Hízlal a light? Az édesítő-csapda
Ma már szinte minden ételből lehet light verziót kapni. De vajon tényleg jó, ha a fogyókúrádat mesterséges élelmiszerekre alapozod?

Az édes íz mindig is az ember kedvencei közé tartozott.

Régen mézzel édesítettek, ami egészséges, hiszen rengeteg vitamin és értékes tápanyag található benne.

Hízlal a light? Az édesítő-csapda

A mezőgazdaság fejlődésével megjelentek a cukor alapanyagául szolgáló növények, ezekből készül a répa-, burgonya- és nádcukor. A cukorban az energián kívül szinte semmi nincs. Üres táplálék, vagyis nincs benne vitamin, rost, csak kalória.

A cukorfogyasztás rohamosan növekedett, ezzel együtt feltűnt a cukorbetegség, rohamosan nőtt a rossz fogak száma, hogy az elhízásról már ne is beszéljünk. Ez utóbbiak természetesen korábban is előfordultak, de nem ilyen nagymértékben.

Hízlal a light? Az édesítő-csapda

A mai cukorfogyasztás átlagosan 40-60 kg/fő évente.

A cukorfogyasztásban az Egyesült Államok vezet. A cukor ma már bizonyítottan függőséghez vezet.
Az élelmiszeripar hamar felismerte, hogy igény van egy energiaszegény, de a cukor édességét helyettesítő édesítőszerre. Az első édesítőszer a szacharin volt, egy német tudós állította elő 1879-ben. Azóta sokféle édesítőszer van a piacon. A legismertebbek az aszpartám, a ciklamát és a K-aceszulfám.

Sok édesítőszerrel kapcsolatban merültek fel kételyek, volt, amit betiltottak. Volt, ami újra forgalomba kerülhetett. Nehéz eldönteni, hogy az élelmiszer lobbi, akár cukor, akár édesítőszer fronton, vagy a táplálkozástudomány áll a háttérben. (lásd: Sztívia (Stevia))

Femina.hu

Szívesen olvasol az egészséges életmódról? Érdekelnek a természetes megoldások? Akkor gyere a feminára, hiszen sok érdekes témát találhatsz fogyókúrától a lakberendezésig.

A CSAPDA

Első csapda: Amikor a nyelv édes ízt érzékel kalóriát vár. Beindul a szénhidrát lebontására irányuló folyamat, az inzulintermelés. A mesterséges édes íz nem tartalmaz kalóriát, nincs mit lebontani. A szervezet hoppon marad. Azonban szeretné felhasználni a megtermelt inzulint, így jelzést küldd az agyba kalória utánpótlásért. Észre sem veszed, és máris valami nassolnivaló után nézel, hogy a testnek legyen mit lebontania. A mesterséges édesítőszerek miatt tehát több kalóriát viszel be a tervezettnél.

A második csapda: Állatkísérletek, jobban mondva a mezőgazdaság bebizonyította, hogy néhány mesterséges édesítőszernek étvágynövelő hatása van, talán a fentiekkel összefüggésben. Sertéseket kifejezetten szacharinozott táppal ösztökélnek hízásra. Így sokkal nehezebb végigcsinálni egy fogyókúrát.

Hízlal a light? Az édesítő-csapda

TERMÉSZETESEN ÉDES

Látható, hogy nem biztos, hogy a light termék a biztos fogyás záloga. Lehet, hogy a méz vagy a barnacukor kalóriadús, azonban nem ösztökél további evésre, kielégíti a szervezet édességvágyát. Egy kiskanál mézzel valószínűleg jobban jársz, ha cukorhiányod van, mintha megennél egy energiamentes csokiszeletet.

Szerző:

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Ciklámen hagymát szórtam ki a virágágyásra, télen megmarad?

Ha borostyánlevelű ciklámen gumót vásárolt és ültetett, azt nyugodtan kint hagyhatja, hazánkban is télálló.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.