-
Traktoros (tolólapos)
-
recepciós asszisztens magán egészségügyi intézményben
-
Szervezetfejlesztő talent
-
Shop eladó
-
közjegyzőhelyettes
-
Állásajánlat, gépkezelő
-
Traktoros
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Gyártás előkészítő mérnök
2024. 07. 27
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Targoncás
2024. 07. 27
-
Számviteli ügyintéző-kontroller
2024. 07. 27
-
Raktáros / targoncás
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![A legjobb karácsonyi sütik](https://www.edenkert.hu/megeheztel/6380/kiskep/legjobb-karacsonyi-sutemenyek.jpg)
Sok mindent lehet szeretni a karácsonyban, de a karácsonyi sütiket különösképpen. Íme, 3 receptötlet, amitől idén karácsonykor minden édesszájú szíve megdobban majd:
Isler, az örök klasszikus
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg porcukor
- 2-3 marék darált dió
- 2 tojássárgája
- 1-2 tk. vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
Csokimáz:
- 25-30 dkg jó minőségű étcsokoládé
- kókuszzsír vagy olaj
A hűtőből kivett hideg vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a porcukrot, a diót, a vaníliát, a sót és a tojássárgákat. Szép, sima tésztává gyúrjuk nagyon gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünktől, majd fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük pihenni. Addig előmelegítjük a sütőt 175°C-ra, előkészítjük a sütőpapírt és a pogácsaszaggatót, a karácsonyi formákat, kevés lisztet, lekvárt és tálcákat. Ha letelt az 1 óra, kivesszük a tésztát, akkora darabokra vágjuk, amekkorát épp nyújtunk, addig a többi hűtve maradjon tovább. 3-4 mm-re nyújtjuk a sütőpapíron, amit előzőleg nagyon picit kilisztezünk, majd kiszúrjuk a formákat. Addig sütjük, amíg az alja leheletnyit világosbarna nem lesz, majd kitesszük őket tálcára és még frissen megkenjük lekvárral. Amíg sül a következő adag, gőzfürdő felett megolvasztjuk a csokit, hogy jó folyékony legyen és hűtés után jó kemény, kókuszzsírt használunk hozzá. Összeállítjuk a korongokat, rácsurgatjuk a folyékony csokit a tetejükre és kész az isler.
Szultán tekercs, a kókuszos csoda
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 15 dkg cukor
- 10 dkg étkezési keményítő
- 7 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor
- 1 tk vanília kivonat
- csipet só
- 5 dk vaj
- 20 dkg kókuszreszelék
Egy gáztepsibe egyenletesen eloszlatjuk a kókuszreszeléket. 3 dl tejben csomómentesre keverjük a lisztet, a keményítőt és a kakaót, a maradék tejet pedig a sóval és a cukorral felforraljuk, majd állandó keverés mellett hozzáöntjük a lisztes, tejes keveréket és sűrű krémmé főzzük. Végül belekavarjuk a vajat és ízesítjük vaníliával. A forró masszát egyenletesen elterítjük a kókuszreszeléken és hagyjuk kihűlni. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a friss vagy a kiengedett és lecsepegtetett málnát. A krémet a tésztára kenjük és vízbe mártott késsel, kb 6 cm széles csíkokat vágunk belőle, majd óvatosan feltekergetjük. A tepsiben maradt kókuszreszelékben pedig áthempergetjük.
![karcsonyi_stik. karcsonyi_stik.](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/6380/karcsonyi_stik.jpeg)
Gesztenyés mézes, a legkarácsonyibb süti
Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg méz
- 15 dkg cukor
- 6 dkg margarin
- 2 egész tojás
- 40 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor
- fél evőkanál szódabikarbóna
- csipet só
Krémhez:
- 5 dl tej
- 5 púpos evőkanál liszt
- 20 dkg margarin / vaj
- 20 dkg porcukor
- 50 dkg gesztenyemassza
- ízlés szerint rum
Mézet, vajat, cukrot megolvasztjuk egy fazékban, Majd elzárjuk a tűzhelyet. A száraz anyagokat összekeverjük. A tojásokat meglazítjuk egy villával, hozzáadjuk a meleg, olvasztott mézes alapba és elkeverjük. Hozzáadjuk a kakaós – szódás – lisztet és eldolgozzuk. A tésztát deszkára borítjuk,átgyúrjuk, négy részre osztjuk. Kb. 30 x 35 cm-es lapokat nyújtunk és 180 fokos, előmelegített sütőben megsütjük. Nem kell sokáig! Kb.8-10 perc alatt kész is van. Ha kész kihűtjük. Krém: A tejben csomómentesre keverjük a lisztet. Ha nem sikerül, akkor átszűrjük, nálam is előfordul. Sűrű krémmé főzzük és kihűtjük. (bele lehet állítani hideg vízbe is az edényt, hogy felgyorsítsuk a folyamatot, de sütés előtt is lefőzhetjük). A margarint / vajat kihabosítjuk a porcukorral. A főzött alapot simára keverjük, hozzáadjuk a cukros krémet és összekeverjük. Végezetül a gesztenyemasszát összetörjük vagy lereszeljük és azt is a krémhez adjuk. Ízlés szerint rummal ízesítjük. A lapokat betöltjük, tetejét olvasztott csokoládéval bevonjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap szeleteljük.