett hatásai nyomják rá bélyegüket a halfogyasztásra. A halakat eleve sokan találják visszataszítónak a tányéron, a rossz élmények miatt pedig sokan inkább lemondanak a halételekről. A trendek is változnak  - egyre többen fogyasztanak pulykát a karácsonyi vacsora során. Pedig a pontyon túl is van élet - a Matusz-Vad Webáruház édesvízi halhúsok kínálatában pedig szinte mindenki találhat kedvencet magának.

A ponty mellett sült halként a süllő is megérdemli, hogy kísérletezzenek vele. A keszeg könnyű és érdekes aromájú hal. Bár viszonylag szálkás, a halászlé alaplevébe kiváló ízesítő. A harcsa karakteres ízű és érdekes textúrájú, a tilápia pedig alacsony kalóriatartalmával a testépítők és diétázók kedvelt csirkemell-alternatívája lehet.

desvzi_halak

Kockázatos halárusítás

A változatos igények miatt sok kereskedő nem szeret kockáztatni, ezért csak a legnépszerűbb fajtákat tartja készleten, vagy egyáltalán nem hajlandó halféléket értékesíteni. A Matusz-Vad Webáruház azonban nem csupán halat kínál széles választékban, hanem különböző előkészített termékeket, például halászlé alapot is.

A magas minőségnek és a szinte állandóan elérhető halhús utánpótlásnak köszönhetően az édesvízi halakat gond nélkül vissza lehet vezetni az étlapra. A diéták és az alakformálás korában a halételek könnyű, elegáns és különleges alternatíváját adhatják a nehéz sült fogásoknak, így érdemes velük kísérletezni. Az egészséges, gyors és finom halételeknek nem csak karácsonykor van helyük az asztalon.

Szerző:

Megosztás

Édenkertész válaszol

Alokáziám levelein a képen látható sárga-barna foltok jelentkeztek. . .

Alocasia gombabetegségei nem határozhatók könnyen. Erre felszívódó gombaölőszert javaslok. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

óriásvirág

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.