Értékelve: 1x 
(5 pont)
            Egyre több táplálkozási és fitnesz-szakértő alapozza fogyókúrás étrendjét az úgynevezett alacsony GI-értékű ételekre. Nem véletlenül!
Ha a leghatékonyabb és legegészségesebb keresőszavak segítségével a számodra legmegfelelőbb fogyókúrás módszer után kutakodsz, elkerülhetetlen, hogy előbb vagy utóbb belefuss a titokzatos glikémiás index varázsszóba
A mágikus GI, avagy mi az a glikémiás index?
A GI, a glikémiás index rövidítése, ami az élelmiszerek egyfajta besorolásának alapmértékére utal. A glikémiás index fogalmát körülbelül húsz évvel ezelőtt határozták meg, amikor is egy csapat táplálkozástudományi kutató közelebb akart jutni a lehető legtökéletesebb cukorbeteg-étrend képletéhez.

A kutatók azt vizsgálták, hogy az egyes élelmiszerek milyen hatással vannak a szervezet vércukor- és inzulinszintjére. Megállapították, hogy léteznek olyan ételek, melyek hirtelen megemelik a vércukorszintet, aminek következtében a test nagymértékű inzulintermelésbe kezd, ami a vércukorszint hirtelen leesését vonja maga után. A vércukorszint-ingadozás nem csak nagyon hamar; akár kilencven perc után; visszatérő farkasétvágyat okoz, hanem károsítja az érrendszert és az artériákat, valamint az inzulintermelő hasnyálmirigy működését is megnehezíti. Így hosszútávon szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, illetve cukorbetegséghez vezethet. Az ilyen, erőteljes vércukor-ingadozást eredményező élelmiszerek kapták a magas glikémiás indexű jelzőt.
| 
 GI-diéta  | 
| 
 A glikémiás index (GI) az élelmiszereket az alapján helyezi el egy 0 és 100 közötti rangsorban, hogy mennyire emelik meg evés után a vércukorszintedet. Jó szénhidrátnak az alacsony glikémiás indexű, vagyis az 55 alatti élelmiszerek számítanak. Közepes glikémiás indexű besorolást az 56 és 69 közötti értékek kapnak, míg magasat a 70 felettiek  | 
Ha az előbbiekkel ellentétes hatású, vagyis alacsony glikémiás indexű ételeket eszel; mivel azok megemésztése szervezetednek tovább tart, a drámai ingadozást megakadályozod, és a táplálékok által bevitt energiát is sokkal hatékonyabban használja majd fel szervezeted.

Mindez pedig nem elhanyagolható fogyókúrás szempontból: az étkezések között nem is jut majd eszedbe az éhség, és nem is kutatod át a lakást minden órában potenciális nassolnivalók után.
| 
 Jó tudni!  | 
| 
 Az inzulin a vércukorszint szabályozása mellett a tápanyagok elraktározásáért is felelős, ha szervezetedben nagymértékű inzulin van jelen, sokkal könnyebben raktározódnak el a zsírok, a zsírégetés pedig sokkal nehezebben valósul meg.  | 
A GI-diéta szabályai egyszerűek
A szabály nagyon egyszerű: a diéta ideje alatt csak alacsony glikémiás indexű ételeket ehetsz. A GI-diéta azonban nem csak egy fogyókúra: a sok zöldségnek és gyümölcsnek köszönhetően, illetve a telített zsírsavak mennyiségének redukálásával kéz a kézben jár az egészséges táplálkozással, így könnyen életmódprogrammá alakíthatod. Ha nem is folytatod életed végéig - csak a kívánt súly eléréséig - a diétát, fontos, hogy annak befejezése után is figyelj oda a glikémiás indexekre. A tartós karcsúság érdekében legalább napi két étkezésed csak alacsony glikémiás indexű ételekből álljon, illetve a többit is próbáld meg kombinálni velük.
| 
 Az egyes élelmiszerek glikémiás indexei:  | 
| 
 70-100: dinnye, tök, főtt bab, méz, fehérkenyér, zabpehely, pattogatott        kukorica, főtt fehér rizs, sült krumpli, maltóz, glükóz, krumplipüré,        tejberizs, kalácsok, pizza, cukorka, csokiszelet, fehér lisztből készült        tésztafélék.  | 
 
Mit érhetsz el a diétával?
Egy olyan fogyókúrával éred el a kívánt súlyt, melynek során egyáltalán nem kell éhezned, sőt, mindig jóllakottnak és energikusnak érzed majd magad. Megszabadulhatsz felesleges kilóidtól: egy hét alatt akár 2-3 kilónak is búcsút mondhatsz.
Ha életmódprogrammá alakítod a diétát, tartós karcsúságot biztosíthatsz magadnak. Nagymértékben csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Mintaétrend a diétához
1. nap
Reggeli: egy kisebb banán, egy zsírszegény joghurt,  egy pohár zsírszegény tej.
Ebéd: tonhal apróra vágott zellerrel, borssal,  hagymával, salátalevelekkel, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér.
Vacsora: fokhagymás főtt barnarizs chilivel, gombával.
2. nap
Reggeli: két szelet teljes kiőrlésű  kenyér, két kanál magas gyümölcstartalmú lekvár.
Ebéd: 10 dkg sült csirke  paradicsomszósszal, zsírszegény sajt, vegyes saláta. 
Vacsora: zöldségsaláta sárgarépából,  zellerből, uborkából, paprikából és  salátából, zsírszegény joghurtból készült öntet.
3. nap
Reggeli: gyümölcssaláta almából,  kiviből és aszalt barackból, néhány kanál zsírszegény joghurt.
Ebéd: tonhal  magos kenyérrel, vegyes salátával, rostos gyümölcslé.
Vacsora: egy szelet grillezett csirkehús fokhagymával.
4. nap
Reggeli: 5 dkg zabkása  mézzel és almadarabokkal.
Ebéd: saláta főtt tojásból, diétás majonézzel és  apróra vágott hagymával, két szelet teljes kiőrlésű kenyér.
Vacsora: teljes  kiőrlésű spagetti paradicsomszósszal és spenótlevelekkel
5. nap
Reggeli: négy evőkanál zabpehely,  aszalt barack, zsírszegény tej.
Ebéd: saláta káposztából, paprikából,  zellerből és sárgarépából, olívaolajjal.
Vacsora: zsírszegény  lasagna zöld salátával, egy kis pohár vörösbor.
6. nap
Reggeli: egy evőkanál  gabonapehely, fél csésze reszelt alma, másfél deci zsírszegény tej.
Ebéd: grillezett csirkehús, saláta paradicsomból, póréhagymából, zsírszegény sajtból,  zöldfűszerekkel és citromlével.
Vacsora: négy kisebb,  héjában főtt krumpli, saláta zöldbabból, brokkoliból és tormából.
7. nap
Reggeli: egy kisebb banán, egy  zsírszegény joghurt, két deci zsírszegény tej.
Ebéd: egy tányér lencseleves,  két szelet teljes kiőrlésű kenyér megkenve alacsony zsírtartalmú  sajttal.
Vacsora: főtt barnarizs, grillezett csirke, saláta paprikából és  uborkából, joghurtos öntettel.
Tízóraira és vacsorára egyél tetszőleges mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget vagy salátát.
| Fontos! | 
| 
 A kúrát várandós és szoptató kismamák, tinédzserek, emésztőszervi és daganatos megbetegedésekben szenvedők nem alkalmazhatják. Mielőtt elkezdenéd, mindenképp kérd ki háziorvosod véleményét!  | 
