Hogyan készül a híres szultánkenyér?
A szultánkenyér a Narnia krónikái című filmből is ismert édesség, aminek nehéz ellenállni, főként a török konyhán készítik. Ugyanakkor világszerte egyre népszerűbb ételkülönlegességnek számít, kávé mellé vagy étkezés után leheletfrissítés céljából fogyasztják. A két legfontosabb alapanyaga a cukor és a keményítő, és otthon is könnyen elkészíthető.

Szultánkenyér (avagy török csemege)

 

A szultánkenyér vagy török nevén lokum egy keményítő és cukor alapú könnyű, zselatinszerű, kissé ragacsos édesipari készítmény. Törökországban a szultánkenyeret már a XV. század óta készítik, akkoriban lisztet és vizet használtak kötőanyagként, illetve mézet és melaszt édesítőszerként. A ma is használatos szultánkenyér recept, amelyhez már cukrot és keményítőt használnak, a XIX. századbeli isztambuli ˝Ali Muhiddin Hacı Bekir˝ cukrászat nevéhez fűződik. A XIX. században egy ismeretlen nevű brit férfi számos isztambuli látogatása során ismerkedett meg ezzel az édességgel és annyira megkedvelte, hogy elkezdte Nagy-Britanniába szállítani, ahol szultánkenyér néven vált ismertté ez az édesség.

 

A szultánkenyér receptje:


Ez a recept körülbelül fél kg szultánkenyér elkészítéséhez, 24 személyre elegendő. Elkészítési idő 30 perc, sütéssel együtt 45 perc. Légmentes dobozban 2 hétig is tárolható.

Hozzávalók:

  • ½ csésze kukoricakeményítő
  • ¾ csésze cukor
  • ½ csésze pirított mandula
  • 1+ 2/3 csésze víz
  • ½  kanál mandulaaroma
  • 1/8 kanál tisztított borkő
  • 2 ¼ csésze porcukor
  • porcukor a bevonathoz
  • olaj a tepsi kikenéséhez

További kellékek:

  • 22x12 cm-es kalács sütőforma
  • sütőpapír
  • hőmérő
  • egy kisebb és egy közepes lábos
  • légmentes doboz

 

Szultánkenyér

 

A szultánkenyér elkészítése:

  • Vegyük a sütőformát és béleljük ki a sütőpapírral úgy, hogy legalább 5 centiméternyi papír kilógjon az edényből. Csurgassunk rá egy kis olajt és kenjük szét a sütőpapír teljes felületén. Ezután tegyük félre.
  • A következő lépésben töltsük a ¾ csésze cukrot, az 1/8 kanál tisztított borkőt és 2/3 csésze vizet a kisebbik edénybe. Ezt a keveréket közepes lángon addig kevergetjük, míg a cukor teljesen feloldódik és forrni kezd. Akasszuk a hőmérőt az edény oldalára és addig főzzük (keverés nélkül), míg eléri a 115 fokot.
  • Mikor elérte ezt a hőfokot, oltsuk el alatta a tüzet és fedjük le az edényt, hogy melegen tartsuk a keveréket. Egy sűrű szirup keletkezik. Ezután vegyük a közepes edényt, és töltsük bele a 2 csésze porcukrot, az 1 csésze vizet és a ½ csésze kukoricakeményítőt. Tegyük az edényt közepes lángra, és addig kevergessük, amíg a keményítő és a cukor teljesen feloldódik és a keverék forrni kezd.
  • Ez a keverék gyorsan megkeményedhet, úgyhogy az előbb elkészített szirupot tartsuk a közelben. Amint az utóbb készült keverék keményedni kezd, adjuk hozzá az előzőleg elkészített meleg szirupot. Az így kapott keveréket addig kavarjuk, míg sima, krémes állagú nem lesz. Folytonos kavarás mellett a keveréket odatesszük főni. 5 perc után levesszük a tűzről. Azonnal hozzáadjuk a mandulaaromát és a pirított mandulaforgácsokat és jól elkeverjük.
  • A kapott masszát töltsük az előzőleg kiolajozott és félretett tepsibe. Szobahőmérsékleten 6-8 órát, de legjobb, ha másnapig állni hagyjuk. Ha összeállt, emeljük ki a sütőpapírt a sütőformából és vegyük le az édességet. Szórjuk rá a megmaradt ¼ csésze porcukrot. Még szükség lesz porcukorra, hogy a feldarabolt édességet beleforgassuk. Ez meggátolja, hogy összeragadjanak.
  • Daraboljuk falatnyi nagyságúra és egyenként forgassuk bele a porcukorba.

 

Szultánkenyér-készítése

 

És készen is van a finom szultánkenyér! Sütőpapírral elválasztva, rétegesen egy légmentes dobozba helyezve tároljuk. Ez a szultánkenyér alapvető elkészítési módja. Ez alapján a szultánkenyér különböző ízesítésű fajtáját elkészíthetjük. Ehhez csak néhány hozzávalót kell egy másikkal helyettesítenünk.

 

Íme, néhány szultánkenyér változat:

 

  • Rózsaízű szultánkenyér: Mandula és mandulaaroma helyett használjunk ½ kanál rózsaaromát és néhány csepp vörös ételszínezéket. Akár 2 kanál rózsavizet is használhatunk a rózsaaroma és a vörös ételszínezék helyett.
  • Pisztáciás narancsos szultánkenyér: Az alapreceptben használt mandulát és mandulaaromát helyettesítsük ½ csésze pisztáciával és 2 kanál narancsvirág aromával és máris ízletes pisztáciás narancsos szultánkenyerünk lesz.
  • Barackízű szultánkenyér: Az alapreceptben használt mandulát és mandulaaromát helyettesítsük ½ csésze finomra aprított barackkal és ½ kanál vaníliaaromával.
  • Banános mandulás szultánkenyér: 1 kanál banánaromával helyettesítsük a mandulát és a mandulaaromát.
  • Mentaízű szultánkenyér: 1 kanál mentaaromát vagy ¼ kanál borsmentaolajt tegyünk a mandula és mandulaaroma helyett.

 

Szultánkenyér-recept

 

  • Citromízű szultánkenyér: ½ kanál citromaromával helyettesítsük a mandulát és mandulaaromát.
  • Csípős szultánkenyér: Az alapreceptben használt mandulát és mandulaaromát helyettesítsük ½ csésze pekandió darabkákkal és 1 kanál chili pehellyel.

 

Ez a cukrásztermék nagyon népszerű lett a gyerekek körében Nagy-Britanniában, de egész Európában is, főként a Narnia krónikái filmben való szereplésének köszönhetően. Valami oknál fogva nálunk még nem annyira elterjedt, de reméljük, hogy ez változni fog. És mivel a gyerekek nagyon szeretik, készítsük el nekik. Nem kell hozzá sok összetevő, és az elkészítési módja is egyszerű. Érdemes kipróbálni!

Még néhány érdekes édesség:

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Japán fűzfám és szivarfám nem hajt rendesen. . .

A problémának több gyökere is lehet, akár a táp is, de lehet a tavaszi nagy szárazság hatása, ami sok növényt nagyon megviselt. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Oroszlanszáj

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.