A vanília cupcake receptje
A vanília cupcake nagyon népszerűvé vált. Vége azoknak az időknek, amikor csak gyermekek születésnapján szolgálták fel kevés cukormázzal, és színes cukorral díszítve. Manapság a cupcake felnőttek születésnapi partijától kezdve egészen az esküvőkig mindenhol felbukkan, díszítése pedig az átlagostól az elképesztő műalkotásig bármi lehet.

A vanília cupcake elkészítése

 

E gyönyörű sütemény alapja egy fehér massza, melyet egyéni, papírkapszlikkal bélelt papírkosárkákba kell megsütni (az amerikaiak muffinsütőt szeretnek használni). A papírkosárkáknak köszönhetően a süteményt könnyű kiszedni a tepsiből, és annak tisztítását is megkönnyíti. A legtöbben vajból és porcukorból készült, vanília ízű cukormázzal díszítve szeretik. A vékony cukormáz bevonat tökéletessé teszi a mindennapok számára, de sokkal dekoratívabbá is teheted egy dresszírzsák, és egy megfelelő tortadíszítő cső segítségével. A még szembetűnőbb díszítésért használj friss- vagy cukrozott gyümölcsöt, esetleg színes cukorral is megszórhatod.

 

Vanília cupcake
Vanília cupcake

 

A „cupcake" elnevezést már az 1800-as években is használták, csak kicsit másként. Akkoriban a „cup cake" olyan süteményre vonatkozott, melynek az alapanyagait „kimérték" és nem „mázsálták". 1800 előtt a hozzávalókat valóban mázsálták, így amikor a recepteket „csészében" mérve adták meg, azonnal elkezdték a „cup" (csésze) kifejezést használni ennek tükrözésére. Greg Patent „Sütés Amerikában" című könyvéből azt is megtudjuk, hogy egy Mrs. Rorer nevezetű hölgy (1902-ben) volt az első, aki a ma is ismert cukormázas cupcake receptjét kinyomtatta.

 

Vanília cupcake hozzávalói

  • ½ csésze (113 gr) szobahőmérsékletű, sótlan vaj
  • 2/3 csésze (130 gr) fehér kristálycukor
    Vanília cupcake
  • 3 nagy tojás
  • 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
  • 1 nagy citrom héja (tetszőleges)
  • 1 ½ csésze (195 gr) teljeskiőrlésű liszt
  • 1 ½ teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só
  • ¼ csésze (60 ml) tej

 

Vajkrémes cukormáz hozzávalói

  • 2 csésze (230 gr) szitált porcukor
  • ½ csésze (113 gr) szobahőmérsékletű, sótlan vaj
  • 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
  • 2 teáskanál tej vagy kávétejszín
  • Válogatott ételszínezékek (ha szükséges)

 

Citromhéj: A citrom külső rétege, mely tartalmazza az aromát és az illatot, az a külső rész, mely a sárga héjból és fehér membránból áll.

 

Vanília cupcake elkészítése

  • Melegítsd elő a sütőt 177ºC-ra és bélelj ki 12 muffinsütőt papírkapszlival.
  • Elektromos vagy kézi mixerrel verd fel a vajat és a cukrot, amíg világos és puha nem lesz. Add hozzá egyenként a tojásokat, és mindegyik tojás után keverj még egy keveset rajta. Majd add hozzá a vaníliakivonatot és a citromhéjat.
  • Keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót egy külön tálba.
  • Állítsd lassú fokozatra a mixert és három részletben add hozzá a lisztes keveréket és a tejet, a liszttel kezdve és végezve. Kapard le a masszát a tál széléről.
  • Egyenletesen töltsd meg a papírkosárkákat a masszával, és süsd körülbelül 18-20 percig, vagy amíg a teteje aranybarnává válik, és amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem húzható. Vedd ki a sütőből és tedd a rácsra hűlni. Mikor a cupcake teljesen kihűlt, vond be cukormázzal. Ha azt szeretnéd, hogy a teteje lapos legyen, vágd le a kis kupolát egy éles késsel, mielőtt bevonnád cukormázzal.

 

Vanília cupcake
Nehéz ellenállni a kísértésnek

 

A cukormázhoz: Verd fel a vajat addig, amíg az puha nem lesz. Add hozzá a vaníliakivonatot. Állítsd lassú fokozatra a mixert és egyenletesen adagold a cukrot. Kapard le a tál oldalát. Add hozzá a tejet és addig verd, amíg a máz világos és puha nem lesz (kb. 3-4 perc). Ha szükséges, adj még hozzá tejet vagy cukrot. Árnyald a cukrot a kívánt ételszínezékkel (ajánlott a speciális szaküzletekben kapható étel színezékeket használni).

A recept 12 cupcake készítéséhez elegendő!

értékelés