A legjobb karácsonyi sütik
Eljött az év vége és ismét kezdődik a rohanás: mit vegyek, hol karácsonyozzunk és persze a legfőbb kérdés: mit süssek?!

Sok mindent lehet szeretni a karácsonyban, de a karácsonyi sütiket különösképpen. Íme, 3 receptötlet, amitől idén karácsonykor minden édesszájú szíve megdobban majd:

Isler, az örök klasszikus

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2-3 marék darált dió
  • 2 tojássárgája
  • 1-2 tk. vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

Csokimáz:

  • 25-30 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • kókuszzsír vagy olaj

A hűtőből kivett hideg vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a porcukrot, a diót, a vaníliát, a sót és a tojássárgákat. Szép, sima tésztává gyúrjuk nagyon gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünktől, majd fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük pihenni. Addig előmelegítjük a sütőt 175°C-ra, előkészítjük a sütőpapírt és a pogácsaszaggatót, a karácsonyi formákat, kevés lisztet, lekvárt és tálcákat. Ha letelt az 1 óra, kivesszük a tésztát, akkora darabokra vágjuk, amekkorát épp nyújtunk, addig a többi hűtve maradjon tovább. 3-4 mm-re nyújtjuk a sütőpapíron, amit előzőleg nagyon picit kilisztezünk, majd kiszúrjuk a formákat. Addig sütjük, amíg az alja leheletnyit világosbarna nem lesz, majd kitesszük őket tálcára és még frissen megkenjük lekvárral. Amíg sül a következő adag, gőzfürdő felett megolvasztjuk a csokit, hogy jó folyékony legyen és hűtés után jó kemény, kókuszzsírt használunk hozzá. Összeállítjuk a korongokat, rácsurgatjuk a folyékony csokit a tetejükre és kész az isler.

Szultán tekercs, a kókuszos csoda

Hozzávalók:

  • 1 l tej
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg étkezési keményítő
  • 7 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 tk vanília kivonat
  • csipet só
  • 5 dk vaj
  • 20 dkg kókuszreszelék

Egy gáztepsibe egyenletesen eloszlatjuk a kókuszreszeléket. 3 dl tejben csomómentesre keverjük a lisztet, a keményítőt és a kakaót, a maradék tejet pedig a sóval és a cukorral felforraljuk, majd állandó keverés mellett hozzáöntjük a lisztes, tejes keveréket és sűrű krémmé főzzük. Végül belekavarjuk a vajat és ízesítjük vaníliával. A forró masszát egyenletesen elterítjük a kókuszreszeléken és hagyjuk kihűlni. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a friss vagy a kiengedett és lecsepegtetett málnát. A krémet a tésztára kenjük és vízbe mártott késsel, kb 6 cm széles csíkokat vágunk belőle, majd óvatosan feltekergetjük. A tepsiben maradt kókuszreszelékben pedig áthempergetjük.

karcsonyi_stik.

Gesztenyés mézes, a legkarácsonyibb süti

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 dkg méz
  • 15 dkg cukor
  • 6 dkg margarin
  • 2 egész tojás
  • 40 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • fél evőkanál szódabikarbóna
  • csipet só

Krémhez:

  • 5 dl tej
  • 5 púpos evőkanál liszt
  • 20 dkg margarin / vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • ízlés szerint rum

Mézet, vajat, cukrot megolvasztjuk egy fazékban, Majd elzárjuk a tűzhelyet. A száraz anyagokat összekeverjük. A tojásokat meglazítjuk egy villával, hozzáadjuk a meleg, olvasztott mézes alapba és elkeverjük. Hozzáadjuk a kakaós – szódás – lisztet és eldolgozzuk. A tésztát deszkára borítjuk,átgyúrjuk, négy részre osztjuk. Kb. 30 x 35 cm-es lapokat nyújtunk és 180 fokos, előmelegített sütőben megsütjük. Nem kell sokáig! Kb.8-10 perc alatt kész is van. Ha kész kihűtjük. Krém: A tejben csomómentesre keverjük a lisztet. Ha nem sikerül, akkor átszűrjük, nálam is előfordul. Sűrű krémmé főzzük és kihűtjük. (bele lehet állítani hideg vízbe is az edényt, hogy felgyorsítsuk a folyamatot, de sütés előtt is lefőzhetjük). A margarint / vajat kihabosítjuk a porcukorral. A főzött alapot simára keverjük, hozzáadjuk a cukros krémet és összekeverjük. Végezetül a gesztenyemasszát összetörjük vagy lereszeljük és azt is a krémhez adjuk. Ízlés szerint rummal ízesítjük. A lapokat betöltjük, tetejét olvasztott csokoládéval bevonjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap szeleteljük.

Szerző:

Megosztás

Édenkertész válaszol

Milyen növényeket ültethetek diófa alá?

A kiválasztott árnyéki növények nevelhetők a diófa alatt. Fontos azonban gondoskodni arról, hogy a lehető legtöbb fényt juttassuk nekik, amit a diófa ágainak felfelé terelésével (metszéssel) érhetünk el

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Krókusz reggel

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

2600 Vác, Cserhát u. 13.
1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.